ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΗ αγροδιατροφή τραβά το «κάρο» της Δυτικής Ελλάδας

Η αγροδιατροφή τραβά το «κάρο» της Δυτικής Ελλάδας

Η αγροδιατροφή τραβά το «κάρο» της Δυτικής Ελλάδας
  • Εξαγωγές : Χαμηλές επιδόσεις χωρίς μεταποίηση
  • Στα 91 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές της Αιτωλοακαρνανίας

Ένα πολύ μικρό ποσοστό (1,6%) των ελληνικών εξαγωγών είναι και οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας. Από τας 23 δις. ευρώ των ελληνικών εξαγωγών το 2019 μόλις τα 550 εκατ. ευρώ περίπου ήταν οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας.

Πάντως τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Αν εξαιρέσουμε το 2020, όπου λόγω πανδημίας δεν είναι μια ενδεικτική χρονιά την προηγούμενη τετραετία (2015-2019) οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας παρουσίασαν θετική μεταβολή κατά 1,6%, όταν άλλες Περιφέρειες συγκρίσιμες με τη Δυτική Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5% στις εξαγωγές στους, πράγμα που δείχνει ότι ο προσανατολισμός των περισσότερων παραγωγικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδα παραμένει στραμμένος στην εγχώρια αγορά και όχι στις εξαγωγές.

Εντούτοις, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας αφορούν κατά βάση (70%) αγροδιατροφικά προϊόντα (φρούτα, έλαια, ιχθυρά), με βασικότερους προορισμούς την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, μια σημαντική παράμετρος είναι ότι από τον κλάδο λείπουν οι μονάδες μεταποίησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο εξαγωγικός κλάδος με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι φυσικά τα τρόφιμα με 77% και ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός σε αντίθεση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες είναι οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, από τη στιγμή που η Αιτωλοακαρνανία είναι πρώτη στην Ελλάδα σε παραγωγή ελιών Καλαμών, έχει φτάσει να συναγωνίζεται στα εσπεριδοειδή την παραγωγή της Αργολίδας, παράγει περίπου το 40% των ιχθυρών που εξάγει η Ελλάδα, έχει αξιοσημείωτη παραγωγή χοιρινού κρέατος και περίπου το 10% των αμνοεριφίων της χώρας, είναι δεδομένο πως υπάρχει παραγωγή και μάλιστα ποιοτική, όμως αυτή διατίθεται στην αγορά χωρίς να μεταποιείται στην Αιτωλοακαρνανία ή σε ένα σημαντικό ποσοστό διατίθεται ακόμα και χύδην.

Με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χάνεται η προτιθέμενη αξία που έχει το παραγόμενο προϊόν.  Ενδεικτικά και μόνο ας σημειωθεί ότι για τα εσπεριδοειδή δεν είναι υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία ένα συσκευαστήριο ή μια βιομηχανία χυμοποίησης.

Ενδοπεριφερειακές ανισότητες και στις εξαγωγές

Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες της Δυτικής Ελλάδας αποτυπώνονται και στις εξαγωγές της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων το 2019 οι εξαγωγές της Αιτωλοακαρνανίας 91,6 εκατ. περίπου κατά 50% περισσότερες, στα 137 εκατ. ήταν οι εξαγωγές της Ηλείας και σχεδόν τριπλάσιες από της Ηλείας, στα 320 εκατ. ήταν οι εξαγωγές της Αχαΐας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Εστίαση: Καταστηματάρχες του Αγρινίου στέλνουν τα κλειδιά τους στο Μέγαρο Μαξίμου (ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr