ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι: Απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου

Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι: Απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου

Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι: Απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου

Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι: Απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” στην οποία ο Δ. Νικολάου τονίζει μεταξύ άλλων: Το Υπουργείο δεν υλοποίησε καμία από τις υποσχέσεις του

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη οι μελισσοκόμοι ανέστελλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, πριν ακόμη κηρυχτεί το τριήμερο εθνικό πένθος.

Ωστόσο, πλέον έχει ανακύψει θέμα επιβίωσης των μελισσοκόμων και αναμένεται να επιστρέψουν δριμύτεροι στις κινητοποιήσεις τους, στις οποίες συμμετέχουν και οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει πλέον προοπτική για τους μελισσοκόμους και ο κλάδος συνεχώς μετράει ανεπούλωτες πληγές, ενώ οι σημερινές συνθήκες (ελληνοποιήσεις, κόστος παραγωγής κτλ) οδηγούν τους μελισσοκόμους σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, παρά το γεγονός ότι ο νομός μας παράγει από τα ποιοτικότερα και πλουσιότερα μέλια ανά την Ελλάδα!

Οι μελισσοκόμοι, πανελλαδικά και στο νομό, καταγγέλλουν ότι η Πολιτεία δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον για να τα επιλύσει ή να βοηθήσει στην επίλυσή τους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Όπως τονίζει και ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και παράλληλα Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Νικολάου, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ οι υποσχέσεις, που έλαβαν από το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου μιλώντας στη «Σ» για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, αλλά και για τους λόγους της επικείμενης κινητοποίησής τους, τονίζει: «δυστυχώς δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Αιτωλοακαρνανία, διότι τα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια, 30 χρόνια, ήταν και είναι τέτοια που δεν δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης της μελισσοκομίας. Τέτοιας υφής  προβλήματα δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε τοπικού χαρακτήρα και πανελλαδικού, αν δεν λυθούν τα βασικά και κυρίαρχα προβλήματα του κλάδου.

Ο Δημήτρης Νικολάου

Σε τοπικό επίπεδο έχουμε μια μικρή αγοραστική – καταναλωτική κοινωνία, τη στιγμή που η ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην περιοχή είναι μεγάλη συγκριτικά με τον αριθμό των κατοίκων του νομού, ενώ παράλληλα το μερίδιο της αγοράς στο νομό μας, μειώνεται για τους μελισσοκόμους.

Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 1.800 μελισσοκόμοι, συνεπώς η «δύναμη» αυτή δεν θα μπορούσε να στηρίξει τόσο μεγάλο πληθυσμό, ενώ τα νομοθετήματα είναι τέτοια που είναι τροχοπέδη για να βγούμε εκτός νομού.

Ο νόμος 144/2019, που αφορά τις μικρές ποσότητες μελιού, μας υποχρεώνει να «βγούμε» εκτός νομού, αν το επιθυμούμε, με έξοδα συσκευαστηρίου. Δηλαδή ένα ευρώ το βάζο συν τα έξοδα των υπόλοιπων υλών, συνεπώς δεν ξέρω, αν μπορούν να καλυφθούν τόσο εύκολα τα έξοδα αυτά από τους παραγωγούς μελιού του νομού μας, είναι υπέρογκα για μας.

Το ότι στην Αιτωλοακαρνανία βγάζουμε από τα ποιοτικότερα και πλουσιότερα μέλια της Ελλάδας είναι γεγονός, όμως δεν μπορούμε να το καρπωθούμε αυτό με τον αγώνα μας και με τη δουλειά μας. Αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχουν πολλά εμπόδια. Οι ελληνοποιήσεις μελιού «οδηγούν» την εγχώρια παραγωγή μελιού σε τιμή χονδρικής στα 2,50 ευρώ ή στα 2,80 ευρώ και το κόστος παραγωγής ενός κιλού είναι τα 4,5 ευρώ, αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι δουλεύουμε κάτω του κόστους, δουλεύουμε δηλαδή με παθητικό.

Αυτό το αντέξαμε μια χρονιά για να «φύγει» ο covid, το αντέξαμε ακόμη μια χρονιά για να «φύγει» ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε τρίτη χρονιά. Αν δεν υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για την οικονομική μας ενίσχυση για τις ζημιές του 2022,  όπως δηλαδή πολύ σωστά έκανε η Πολιτεία για άλλους παραγωγικούς κλάδους λ.χ. τους κτηνοτρόφους, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε το 2023. Είναι πλέον καθαρά θέμα επιβίωσης.

Αυτό στην πράξη για τους Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούς μελιού σημαίνει ότι: όποιος είχε οικονομική δυνατότητα, πιθανότατα από το μεγάλο δίκτυο που πουλάει μέλι και μπορεί να επιβιώσει θα συντηρήσει την επιχείρησή του για φέτος. Όποιος στον αντίποδά δε διαθέτει λεφτά στην άκρη, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει, δεν θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τα μελίσσια του, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν την άνοιξη. Ενδεχομένως έτσι θα χαθεί η ανθοφορία και η παραγωγή μελιού. Ο λόγος της ζημιάς αυτής προκύπτει από το γεγονός ότι δεν θα είναι έτοιμα τα μελίσσια, γιατί ο μελισσοκόμος δεν θα μπορεί να τα υποστηρίξει.

Το μέλι δεν το φέρνει απλά η μέλισσα, αλλά το φέρνει η παραγωγική μέλισσα και για να υπάρχει παραγωγική μέλισσα, ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει λεφτά για να αναπτύξει τις μέλισσές του, να είναι έτοιμος δηλαδή για την παραγωγή του, την οποία θα δώσει στον έμπορο, αλλά σε τι τιμή θα την πάρει ο έμπορος είναι άλλο θέμα, συχνά δυσάρεστο.

Οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ήταν να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά αναβλήθηκαν λόγω τους τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Θα επανέλθουμε δριμύτεροι όμως, γιατί είναι θέμα επιβίωσης.

Επίσης έχουμε ψηφίσματα που θα τα καταθέσαμε στη Βουλή στο πλαίσιο της κινητοποίησης. Περάσαμε σε δεύτερη μοίρα την οικονομική μας δυσχέρεια, γιατί συμπάσχουμε σαν άνθρωποι με την εθνική τραγωδία. Φτάσαμε όμως στο σημείο των κινητοποιήσεων, διότι δεν υπήρξε η υλοποίηση όλων των υποσχέσεων που είχαμε λάβει από το Υπουργείο. Με τον υφυπουργό τα βρίσκαμε, αλλά ο υπουργός δεν ανταποκρίθηκε. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Συζητάμε πλέον για την επιβίωση του κλάδου, ακόμη και αν πάρουμε την οικονομική ενίσχυση που είναι 8 ή 10 ευρώ θα είναι απλά για να υποστηρίξουμε τα μελίσσια μας για δύο μήνες. Δεν έχει προοπτική επιβίωσης ο κλάδος, αν δεν ληφθούν μέτρα σοβαρά από την Πολιτεία.

Έχουμε προτάσεις ως ομοσπονδία για θέματα που επηρεάζουν αρνητικά την μελισσοκομία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν βλέπουμε ανταπόκριση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο πατέρας δεν μπορεί να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του τα μελίσσια του γιού του, γιατί το Κράτος τους ξεχωρίζει με κωδικούς και τους θεωρεί ξεχωριστές επιχειρήσεις.

Επίσης, ο ένας αδελφός δεν μπορεί να μεταφέρει τα μελίσσια του άλλου αδελφού με το αυτοκίνητό του ακόμη και αν έχουν κοινή επιχείρηση, απαγορεύεται. Αναφέρομαι μόνο σε περιπτώσεις μεταξύ μελών μιας οικογένειας, που σημαίνει πως μπορεί να εξυπηρετηθούν και με ένα αυτοκίνητο. Αυτά για να επιλυθούν χρειάζονται απλά μια απόφαση και μια υπογραφή, δεν χρειάζεται να περάσουν από καμία Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση ή για έλεγχο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Σιωπηλή διαμαρτυρία για το δυστύχημα στα Τέμπη (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ