ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: 112 εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη

Αιτωλοακαρνανία: 112 εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη

Αιτωλοακαρνανία: 112 εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη
  • Αιτωλοακαρνανία: 112 εκπαιδευτικοί για την παράλληλη στήριξη

  • Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας για τα κενά

Καταγγελίες από γονείς αλλά και από τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρίες της Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς» υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για το γεγονός ότι οι ανάγκες των μαθητών ΑμεΑ που χρήζουν παράλληλης εκπαιδευτικής στήριξης δεν καλύπτονται επαρκώς στην Αιτωλοακαρνανία.

Πιο συγκεκριμένα, είχε καταγγελθεί από γονέα η μη έγκριση εκπαιδευτικού παράλληλης εκπαιδευτικής στήριξης στην παρούσα φάση διορισμών, προς υποστήριξη του γιου του, που φοιτά σε Δημοτικό Σχολείο της Νεάπολης του Αγρινίου και έχει ποσοστό αναπηρίας 69%, με διάγνωση Νοητικής Υστέρησης και ψυχικών διαταραχών.

Παρόμοια προβλήματα φέρεται σύμφωνα με καταγγελίες να αντιμετωπίζει και έτερος μαθητής, που φοιτά στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Παρ’ όλο που το σχολείο, εγκαίρως κατέθεσε υπέρ του την αίτηση για παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη και παρά την έγκριση που έλαβε η εν λόγω αίτηση, στις τοποθετήσεις που έγιναν την 1/9/2021 διαπιστώθηκαν η παράλειψη τοποθέτησης εκπαιδευτικού παράλληλης εκπαιδευτικής στήριξης κατηγορίας «ΠΕ02» για τον ανωτέρω δικαιούχο, αλλά και η περικοπή ωρών από την παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη για τα θετικά μαθήματα.

Τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με την καταγγελία στην έκθεση του «ΚΕΔΑΣΥ», ο εν λόγω μαθητής δικαιούται να έχει παράλληλη στήριξη για 12 ώρες σε φιλολογικά μαθήματα και 12 ώρες για θετικά μαθήματα, η οποία, όμως, δεν λήφθηκε υπόψη.

Το θέμα απασχόλησε τη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης» με το Υπουργείο Παιδείας να απαντά ότι συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία προσελήφθησαν για την παράλληλη στήριξη 112 εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείο Παιδείας:

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, συνολικά (στις δύο Φάσεις) πραγματοποιήθηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 429 προσλήψεις και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 121 (Γενική και Ειδική Αγωγή). Ειδικότερα, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, προσελήφθησαν 126 εκπαιδευτικοί στην Α/θμια Εκπ/ση και 33 στη Β/θμια Εκπ/ση. Αναφορικά με το πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης (Παράλληλη Στήριξη) στην Πρωτοβάθμια προσελήφθησαν 97 εκπαιδευτικοί και ένας εξ αυτών τοποθετήθηκε στο 3ο Δ.Σ. Νεάπολης Αγρινίου.

Στη Δευτεροβάθμια προσελήφθησαν 15 εκπαιδευτικοί για το πρόγραμμα της Παράλληλης στήριξης. Σημειώνεται ότι με την υπ’ αριθμ. ΦΠ12.4/7145/01-09-2021 Απόφαση του Διευθυντή Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός ΠΕ02 ΕΑΕ στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου για 12Ω και διατέθηκε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου για 11Ω (Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στοιχείων: 14-10-2021).

Τέλος, επισημαίνεται ότι ειδικά για το Πρόγραμμα της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης (Παράλληλη Στήριξη), με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4692/2020 και δεν υφίσταται, πλέον, ο περιορισμός περί πρόσληψης αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης, αποκλειστικά με μειωμένο ωράριο. Κατά συνέπεια, ήδη από το διδακτικό έτος 2020-2021, οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 για την Παράλληλη Στήριξη πραγματοποιούνται πλέον ως πλήρους ή/και μειωμένου ωραρίου, ανάλογα με τις υφιστάμενες καταγεγραμμένες ανάγκες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επίταξη γιατρών

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr