ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑιτωλοακαρνανία: Εκτός επιδομάτων λόγω της ένταξης στον «αντικειμενικό υπολογισμό» ακινήτων!

Αιτωλοακαρνανία: Εκτός επιδομάτων λόγω της ένταξης στον «αντικειμενικό υπολογισμό» ακινήτων!

Αιτωλοακαρνανία: Εκτός επιδομάτων λόγω της ένταξης στον «αντικειμενικό υπολογισμό» ακινήτων!

Λόγω της ένταξης στον «αντικειμενικό υπολογισμό» ακινήτων εκτός επιδομάτων όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που εντάχθηκαν στον «αντικειμενικό υπολογισμό» των ακινήτων, χάνουν τις παροχές. Ενστάσεις από τους δήμους για τις αντικειμενικές αξίες  τον Δεκέμβριο, ελάχιστο όφελος στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όπου υπήρξαν άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, όμως αυτό δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα την Αιτωλοακαρνανία καθώς, για παράδειγμα στο Αγρίνιο δεν υπήρξε κάποια σημαντική άνοδος που να επηρεάσει τη φορολόγηση.

Το πρόβλημα εδώ έγκειται στην ένταξη περιοχών που ήταν εκτός σχεδίου πόλης και από 1/1/22 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα, με αποτέλεσμα να χαθούν επιδόματα. Ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών, που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.

Το άρθρο 34 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση) επιτρέπει διορθώσεις προς τα κάτω των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός σχεδίου πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να υποβάλλουν τεκμηριωμένες με βάση πραγματικά στοιχεία ενστάσεις για το ύψος των τιμών της εφορίας από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αυτό θα αλλάξει δεκάδες φόρους, τέλη και επιδόματα, καθώς στις περιοχές που θα μειωθούν οι τιμές ζώνης, θα επανυπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ καθώς και οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η Αιτωλοακαρνανία όμως θα έχει ελάχιστο όφελος γιατί το πρόβλημα δεν προέκυψε από την άνοδο των αντικειμενικών, αλλά από την ένταξη εκτάσεων και κτισμάτων σε αυτές το 2022, κάτι που πριν δεν υπήρχε!

Το μόνο καλό που προκύπτει είναι ότι αναστέλλονται έως το τέλος του 2024 ο ΦΠΑ 24% στις νεόδμητες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ παρατείνεται για δύο χρόνια η έκπτωση 40% στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων.

Η έκπτωση φόρου παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτηρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το πρόβλημα με τα επιδόματα

Από  την 1η-1-2022 υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 55% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 21%. Η παγίδα αφορά δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του Α21, του επιδόματος παιδιών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Αγρινίου & Περιχώρων Τάσος Προβίδας, «πολλοί είδαν τις μικρές αυξήσεις για παράδειγμα στο κέντρο του Αγρινίου, της τάξης του 3% ή του 4% δηλαδή κάπου 50 ευρώ στο τετραγωνικό και θεώρησαν ότι δεν είχε καμία επίπτωση, γιατί έμειναν όλοι στον ΕΝΦΙΑ. Όμως είχε και άλλες επιπτώσεις, διότι πολλές περιοχές στο νομό, που ήταν εκτός σχεδίου πόλης, εντάχθηκαν μέσα στο σύστημα του αντικειμενικού υπολογισμού.

Εκτός επιδομάτων λόγω της ένταξης στον «αντικειμενικό υπολογισμό» ακινήτων!
Ο Τάσος Προβίδας

Μεγάλες και γνωστές περιοχές, το Παναιτώλιο, το Καινούργιο, μιλάμε για τέτοιες περιοχές, όχι κάποιες κρυμμένες «εκτός σχεδίου». Από εκεί που ο χάρτης είχε κάποιες «κόκκινες κουκίδες», τώρα είναι ολόκληρος κόκκινος κι αυτό έχει επίπτωση στον υπολογισμό των επιδομάτων που έχουν π.χ. για το Α21 όριο τα 180.000 ευρώ. Έχω πελάτη που μετά την αύξηση πήγε στα 183.000 ευρώ και για τις 3.000 αυτές από έναν υπολογισμό δεν δικαιούται το επίδομα των παιδιών του, ενώ τα εισοδήματά του είναι πολύ χαμηλά».

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Για να καταστεί κάποιος δικαιούχος είσπραξης του ΕΕΕ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ αν είναι άγαμος, τα 105.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα, τα 120.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και ένα εξαρτώμενο τέκνο, τα 135.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και έχει δύο εξαρτώμενα τέκνα και τα 150.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης και έχει αποκτήσει τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Αν λοιπόν η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων ενός άγαμου χωρίς τέκνα δικαιούχου του ΕΕΕ ανερχόταν μέχρι τις 31-12-2021 στο ύψος των 85.000 ευρώ και από την 1η-1-2022 αυξήθηκε, κατά 10%, στα 93.500 ευρώ, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος χάνει από φέτος το δικαίωμα είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής κι αυτό έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο νομό.

Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός. Δηλαδή, για μια τετραμελή οικογένεια το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» είναι 165.000 ευρώ. Αν μια οικογένεια τετραμελής δικαιούχος του «κοινωνικού τιμολογίου» έχει ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αντικειμενική αξία ήταν 130.000 ευρώ μέχρι τις 31-12-2021 και από την 1η-1-2022 η αξία αυτή αυξήθηκε στα 170.000 ευρώ, τότε η οικογένεια χάνει το «κοινωνικό τιμολόγιο».

Κι αυτό συμβαίνει διότι η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων της οικογένειας εμφανίζεται να έχει υπερβεί το όριο των 165.000 ευρώ μέχρι το οποίο της αναγνωρίζεται το δικαίωμα ένταξης στο «κοινωνικό τιμολόγιο».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δυτική Ελλάδα: 1 στους τέσσερις σε κίνδυνο φτώχειας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ