ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Ύστατη μάχη για την εστίαση – Κλείνει συμβολικά για να αποφύγει… οριστικό λουκέτο

Αγρίνιο: Ύστατη μάχη για την εστίαση – Κλείνει συμβολικά για να αποφύγει… οριστικό λουκέτο

Αγρίνιο: Ύστατη μάχη για την εστίαση – Κλείνει συμβολικά για να αποφύγει… οριστικό λουκέτο
  • Τα νέα μέτρα «άδειασαν» τα τραπέζια σε καφέ, εστιατόρια και ταβέρνες
  • Ύστατη μάχη για την εστίαση
  • Κλείνει συμβολικά για να αποφύγει… οριστικό λουκέτο η εστίαση
  • Πτώση της δουλειάς μέχρι και 60% βλέπουν μέσα σε λίγα 24ωρα οι περισσότεροι επαγγελματίες του Αγρινίου  και γι αυτό θεωρούν πως η συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση πρέπει να είναι καθολική  

Σεβόμενοι τη δημόσια υγεία οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης αναζητούν  βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν, τόσοι οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις τους, όσο και οι χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο.

Για το λόγο αυτό και επειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ο χειμώνας είναι μπροστά» αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πανελλαδική κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη «κατεβάζοντας ρολά» στα καφέ, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες!

Από την ημέρα της εφαρμογής των μέτρων μέχρι και σήμερα η δουλειά στο Αγρίνιο, σε καφέ και εστιατόρια, έχει πέσει κατακόρυφα με τους επαγγελματίες να είναι απλά θεατές στον «κατήφορο» που τους οδηγούν τα νέα μέτρα. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση πιστεύουν πως πρέπει να είναι καθολική, ώστε να αποτελέσει και μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση μήπως και αναζητήσει βιώσιμα μέτρα για τις επιχειρήσεις τους.

Ο Σωκράτης Παπαϊωάννου

Ο Σωκράτης Παπαϊωάννου επεσήμανε: «θέλω να πιστεύω πως η κινητοποίηση της Τρίτης θα είναι καθολική, όλοι οι συνάδελφοι θα έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους. Πιστεύω πως έχει δίκαια κίνητρα, γιατί ο διαχωρισμός που έχει γίνει στους πελάτες είναι άσχημος. Είναι αρνητικό να ισχύει και τους εξωτερικούς χώρους, δεν είναι εύκολο και σωστό να κάνουμε τον χωροφύλακα σε εξωτερικούς χώρους. Δεν υπάρχει τόσο προσωπικό σε όλα τα μαγαζιά ώστε να υλοποιούμε την παραγγελία, να καθαρίζουμε, να παίρνουμε την παραγγελία και να ελέγχουμε και κάθε άτομο που θα καθίσει. Υπάρχουν μαγαζιά που με 2 άτομα δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ. Ένας δηλαδή από το πρωί ως το μεσημέρι και ο δεύτερος από το μεσημέρι ως το βράδυ. Είναι δύσκολο να αποδώσει 100% η πανελλαδική κινητοποίηση, αλλά αν δεν κάνουμε και αυτή, τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια; Να μην φωνάξουμε πως υπάρχει πρόβλημα στην αγορά; Δεν είναι σωστό να μην αντιδράσουμε κάπως».

Ο Γιώργος Γκρίζης

Ο Γιώργος Γκρίζης τόνισε: «θεωρώ πως η πανελλαδική απεργία της Τρίτης είναι ένα καλό πρώτο βήμα, ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αρθούν τα μέτρα ή αλλιώς να υπάρξει μια βοήθεια στα καταστήματα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο κόσμος αντιδρά, θεωρεί αδιανόητο σε εξωτερικό χώρο να μην μπορεί να καθίσει κάποιος να πιεί τον καφέ του. Η αγορά είναι πεσμένη κατά 30% με 40% και ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Η μείωση αυτή ξεκίνησε από Το Σάββατο που εφαρμόστηκαν για πρώτη μέρα τα νέα μέτρα. Οι περισσότεροι ήταν ανενημέρωτοι, δεν είναι δυνατόν να αναμένει τις ανακοινώσεις για να δει αν θα ψωνίζει και αν θα πάει για καφέ. Προσπαθεί να προσαρμοστεί ο κόσμος, εμείς προσπαθούμε να «εκπαιδευτούμε» για να «εκπαιδεύσουμε» τους καταναλωτές ώστε να το περάσουμε όλοι μαζί».

Ο Σοφοκλής Γκουρνέλος

Ο Σοφοκλής Γκουρνέλος ανέφερε: «τα νέα μέτρα μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ. Από τη μια είναι καλό για την προστασία της υγείας μας, αλλά από την άλλη ο κόσμος λόγω των μέτρων δεν κάθεται στα μαγαζιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον αστυνόμο και να σκανάρουμε τον κάθε πελάτη. Χρειαζόμαστε, όπως τα έχουν κάνει, και άλλο υπάλληλο ειδικά γι αυτή την δουλειά και αυτό κοστίζει, οπότε η ζημιά μεγαλώνει. Από την ημέρα της ανακοίνωσης των μέτρων μέχρι και σήμερα η δουλειά μας έχει πέσει κατά 60%. Ό,τι γίνεται είναι μέχρι στις 11.00 το πρωί γιατί μετά η κίνηση πέφτει κατακόρυφα. Το απόγευμα μετά τις 18:00 σε κάθε καφετέρια δεν βλέπεις πάνω από δύο τρεις μικρές παρέες. Την Τρίτη πιστεύω πως η συμμετοχή θα είναι καθολική. Θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση των αιτημάτων μας και θέλω να πιστεύω πως κάτι θα αλλάξει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μικρά μαγαζιά, τις μικρές επιχειρήσεις, για να υπάρχουν μόνο οι μεγάλες. Δεν μπορεί στο super market να μπαίνεις πιο εύκολα από το να καθίσεις σε μα καφετέρια».

Ο Δημήτρης Αυλωνίτης

Ο Δημήτρης Αυλωνίτης σημείωσε: «τα νέα μέτρα δυσκόλεψαν πάρα πολύ, επαγγελματίες και πολίτες. Στην εστίαση είναι δύσκολη η κατάσταση. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, ο κόσμος ίσως φοβάται να βγει και αυτό ξεκίνησε από την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων και το κακό είναι πως ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Από το Σάββατο που ξεκίνησαν τα νέα μέτρα μέχρι και σήμερα η κάμψη στη δουλειά είναι της τάξεως το 50% και το 60%. Στην κινητοποίηση πρέπει να υπάρξει συμμετοχή, να είμαστε όλοι ενωμένοι, για μια μέρα καλό είναι να μην δουλέψει κανένας συνάδελφος στον κλάδο της εστίασης, ώστε να φανεί, μήπως καταφέρουμε και κάτι. Το ό,τι η κινητοποίηση είναι σε πανελλαδικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης. Ελπίζουμε όλοι για να βελτιωθούν τα πράγματα. Η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει, δεν μπορεί να μην αντιδράσει».

Τα 9 μέτρα στήριξης που ζητά ο κλάδος

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), είναι τα εξής:

• Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός    

Αιτωλοακαρνανία: Ανάδοχοι στις αποκαταστάσεις

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr