ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Παρά τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., συνωστισμοί αλα take away

Αιτωλοακαρνανία: Παρά τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., συνωστισμοί αλα take away

Αιτωλοακαρνανία: Παρά τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., συνωστισμοί αλα take away
  • 2.200 έλεγχοι σε καταστήματα εστίασης και 54 πρόστιμα αξίας 180.000 ευρώ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021
  • Αμείωτοι οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. στην Αιτωλοακαρνανία

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία ακροβατεί μεταξύ των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και του πιεσμένου συστήματος υγείας από την εξέλιξη της πανδημίας, πολλοί είναι εκείνοι που αψηφούν τους κινδύνους και λειτουργούν σα να μην υπάρχει κορονοϊός, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, την υγεία των οικογενειών τους και των συνανθρώπους τους.

Στη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημία από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένουν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Η μάχη δίνεται και σε τοπικό επίπεδο και τα στοιχεία των ελέγχων των αστυνομικών υπηρεσιών της Αιτωλοακαρνανίας, που παρουσιάζει σήμερα η «Σ» δείχνουν ότι ο κανόνας είναι πως ο κλάδος έχει συμμορφωθεί με τα μέτρα, ωστόσο επειδή τα πολλά καταστήματα λειτουργούν με τη μέθοδο του take away δεν είναι λίγοι και οι παραβάτες.

Πάντως, επειδή πρόσφατα έχει παρατηρηθεί και στο Αγρίνιο, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, το φαινόμενο να δημιουργείται συνωστισμός πέριξ ή κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (συνήθως καφέ), θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι έτσι όπως έχει συνταχθεί η ΚΥΑ των μέτρων κατά της πανδημίας, η Αστυνομία δεν μπορεί να βεβαιώσει παράβαση σε ένα κατάστημα, που πουλά με τη μέθοδο του take-away, όταν π.χ μια ομάδα ατόμων επιλέξει να συνωστιστεί το απέναντι πεζοδρόμιο ή λίγα μέτρα πιο κάτω… Αυτό είναι προφανώς ένα «κενό», που εξ’ ορισμού δεν μπορεί να καλύψει η ΚΥΑ και επαφίεται στην υπευθυνότητα του καθενός η τήρησή του.

Συγκεκριμένα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας κατά το 2020 διεξήχθησαν 748 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, καφενεία, ψησταριές, ταβέρνες, μπαρ κλπ) και διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τα μέτρα 27 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή προσωρινά υπεύθυνοι καταστημάτων τέτοιου χαρακτήρα. Το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στις 107.000 ευρώ.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθ όλη την διάρκεια του 2020, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας διεξήχθησαν συνολικά 1.245 έλεγχοι σε καφέ, καφενεία, ψησταριές, ταβέρνες, μπαρ κλπ και διαπιστώθηκε πως παραβίασαν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού 16 ιδιοκτήτες ή προσωρινά υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους 16 αυτούς που παρανόμησαν ανέρχονται συνολικά σε 30.200 ευρώ.

Οι έλεγχοι ωστόσο συνεχίζονται κανονικά και κατά το 2021.Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αιτωλία και την Ακαρνανία στην διάρκεια του νέου έτους και μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν συνολικά 207 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, εντόπισαν συνολικά 11 παραβάτες ιδιοκτήτες ή προσωρινά υπεύθυνους τέτοιων καταστημάτων, ενώ το συνολικό ύψος από τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν ανέρχεται στις 43.000 ευρώ!

Ειδικότερα, από την αρχή του 2021 μέχρι και τις 28/2 στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκαν 155 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 7 παραβάτες ιδιοκτήτες ή προσωρινά υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και το συνολικό ύψος των προστίμων ανέρχεται στις 31.000 ευρώ.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο (από την αρχή του έτους μέχρι και τις 28/2) στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας πραγματοποιήθηκαν 52 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 4 παραβάτες ιδιοκτήτες ή προσωρινά υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συνολικά το ύψος του διοικητικού προστίμου που τους επιβλήθηκε ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.

Kωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Δείτε επίσης: Αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά στο νοσοκομείο του Ρίου – Νοσηλεύονται από Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο – 49 ημερών ο μικρότερος ασθενής

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr