ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΑιτωλικό: Απούλητη παραμένει η ελιά

Αιτωλικό: Απούλητη παραμένει η ελιά

Αιτωλικό: Απούλητη παραμένει η ελιά
  • Οικονομική ασφυξία για τους παραγωγούς Καλαμών
  • Από τα 12 εκατ. κιλά ελιάς καλαμών που καλλιεργούνται στην περιοχή, οι ελαιοπαραγωγοί πούλησαν μόνο το 20% με 30% της παραγωγής
  • Τι δηλώνει στη «Σ» ο πρόεδρος του συλλόγου ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού, Φώτης Ακρίδας

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών του Αιτωλικού, οι οποίοι κάνουν λόγο για απελπιστικά χαμηλές τιμές, χαμένη χρονιά με χιλιάδες ελιές να καταλήγουν στους κάδους και μηδενικό ενδιαφέρον από εμπορομεσίτες.

Οι περίπου 150 οικογένειες που συγκροτούν τον σύλλογο παραγωγών ελιάς Καλαμών Αιτωλικού, ζητούν άμεση βοήθεια και οικονομική ενίσχυση, καθώς εκτός των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία και έχουν άμεση συνάρτηση με την διοχέτευση του προϊόντος τους στην αγορά, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στις καλλιέργειές τους που άλλοι ελαιοπαραγωγοί έχουν αποζημιωθεί, με συνέπεια η οικονομική τους «αιμορραγία» να είναι ακατάσχετη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας μιλώντας για το θέμα στη «Σ» τόνισε: «τα χρέη για τους παραγωγούς είναι πολλά και η τιμή της ελιάς Καλαμών είναι απελπιστικά χαμηλή. Στους κάδους έχει μείνει τεράστια ποσότητα. Η τιμή από το 200άρι είναι κάτω του 1ευρώ. Την ίδια στιγμή έχουμε ανάγκη τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας, καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινάει και πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τα έξοδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η τιμή του κιλού της ελιάς καλαμών κυμαίνεται από 82 λεπτά έως και 1,22 ευρώ και εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε 80, το πολύ 90 λεπτά. Παράλληλα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπορομεσίτες, οι οποίοι δεν αγοράζουν, γιατί δεν έχουν που να διοχετεύσουν τις ελιές αυτές».

Οι ελπίδες των ελαιοπαραγωγών είναι να υπάρξει ευρωπαϊκή ενίσχυση. Όπως εξήγησε ο Φώτης Ακρίδας «πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές, τον Σπήλιο Λιβανό και τον Θάνο Μωραΐτη με σκοπό να υπάρξει μια λύση μέσω ενίσχυσης από την Ε.Ε. Ευελπιστούμε στην βοήθεια μέσω της βουλής και στην ανταπόκριση των βουλευτών. Ο σύλλογός μας παράγει κατά κανόνα περίπου 12 εκατ. κιλά ελιάς καλαμών και φέτος πουλήσαμε από την ποσότητά αυτή μόνο το 20% με 30% της παραγωγής και το υπόλοιπο προϊόν μας είναι στους κάδους, καθώς δεν ενδιαφέρεται κανείς να το αγοράσει, δεν έχουμε καταναλωτικό κοινό και γι’ αυτό λέμε πως χάσαμε την χρονιά και μας ανησυχεί ποια θα είναι η εξέλιξη. Πρέπει να εισακουστούμε και να υπάρξει λύση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να ανταποκριθούμε στα έξοδα έτσι ώστε να μην χάσουμε και τη νέα καλλιεργητική περίοδο».

Σε εγρήγορση και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς

Στο μεταξύ, συνήλθαν στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) εκπρόσωποι μελών της Οργάνωσης, από Οργανώσεις Παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων που καλλιεργούν και παράγουν ελαιόκαρπο της ποικιλίας Καλαμών και από την ΠΕΜΕΤΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στο προϊόν.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ έθεσαν το θέμα ακυρώσεων παραγγελιών και αναβολής εκτέλεσης συμβολαίων από πελάτες του εξωτερικού για τον κλάδο HoReCa (αντιπροσωπεύει πλέον του 70% των εξαγωγών του προϊόντος) και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου δεν φαίνεται πότε θα τελειώσει η κρίση. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει έτι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών που προέρχονται από μια χρονιά με σημαντικό απόθεμα.

Συμμετοχικά αποφασίστηκε οι μεταποιητές-εξαγωγείς (ΠΕΜΕΤΕ) να στηρίξουν τους παραγωγούς και οι παραγωγοί να κάνουν υπομονή ώστε, με το άνοιγμα της αγοράς να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες.

Όμως οι δαπάνες για τις καλλιεργητικές εργασίες τρέχουν και η ρευστότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων-ελαιοπαραγωγών έχει εκλείψει. Για την ενίσχυση της ρευστότητας, οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών έθεσαν:

-θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων – διευκολύνσεων ως επίσης και

-μετ’ επιτάσεως το θέμα θέσπισης Κ.Α.Δ. για τους παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών και άμεσης καταβολής ενίσχυσης εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, που δικαιούνται, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχίσουν να παράγουν το προϊόν, στηρίζοντας την οικονομία τους και τις εξαγωγές, οι οποίες υπερβαίνουν το 85% της παραγωγής

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι, παρ’ όλη την κρίση, η ομόνοια του κλάδου ενδυναμώθηκε και συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα ποιότητας, νέας προσέγγισης και προστασίας για την Ελληνική Επιτραπέζια Ελιά Καλαμών / Kalamata Olives, και προς τον σκοπό αυτό:

-συμφωνήθηκε να επιδιωχθεί η εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σε περισσότερο από το 40% της παραγωγής

-παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υποβολής ενός εθνικού φακέλου ΠΓΕ και

-αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ