ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑιτωλοακαρνανία: Ακαρπία προ των πυλών – Σε ελιές και άλλα ακόμη δέντρα το πρόβλημα

Αιτωλοακαρνανία: Ακαρπία προ των πυλών – Σε ελιές και άλλα ακόμη δέντρα το πρόβλημα

Αιτωλοακαρνανία: Ακαρπία προ των πυλών – Σε ελιές και άλλα ακόμη δέντρα το πρόβλημα

Σε ελιές και άλλα ακόμη δέντρα το πρόβλημα. Ακαρπία προ των πυλών σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως αλλού οργανώνονται ήδη οι παραγωγοί και ζητούν μέτρα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Παρότι τα μηνύματα έρχονται από πολλές περιοχές της Ελλάδας και παρότι οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν προβλήματα όπως μετά την ανθοφορία στις ελιές, φαίνεται να μην υπάρχει κινητικότητα πάνω στο ζήτημα της ακαρπίας στην ευρύτερη περιοχή. Και το ερώτημα είναι αν αργότερα θα προλαβαίνουν να τρέξουν εκείνοι που πρέπει.

Για παράδειγμα στην Χαλκιδική όπου παρατηρείται εκτεταμένη ακαρπία στην ελιά οι παραγωγοί έχουν κάνει ήδη επαφές με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη με μοναδικό θέμα την ενημέρωσή του για το φαινόμενο αυτό. Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες από Νοέμβριο 2022 έως και Ιανουάριο 2023, αλλά και οι πολλές βροχές που ακολούθησαν είχαν σαν αποτέλεσμα να έχει ήδη ζητηθεί η στήριξη των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών της περιοχής ώστε να ανταποκριθούν τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη συνέχιση της δραστηριότητας τους.

Πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα είναι η μη συμπερίληψη της ελιάς στον κατάλογο καλλιεργειών που χρήζουν στήριξη λόγω ζημιάς από ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες κατά το προανθικό στάδιο, η έλλειψη μέριμνας και στήριξης της μεταποίησης της ελιάς και των εργαζομένων σε αυτήν σε περίπτωση ακαρπίας αλλά και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που είναι αρκετά αρτηριοσκληρωτικός. Βέβαια, για να κινηθεί η διαδικασία απαιτούνται ποσοτικά στοιχεία της παραγωγής κι αυτό εναπόκειται αρχικά στους παραγωγούς και τις ενώσεις τους και μετά στις αυτοδιοικητικές αρχές με σκοπό να νιώσει πίεση ο ΕΛΓΑ και να κινηθεί πιο γρήγορα.

Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν και στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης που εμφανίζεται πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και δέχεται και την απειλή της δακοπροσβολής καθώς με την υποχώρηση της ζέστης το έντομο θα επιστρέψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ίσως οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να είναι οι μόνοι που… θέλουν καύσωνες, οι οποίοι θα αναστείλουν για κάποιο χρονικό διάστημα ή θα σταματήσουν τη δραστηριότητα του εντόμου και θα επενεργήσουν ως γενικοί ψεκασμοί!

Σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία πηγές από τους παραγωγούς της περιοχής κάνουν λόγο για φαινόμενο που εξελίσσεται χωρίς όμως να υπάρχει ο μηχανισμός που θα επιταχύνει τις διαδικασίες. «Οι παραγωγοί δεν πρέπει να κινούνται κατά μόνας, αλλά να φτιάχνουν ομάδες που όταν διαπιστώνουν ακαρπία στην περιοχή τους να μπορούν να ενοχλήσουν τον ΕΛΓΑ. Οι δομές της Περιφέρειας είναι πάντα διαθέσιμες για να πιέσουν και να κάνουν γνωστό το πρόβλημα στο Υπουργείο αλλά είναι ζήτημα ΕΛΓΑ ξεκάθαρα», επισημαίνουν κύκλοι της ΠΔΕ.

Δεν είναι μόνο η ελιά, φυσικά, που έχει αρχίσει να δίνει δείγματα ακαρπίας. Οι παραγωγοί ακτινιδίων στην Θεσσαλία, λόγω των καιρικών συνθηκών που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες (υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, μη ικανοποιητική διακοπή του λήθαργου των δέντρων, βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ανθοφορίας), δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της ακαρπίας, που θα κυμανθούν από 50% έως 80%.

Οι  προτεραιότητες του ΕΛΓΑ λόγω πυρκαγιών

Ο ΕΛΓΑ, όπως προαναφέρθηκε, δεν προσφέρει κάλυψη για τα αίτια αυτά, όπως δεν προσφέρει κάλυψη για όλους τους κινδύνους των καλλιεργειών φυτικής και ζωικής παραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Και να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις του καύσωνα δεν έχουν μπει ακόμη στην εξίσωση, ακόμη έχουμε τα «απόνερα» από τις πολύ εκτεταμένες βροχοπτώσεις της Άνοιξης! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολύ πιο οργανωμένοι και πολύ πιο παραγωγικοί αγρότες των δύο άλλων Περιφερειακώς Ενοτήτων της ΠΔΕ πρόσφατα έκαναν κοινή παρέμβαση μέσω Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων τους, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την ακαρπία για τους αμπελουργούς , παραγωγούς δημητριακών, σανού, άχυρου τριφυλλιού και γενικά ζωοτροφών!

Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν πλέον κατά νου πως άλλαξαν και οι προτεραιότητες του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, ειδικά στην Ρόδο. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι  να υποβάλουν δηλώσεις. Η διαδικασία καταγραφής σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων.

Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί. Μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων. Με άλλα λόγια, όλος ο μηχανισμός θα πέσει πάνω στις περιοχές αυτές τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, οπότε θα πρέπει να υπάρξει τώρα όχληση ώστε να πάρουν σειρά τα θέματα της ακαρπίας!

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Με 22,45 εκ. ευρώ εξασφαλίζεται η συνέχιση σημαντικών κοινωνικών δομών

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ