ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΑϊτή: Έξι νεκροί στις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απαιτούν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού

Αϊτή: Έξι νεκροί στις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απαιτούν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού

Αϊτή: Έξι νεκροί στις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που απαιτούν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού

Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Αϊτή, απαιτώντας από τον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί να παραιτηθεί άμεσα.

Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται και πέντε μέλη της Ταξιαρχίας για την Ασφάλεια Προστατευμένων Περιοχών (B-SΑΡ), οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία χθες Τετάρτη στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Η B-SΑΡ είναι ένα ένοπλο σώμα για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο όμως έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο του κράτους και έχει μετατραπεί σε παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία επί του παρόντος στηρίζει τον πρώην γερουσιαστή της χώρας Γκι Φιλίπ. Ο Φιλίπ επέστρεψε στην Αϊτή πέρυσι, αφού πέρασε έξι χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ, καταδικασμένος για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Ανρί ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2021 μετά τη δολοφονία του τότε προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ενώ στη συνέχεια παρότι προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σχεδιασμό της δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου, ουδέποτε προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις.

Υποτίθεται ότι χθες 7 Φεβρουαρίου ο Ανρί θα υπέβαλλε την παραίτησή του, βάσει συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το Δεκέμβριο του 2022 μεταξύ πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας.

Τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνονταν οι εκκλήσεις για παραίτηση του Αριέλ Ανρί, καθώς αυξανόταν και η ένταση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με αποκορύφωμα τη χθεσινή αιματηρή ημέρα, κατά την οποία δεν εκπληρώθηκε η υπόσχεση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Reuters, βαριά οπλισμένες συμμορίες ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς επιτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση που ήδη έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πηγές: Reuters, EFE

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ