ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑιολικά στον Αρακύνθο: Ένσταση καταθέτει ο Δήμος Αγρινίου

Αιολικά στον Αρακύνθο: Ένσταση καταθέτει ο Δήμος Αγρινίου

Αιολικά στον Αρακύνθο: Ένσταση καταθέτει ο Δήμος Αγρινίου

Ένταση αποφάσισε να καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου για την επικείμενη εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στο όρος Αράκυνθος.

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προχώρησε στην έκδοση δύο βεβαιώσεων παραγωγού ενέργειας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, σε θέσεις που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγρινίου, αλλά και του Δήμου Μεσολογγίου. 

Με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια χαρακτηρισμένη περιοχή Natura και έναν ορεινό όγκο, που διαθέτει απείρου κάλλους δασώδεις εκτάσεις και αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες προστατευόμενα είδη πτηνών, ο Δήμος Αγρινίου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση ένσταση για τις συγκεκριμένες επενδύσεις (η ένσταση θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις 7 Ιουνίου).

Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ δεν συνεπάγεται την οριστική άδεια για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αιολικών πάρκων.

Πάντως στη συγκεκριμένη επένδυση εκτός από το Δήμο Αγρινίου, αντιδρούν και άλλοι φορείς της περιοχής του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται να πάρει και ο Δήμος Μεσολογγίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων που κοινοποιήθηκε στην Κοινότητα Μεσολογγίου  βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του όρους Αράκυνθος που αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 και διαθέτει σημαντικούς οικότοπους που υπάγονται στη διοίκηση και διαχείριση του.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε σε μια περιοχή που προστατεύεται από την συνθήκη Natura και διαθέτει δάσος ιδιαίτερου κάλλους, δεν μπορεί να εγκατασταθεί μια τέτοιου είδους επένδυση, ενώ διευκρίνισε  πως ο ίδιος δεν είναι κατά των ανεμογεννητριών γενικά, αλλά η επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο αν προχωρήσει θα είναι καταστροφική.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

foto tanea.gr

Ενισχύσεις: Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις τις δικαιούνται

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr