ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Υποτονική η κίνηση τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου – «Στον πάγο» η αγορά

Αγρίνιο: Υποτονική η κίνηση τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου – «Στον πάγο» η αγορά

Αγρίνιο: Υποτονική η κίνηση τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου – «Στον πάγο» η αγορά

Υποτονική η κίνηση τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου – «Στον πάγο» η αγορά του Αγρινίου

Οι έμποροι του Αγρινίου αναμένουν να «ζεσταθεί» η τοπική αγορά ενόψει  των εορτών και μέσω της πρόωρης καταβολής συντάξεων και επιδομάτων

Μια υποτονική περίοδο έζησαν οι έμποροι του Αγρινίου το τελευταίο χρονικό διάστημα, που ευελπιστούν να βελτιωθεί στο διάστημα των γιορτών και ο κόσμος να βγει να ψωνίσει έστω και για μικροδωράκια!

Οι δυο Κυριακές που προηγήθηκαν και τα εμπορικά ήταν ανοιχτά, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς από τις δύο μόνο σ΄ αυτή προχθές υπήρξε  κάπως αυξημένη κίνηση, χωρίς ωστόσο να είναι η αναμενόμενη!

Τα «σημάδια» για να «ζεσταθεί» η αγορά λόγω εορτών μέχρι τώρα δεν ήταν ικανά να αντιστρέψουν το υποτονικό κλίμα του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, αλλά οι περισσότεροι εκ των εμπόρων θέλουν να πιστεύουν πως λόγω της αλλαγής του ωραρίου που επανήλθε και πάλι στις 8.30 το πρωί το άνοιγμα των καταστημάτων και λόγω των εορτών θα υπάρξει κάποια άνοδος στο τζίρο τους.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου σημείωσε: «από τις 20/12 το ωράριο επανήλθε και ανοίγουμε τα καταστήματά μας στις 8.30 το πρωί αντί στις 10.00.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου μαζί με άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα κατάφερε να το αλλάξει αυτό. Ήταν ένα δίκαιο και λογικό αίτημα. Στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία συμφώνησαν όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι ανά την χώρα.

Με κοινή υπουργική απόφαση που έγινε ΦΕΚ και θα ισχύσει ως το τέλος του έτους το άνοιγμα θα γίνεται στις 8.30 το πρωί.

Ο μήνας που ανοίγαμε στις 10.00 το πρωί θα έλεγα πως δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν για τις εορταστικές ημέρες, διότι, από τις 6 Νοεμβρίου που υπήρξαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δημιούργησε στο Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αισθητή μείωση της αγοραστική κίνησης, αλλά και της επισκεψιμότητας.

Επισημαίνουμε πως οι επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς είναι πλήρως εφοδιασμένες και δίνουν τα προϊόντα τους σε πολύ καλές τιμές και γι’ αυτό περιμένουμε τους συμπολίτες μας και όλους τους επισκέπτες που έρχονται από την ευρύτερη περιοχή.

Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας υπεστήκαμε μεγάλες συνέπειες και βοηθηθήκαμε πάρα πολύ λίγο από την Πολιτεία σε σχέση με όλα αυτά που υπεστήκαμε και παράλληλα καταφέραμε οι επιχειρήσεις μας να είναι ασφαλής προορισμός για τους καταναλωτές.

Περιμένουμε τη στήριξη των καταναλωτών, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας που διαθέτουμε.

Οι Κυριακές δεν ήταν ως προς την κίνηση το αναμενόμενο. Την δεύτερη Κυριακή ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα ανάλογα και την επιχείρηση και το είδος που εμπορεύεται».

Ο Θωμάς Γιακουμής τόνισε: «η γνώμη μου είναι πως οι δύο Κυριακές δεν κύλισαν όπως περιμέναμε. Την πρώτη Κυριακή λόγω του ότι ανοίξαμε πολύ νωρίς ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος οπότε ήταν υποτονική.

Ο Θωμάς Γιακουμής

Η δεύτερη Κυριακή είχε παραπάνω κίνηση, αλλά όχι την αναμενόμενη.

Ο μήνας που ανοίγαμε στις 10.00 το πρωί για την αγορά ήταν άσχημος, διότι, η αγορά του Αγρινίου στηρίζεται και σε κατοίκους των περιχώρων.

Οι κάτοικοι των χωριών θέλουν να έρθουν να ψωνίσουν νωρίς και να επιστρέψουν στο σπίτι τους νωρίς και γι’ αυτό δεν βοηθήθηκε η αγορά αυτό το χρονικό διάστημα.

Ήταν άδικο το μέτρο να ανοίγουμε στις 10.00 το πρωί, γιατί η περιοχή μας δεν έχει συμφόρηση στα ΜΜΜ, αλλά ευτυχώς άλλαξε και πλέον ανοίγουμε κανονικά στις 8.30.

Η λογική δείχνει πως η αγορά αρχίζει και ζεσταίνεται, αναμένεται να μπουν κάποια δώρα. Ήδη τη Δευτέρα υπήρξε μια κάποια παραπάνω κίνηση, άρα ελπίζουμε σε κάτι καλό.

Ο κόσμος έχει στο μυαλό του τις αυξήσεις που υπάρχουν, αλλά θεωρώ πως η κίνηση θα κορυφωθεί τις μέρες αυτές».

Ο Γιώργος Καμμένος ανέφερε: «μετά τα μέτρα του Νοεμβρίου η αγορά δεν πήγε καλά, δεν ήταν μόνο οι δύο Κυριακές. Η πτώση είναι μεγάλη, κυμαίνεται από 30% μέχρι και 50% ανάλογα τις επιχειρήσεις.

Ο Γιώργος Καμμένος

Δεν περιμέναμε κάτι από τις συγκεκριμένες Κυριακές. Ευχόμαστε στις γιορτές να ρεφάρουμε λίγο, γιατί έχουμε μετά δύσκολους μήνες μπροστά μας.

Το άνοιγμα στις 10.00 το πρωί δυσκόλεψε τον κόσμο που είναι από μακριά και θέλει να ψωνίσει, ώστε να επιστρέψει και γρήγορα στο σπίτι του, αλλά γενικά δεν ήταν κάτι το σπουδαίο στην αλλαγή του τζίρου.

Φέτος θεωρώ πως θα είναι υποτονικά τα πράγματα κατά την εορταστική περίοδο, θα δούμε».

Ο Απόστολος Καλαιτζόπουλος δήλωσε: «τις δύο Κυριακές που τα εμπορικά ήταν ανοιχτά ο τζίρος ήταν πολύ πεσμένος.

Ο Απόστολος Καλαιτζόπουλος

Ο κόσμος δεν είχε πάρει συντάξεις και δώρα, ενώ σημαντικό είναι πως δεν υπήρχαν και αστικά λεωφορεία για να έρθει στην πόλη ο κόσμος από την περιφέρεια.

Το να ανοίγουμε στις 10.00 το πρωί ήταν ανεπίτρεπτο. Υπάρχουν τόσες δημοτικές ενότητες από τις οποίες το λεωφορείο έμπαινε στο Αγρίνιο μια φορά και έφευγε στις 11.00 ή στις 12.00, άρα ο κόσμος δεν μπορούσε να ψωνίσει, να εξυπηρετηθεί.

Παράλληλα, υπήρχε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ, που άνοιγαν στις 8.00 και πουλούσαν και τα δικά μας είδη, από εσώρουχα και έτοιμα ενδύματα μέχρι και ηλεκτρικά είδη.

Πιστεύω πως δεν θα «ζεσταθεί» η αγορά, γιατί αυτά όλα που λένε στις τηλεοράσεις, όχι μόνο δε βοηθούν τις επιχειρήσεις αλλά αντιθέτως.

Δεν έχουμε πάρει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά το εξάμηνο lockdown του προηγούμενου χρόνου, ούτε επιστρεπτέες, ούτε επιδοτήσεις, ούτε τίποτε και μέσα στο μήνα πρέπει να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κλπ. Πως θα ανταπεξέλθουμε και πως θα ανταπεξέλθει και ο κόσμος για να μας βοηθήσει;

Ελπίζουμε σε δωράκια αυτές τις μέρες μέχρι και την Πρωτοχρονιά, μήπως και επιζήσει η τοπική αγορά.

Επιπλέον, προβάλουν τα κανάλια ότι όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Αν ο κόσμος είχε λεφτά θα έβρισκε και το χρόνο και θα μπορούσε να ψωνίσει. Είναι ζήτημα χρημάτων και όχι ψυχολογίας».

Χριστούγεννα με… κλειστά τα πορτοφόλια

Με ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά με κλειστά τα πορτοφόλια θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα οι καταναλωτές στην Ελλάδα, καθώς οι ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών φαίνεται ότι θα περιορίσουν σημαντικά τη χριστουγεννιάτικη δαπάνη.

Έτσι, αν και τα φυσικά καταστήματα είναι ανοιχτά σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος εκτιμάται ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων θα μειωθεί κατά 20% περίπου σε σύγκριση με το 2020.

Αυτή η απώλεια του 1/5 του περυσινού τζίρου, την οποία εκτιμά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος με βάση έρευνα που πραγματοποίησε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει ως εξής:

σχεδόν έξι στους δέκα καταναλωτές εκτιμούν ότι η αξία των αγορών τους τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μειωμένη, ενώ μόλις ένα 7% εκτιμά ότι θα είναι αυξημένη και 35% θεωρούν ότι θα μείνει αμετάβλητη. Το μεγαλύτερο ποσοστό 31% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους.

Το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί μεσοσταθμικά σε 146 ευρώ κατά κεφαλήν.

Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 14% μέχρι 50 ευρώ, το 23% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 έως 200 ευρώ, το 17% από 200 έως 500 ευρώ και το 7% πάνω από 500 ευρώ.

Πρακτικά το μισό καταναλωτικό κοινό, ποσοστό 52%, θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των καταναλωτών έχει ήδη ολοκληρώσει τις αγορές του για τα Χριστούγεννα και δη το 7% την περίοδο του Black Friday και το υπόλοιπο 13% νωρίτερα. Tο 43% αναμένεται να κάνει τις αγορές την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ το 37% την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Κορονοϊός: 90 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 6.424 σε όλη την χώρα

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ