ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών

Αιτωλοακαρνανία: Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών

Αιτωλοακαρνανία: Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών

Η επόμενη ημέρα της θεομηνίας στην Αιτωλοακαρνανία

Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών

Δύο «δρόμοι» για τη χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων

Καταγραφή, αυτό είναι το πρώτο βήμα της επόμενης ημέρας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία το περασμένο Σάββατο.

Οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, όπως συμβαίνει συνήθως αναλαμβάνουν με τα κλιμάκια των μηχανικών τους να καταγράψουν τις ζημιές και στις περιουσίες των πολιτών, αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Αυτή τη φορά οι περισσότερες και οι σοβαρότερες ζημιές έχουν σημειωθεί στις υποδομές και κυρίως στους δρόμους.

Η πρώτη εικόνα που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν αρκετές βλάβες σε διάφορα σημεία του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, ωστόσο σε επιμέρους περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Αγρινίου και στην περιοχή της Μακρυνείας και του Αρακύνθου, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στη δημοτική οδοποιία.

Στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη και τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής έγινε μια πρώτη κουβέντα για τη χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων.

Αλλά χωρίς να προηγηθεί η λεπτομερής καταγραφή όλων των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει αναλυτική κουβέντα για τη χρηματοδότηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξάλλου, ο Νεκτ.  Φαρμάκης επισήμανε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των πολυάριθμών προβλημάτων, αλλά κα της ενίσχυσης των υπηρεσιών με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολούθησε όμως μια συζήτηση των Δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας με τον Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη για το πώς θα γίνουν γρήγορα τα αιτήματα και μέσω ποιας «οδού» θα προκύψει η χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων. Εδώ φαίνεται πως υπάρχουν δύο «δρόμοι».

Ο ένας αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα αφορά μάλλον τις «μικρότερες» ζημιές (άρση καταπτώσεων, καθαρισμούς κτλ).

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει με την καταγραφή των ζημιών να γίνει διαστασιολόγηση των προβλημάτων, ένα οιωνεί τεχνικό δελτίο δηλαδή, έτσι ώστε να προκύψει η έκτακτη χρηματοδότηση, που ουσιαστικά είναι μια πίστωση, αφού το Υπουργείο πληρώνει με την εμφάνιση των τιμολογίων.

Ο δεύτερος «δρόμος», που θα αφορά τα σοβαρότερα προβλήματα, είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα η ειδική συλλογική απόφαση (ΣΑΕΠ 801) για τις φυσικές καταστροφές, αλλά και η ΣΑΕ 055, που αφορά και δράσεις πρόληψης των φυσικών καταστροφών και μέσα από εκεί θα είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν και οι μελέτες αποκατάστασης.

Η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών, της διαστασιολόγησης των προβλημάτων και της υποβολής των αιτημάτων εκτιμάται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαρκέσει ένα μήνα περίπου, κάτι που σημαίνει ότι στο πρώτο δίμηνο του 2022 θα έρθει και ο λογαριασμός των αποκαταστάσεων.

Καταγραφή ζημιών στο Δήμο Ναυπακτίας – Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο Ναυπακτίας, με απόφαση Δημάρχου ορίστηκαν την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 οι Επιτροπές για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, καλούνται να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ή Δημοτικό-Κοινοτικό Κατάστημα του Δήμου Ναυπακτίας διευκολύνονται, εντός διαστήματος 2 μηνών.

Το αίτημα αυτό, οι υπηρεσίες του Δήμου αναλαμβάνουν να το προωθήσουν αρμοδίως προκειμένου να δρομολογηθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Επιτροπή Κτηριακών Υποδομών και Οικιακού Εξοπλισμού

Ντούσικου Ηλιάνα | 2634360415

Σμπούκη Αλεξάνδρα | 26340 38630

Βελής Παναγιώτης | 26340 38543

Γραφείο Δημάρχου | 26343 60102-5

Πολιτική Προστασία:

Μαγδαληνή Καζανά | 26343 60421

Κανελλιά Σκαλιώτη | 26343 60424

Φίλιππος Δημόπουλος | 2634360422

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 62 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 4.801 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ