Αιτωλοακαρνανία: Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες

Άγνωστο παραμένει πότε θα δημοσιευτούν οι δασικοί χάρτες για την Αιτωλοακαρνανία Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες Μέχρι στιγμής έχουν έρθει τα πάνω κάτω – Αβεβαιότητα…

dasikoi-xartes

Άγνωστο παραμένει πότε θα δημοσιευτούν οι δασικοί χάρτες για την Αιτωλοακαρνανία

Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες

Μέχρι στιγμής έχουν έρθει τα πάνω κάτω – Αβεβαιότητα στην περιοχή

 

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει πανελλαδικά για το ζήτημα των δασικών χαρτών, αν και στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε πολλούς άλλους νομούς ανά την Ελλάδα, δεν έχει ανακύψει ακόμη θέμα, καθώς, το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει αναρτήσει τους δασικούς χάρτες του νομού. Κατά το παρελθόν όμως είχε ζητηθεί να υποβληθούν προτάσεις από όλες τις Διευθύνσεις Δασών, κάτι που έκανε και η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο όπως επεσήμανε στη «Σ» ο Διευθυντής της υπηρεσίας Νικήτας Μάζης: «δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Υπουργείο στον προβλεπόμενο χρόνο που αυτό όρισε, συνεπώς, το απέρριψε την πρότασή μας, κάτι που σημαίνει πως θα αναρτήσει εκείνο δασικούς χάρτες για την Αιτωλοακαρνανία και θα «αναλάβει» το κτηματολόγιο του νομού».

Ο Προϊστάμενος του τμήματος χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Βλάχος αναφέρει στο ίδιο μήκος κύματος πως: «δεν γνωρίζουμε καθόλου πότε το Υπουργείο θα αναρτήσει τους δασικούς χάρτες για την Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι να γίνει αυτό και να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για τους πολίτες δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει δηλαδή στην περίπτωση αποχαρακτηρισμού να κάνουν τα έγγραφα ένα – ένα όπως γίνονταν τόσα χρόνια μέχρι και σήμερα και τα Δασαρχεία να κάνουν τους αποχαρακτηρισμούς. Όταν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για την Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα απ’ όλα οι διαφορές τους. Θα ελεγχθούν διαφορές μεταξύ χαρτών του 1945 και του 2007». Οξύμωρο δηλαδή σχήμα.

Πάντως, μέχρι σήμερα, τα πράγματα για τους δασικούς χάρτες έχουν «δείξει» πως δεν είναι κάτι παραπάνω από την επιβολή ενός ακόμα «χαρατσιού» σε μεγάλο αριθμό αγροτών, κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών, ενώ περιέχουν σοβαρότατα λάθη και παραλήψεις, την διόρθωσή των οποίων πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες! Επιπροσθέτως, το «μέτρο» των δασικών χαρτών στις περιοχές που έχουν δημοσιευτεί οι χάρτες, στοχεύει στην αποδυνάμωση των μικρών αγροτών και των μικροϊδιοκτητών γης στις ορεινές κυρίως περιοχές.

nikitas-mazis
Ο Νικήτας Μάζης

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Για το θέμα συνεδρίασε την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο πρωτίστως, ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ώστε να ανασταλούν προσωρινά οι χάρτες και να καταργηθούν τα τέλη.

«Πρέπει να αρθούν οι αδικίες που έχουν οι δασικοί χάρτες και να μην λειτουργεί αποτρεπτικά στους πολίτες να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους. Θέλουμε να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο υπέρ των πολιτών, όχι εναντίον τους» διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας για το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την προθεσμία των δύο μόλις μηνών που έχουν δοθεί για τις όποιες αντιρρήσεις, φυσικά με υψηλό οικονομικό τέλος.

«Με μια τέτοια απόφαση που έλαβε το κράτος δίχως να υπολογίσει τις τοπικές κοινωνίες, το μόνο που προκάλεσε είναι αναστάτωση. Και σήμερα για αυτό το λόγο φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να ακουστεί η φωνή τους», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος τόνισε πως «η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι σίγουρα ένα εργαλείο που θα προστατεύσει το δασικό πλούτο, όμως ό,τι έχει αναρτηθεί τώρα περιέχει πλείστες ανακρίβειες και απεικονίσεις που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα».

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Αυγέρης, που είχε οριστεί ως ειδικός αγορητής σημείωσε: «Η συγκεκριμένη αποτύπωση δεν ανταποκρίνεται στην αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες μετά τον πόλεμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να χάσουν τις περιουσίες τους οι συμπολίτες μας».

Κύρια σημεία προβληματισμού

Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

– Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.

– Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.

– Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.

– Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

– Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός και λειτουργεί αποτρεπτικά από το να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους οι πολίτες, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για αυτό.

– Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

Κείμενο Προτάσεων

Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαδικασία αυτή και ειδικότερα:

Να ανασταλεί προσωρινά η διαδικασία αναρτήσεως και κυρώσεως των δασικών χαρτών έως ότου αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από το αρμόδιο Υπουργείο τα ανωτέρω εκτεθέντα και πολλαπλώς προβληματικά σημεία που αφορούν τη θεματική αποτύπωση και τον ειδικότερο χαρακτήρα των αποτυπούμενων εκτάσεων γης στις περιοχές της Περιφέρειάς μας.

Σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί επαρκής παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών και η οποία θα επιτρέψει την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών σε συνεργασία με τους απαραίτητους επαγγελματίες.

Να μη γίνει χρήση και να αποσυνδεθεί από την κατάρτιση των δασικών χαρτών η αποτύπωση της αεροφωτογραφίας του έτους 1945 καθ’ ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική της διαχρονικής και αληθούς εμπράγματης κατάστασης και παράγει εσφαλμένη αντίληψη για τον χαρακτήρα σημαντικών εκτάσεων γης. Δια τούτο να αντικατασταθεί από την αεροφωτογραφία του έτους 1960 και η θεματική αποτύπωση να διασυνδεθεί με την αποτύπωση στο πλαίσιο του Ο.Σ.Δ.Ε.

Να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες οίκοθεν διορθώσεις και τροποποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να συμπεριληφθούν στις αποτυπώσεις των δασικών χαρτών οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, τα παραχωρητήρια του Δημοσίου, οι πράξεις εποικισμού, αναδασμού και διανομής, καθώς επίσης και να αντιπαραβληθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών, ώστε να διαπιστωθεί η αληθής μορφή των εκτάσεων.

Να καταργηθούν ή να μειωθούν σε απολύτως συμβολικό επίπεδο τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων με ρητή πρόβλεψη αποδόσεώς τους στους πολίτες σε περίπτωση ευδοκιμήσεως των αντιρρήσεων, καθώς επίσης να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ατελή υποβολή αντιρρήσεων για κατοίκους ορεινών οικισμών.

Να τροποποιηθεί η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ώστε έκαστος πολίτης να υποβάλει συνολικά μία φορά αντιρρήσεις για όλες τις εκτάσεις και ιδιοκτησίες του που επηρεάζονται, με ανώτατο τέλος αντιρρήσεων

Να υπάρξει υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους, καθώς επίσης και συγκεκριμένη δεσμευτική προθεσμία της Διοίκησης για εξέταση και απάντηση επί των ενστάσεων.

Να υπάρξει δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων που έχουν αλλάξει χρήση γης (ΔΑ), χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, έναντι συμβολικού τιμήματος.

Να υπάρξει ρύθμιση για σαφή διάκριση των δασωθέντων αγρών που δεν απώλεσαν τον χαρακτήρα τους, από τις δασικές εκτάσεις.

 

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα "Συνείδηση"