ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοAgrown: Προοπτικές και τάσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική υδατοκαλλιέργεια

Agrown: Προοπτικές και τάσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική υδατοκαλλιέργεια

Agrown: Προοπτικές και τάσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική υδατοκαλλιέργεια

Ακολούθησε η 6η ενότητα «Προοπτικές και τάσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική υδατοκαλλιέργεια»

Παίρνοντας τον λόγο ο Κωνσταντίνος Μπόκας , μέλος του Δ.Σ. και Ταμίας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας(ΕΛΟΠΥ) επισήμανε την σημασία του Συνεδρίου και για την Αιτωλοακαρνανία ευρύτερα.

Όπως εξήγησε ο κλάδος είναι από τους κορυφαίους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας και με δύο βασικούς εξαγωγικούς πυλώνες προς τον κόσμο, την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, παράγοντας πλούτου και δίνοντας θέσεις εργασίας στην περιοχή. «Το 2011 τέθηκε το Ειδικό Χωροταξικό για τον κλάδο και στην συνέχεια χαρτογραφήθηκαν 23 ΠΟΑΥ(Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης) και έχουν εγκριθεί μόνο 6 από το κράτος, θέτοντας σε ομηρία χιλιάδες θέσεις εργασίας και επενδύσεις εκατομμυρίων συχνά από οργανώσεις και ανθρώπους με αμφισβητούμενο κοινωνικό αποτύπωμα, αντίθετα εμείς ως κλάδος δεν κρυβόμαστε και είμαστε μέσα στην κοινωνία και παράγουμε», εξήγησε ο κ. Μπόκας τονίζοντας ότι η μόνη προσφυγή στο ΣτΕ που έχει γίνει μιλά αόριστα για μια «τουριστική ανάπτυξη» που δεν υφίσταται.

Ακολούθως ο Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών(ΕΛΚΕΘΕ), επεσήμανε ότι ο τομέας είναι νέος μέσα στην ιστορική διαδρομή καθώς η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων ενώ οι υδατοκαλλιέργεια λίγα μόλις χρόνια, περιγράφοντας τις ανάγκες για επένδυση, ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη τεχνολογία. «Είναι μια ακριβή δραστηριότητα και ο καταναλωτής πρέπει να το κατανοήσει αυτό, μαζί με το γεγονός όμως ότι η κατανάλωση ψαριών από την θάλασσα έχει σημαντικότατες θετικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του ανθρώπου», επεσήμανε, μένοντας ιδιαίτερα στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και τονίζοντας την ανάγκη να βρεθούν νέες πρώτες ύλες ακόμη και για την παραγωγή θαλάσσιων φυτών για την αλυσίδα της υδατοκαλλιέργειας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεώργιος Κατσέλης, πρόεδρος του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, έδειξε τις περιοχές όπου αυτή την στιγμή αναπτύσσονται οι υδατοκαλλιέργειες στην Δυτική Ελλάδα και την καλύτερη οργάνωση των ζωνών που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα. Όπως, εξήγησε, η μειωμένη κοινωνική αποδοχή που εμφανίζεται για την πολύ σημαντική αυτή δραστηριότητα οφείλεται στο ότι έντεχνα από κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες αναμοχλεύεται μια αντίδραση απέναντι σε αυτή, είτε για οικονομικά συμφέροντα είτα για την δημιουργία κάποιων εντυπώσεων. Παράλληλα, εξέθεσε και σειρά επιχειρημάτων που οφείλει να χρησιμοποιεί ο κλάδος ώστε να μην επιτρέπει να διαιωνίζονται φήμες και μη επιστημονικές προσεγγίσεις σχετικά με υποτιθέμενες «επιπτώσεις» οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύουν.

Η διευθύντρια της διεύθυνσης υδατοκαλλιεργειών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αγγελική Καλλαρά εξήρε την αποφασιστικότητα των επενδυτών του χώρου και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωτοπόρος στον χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται ο κλάδος μέσα στα πλαίσια μιας κοινής αλιευτικής πολιτικής που λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει κατευθύνσεις και ενισχύσεις και η Ελλάδα επιμένει στην Βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη που είναι θεμελιώδης για την τόνωση της Οικονομίας και την Πράσινη Μετάβαση. «Οι υδατοκαλλιέργειες θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην επάρκεια τροφίμων και με μικρότερο μάλιστα περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την Γεωργία, ενώ η ενίσχυση των γνώσεων και της καινοτομίας μπορεί βοηθήσει τις παράκτιες οικονομίες μαζί με την μείωση της ρύπανσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται και ο ίδιος ο κλάδος», εξήγησε η κ. Καλλαρά περιγράφοντας το πολυετές πρόγραμμα του Υπουργείου σε πρώτη φάση με μια ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3% μέχρι το 2025 και 5% μέχρι το 2030. «Τουλάχιστον 6 προσφυγές στο ΣτΕ έχουν καταπέσει μέχρι σήμερα σε ό, τι αφορά το Χωροταξικό στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Agrown: Μάρκετινγκ και Αειφορία στην Αλυσίδα Αξίας Τροφίμων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ