ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Ξύλα με το «σταγονόμετρο» – Ούτε η ενεργειακή κρίση «ανασταίνει» τον κλάδο

Αγρίνιο: Ξύλα με το «σταγονόμετρο» – Ούτε η ενεργειακή κρίση «ανασταίνει» τον κλάδο

Αγρίνιο: Ξύλα με το «σταγονόμετρο» – Ούτε η ενεργειακή κρίση «ανασταίνει» τον κλάδο

Ξύλα με το «σταγονόμετρο» φέτος στο Αγρίνιο και ούτε η ενεργειακή κρίση «ανασταίνει» τον κλάδο.

Μόνο την εορταστική περίοδο δούλεψαν οι επαγγελματίες του κλάδου

Ζοφερό είναι το κλίμα που επικρατεί στην αγορά για την ζήτηση καυσόξυλων, καθώς καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα δεν αναμένεται, σύμφωνα με από τους επαγγελματίες του κλάδου, να υπάρξει ιδιαίτερη μεταβολή!

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ακόμη τραγικά περιστατικά ανά την Ελλάδα, λόγω της χρήσης αυτοσχέδιων τρόπων θέρμανσης, φέτος οι ποσότητες ξύλων που ζητούν οι Αγρινιώτες είναι μικρότερες από κάθε άλλη χρονιά!

Η οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει και έχει διογκωθεί από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί λόγω του covid ωθεί τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών να ψωνίζει φέτος μέχρι στιγμής μόνον όση ποσότητα ξύλων χρειάζεται, μέχρι το πολύ 2 κυβικά ή τόσα τσουβαλάκια, ώστε να «βγάλει» μόνο δύο – τρείς ημέρες!

Θα περίμενε κανείς ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα έστρεφε περισσότερους καταναλωτές στα καυσόξυλα, ωστόσο μόνο την περίοδο των εορτών υπήρχε μια ανάταση στη ζήτηση. Παράλληλα, οι επαγγελματίες του κλάδου διαπιστώνουν για άλλη μια φορά ότι το πλήγμα που δέχονται από τους λαθροϋλοτόμους συνεχίζει να είναι μεγάλο…

Ο Κώστας Φοντούλης ανέφερε: «οι τιμές μας είναι ίδιες με αυτές που είχαμε όταν υπήρχαν ακόμη δραχμές. Οι ποσότητες πλέον είναι μικρές που προμηθεύεται ο κόσμος. Κίνηση υπάρχει μόνο τους τελευταίους δύο με τρείς μήνες, πριν τα πράγματα ήταν «νεκρά», χάσαμε πλέον και τους πελάτες μας, που έκαναν το κουμάντο τους και ξεκινούσαν από τον Αύγουστο να παίρνουν σιγά – σιγά ξύλα. Οι ποσότητες ξύλων που παίρνει ο κόσμος δεν ξεπερνούν τα 2 κυβικά σε καμία περίπτωση, γιατί πλέον ο κόσμος «κινείται» με τα τσουβάλια. Γεμίζει το αυτοκίνητο με τσουβάλια, ζεσταίνεται για τρείς μέρες και πάλι απ’ την αρχή. Η οικονομική κρίση και ο covid έχει «χτυπήσει» όλο τον κόσμο και εμάς. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και λίγο τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου υπήρχε καλύτερη κίνηση, αλλά πλέον επιστρέψαμε στα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων, που υπήρχαν πριν τις γιορτές και πριν το τελευταίο δίμηνο – τρίμηνο. Ο κόσμος προτιμά πουρνάρι, βαλανιδιά και ελιά και τα ειδικά ξύλα για τα ενεργειακά τζάκια και για λέβητες. Το κυβικό κοστίζει από 60 ευρώ μέχρι και 90, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν τα φθηνότερα ξύλα. Η μάστιγα του κλάδου μας είναι η λαθροϋλοτομία και η λαθρεμπορία. Το κράτος είναι απών, κανένας έλεγχος πουθενά. Ο καθένας παίρνει ένα αγροτικό αξίας 400 ευρώ και κόβει ότι βρει μπροστά του, καταστρέφοντας τα πάντα. Οι νόμιμες επιχειρήσεις είναι συγκεκριμένες έχουν φόρους κλπ και οι λαθροϋλοτόμοι με ένα αλυσοπρίονο κάνουν ό,τι θέλουν, γεμίζουν καθημερινά τέσσερα και έξι αγροτικά».

Ο Στέλιος Ανερούσης τόνισε: «δουλεύουμε μόνο όταν υπάρχει κρύο και δυστυχώς πλέον υπάρχει μεγάλη δυσκολία στον κόσμο. Η κίνηση ξεκίνησε πριν δύο μήνες, σε περιορισμένο βαθμό στην αρχή. Πέρυσι ο καθένας προμηθεύονταν από 2 έως 4 κυβικά καυσόξυλων, ενώ φέτος οι ποσότητες μειώθηκαν, παίρνουν 1 με 1,5 κυβικό. Στις γιορτές η κίνηση «ζεστάθηκε» λίγο. Υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πέλετ και κάρβουνα, αλλά και πάλι υπάρχει δυσκολία στον κόσμο και φαίνεται από τις μικρές ποσότητες που προμηθεύεται. Ο έλατος το κυβικό κοστίζει 60 ευρώ, η ελιά 70 ευρώ και υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής ανάμεικτων με πουρνάρι, φυλίκι, αριά που κοστίζουν από 75 μέχρι και 80 ευρώ. Υπάρχει μερίδα του κόσμου που παίρνουν μόνο 3 – 4 τσουβαλάκια για να ζεσταθούν λίγες μέρες, δύο – τρείς μέρες λ.χ. όσοι έρχονται από άλλες πόλεις και έχουν σπίτι εδώ. Για τον υπόλοιπο κόσμο παίζει ρόλο ο χώρος τους, αλλά πλέον μέχρι 1,5 κυβικό προμηθεύονται».

Ο Γιώργος Βασιλείου σχολίασε: «η ζήτηση είναι ίδια πάνω – κάτω. Δεν υπάρχει αύξηση στη ζήτηση λόγω κρύου, γιατί όλοι έχουν κάνει το κουμάντο τους. Ο κόσμος παίρνει μικρές ποσότητες λόγω έλλειψης χρημάτων. Προμηθεύεται δηλαδή από μισό μέχρι και δύο κυβικά, θα πάρει σάκο με ξύλα. Δεν υπάρχουν πλέον προμήθειες καυσόξυλων για όλη την χρονιά ή την μισή χρονιά. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, γενικότερα των εορτών η δουλειά ήταν καλή, αλλά πλέον έχει πέσει πάρα πολύ η δουλειά. Οι περισσότεροι προτιμούν ελιά, δρυς και πουρνάρι, ενώ η τιμή παραμένει η ίδια με όλα τα προηγούμενα χρόνια, στα 70 ευρώ το κυβικό».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Νιόπλιας: «Όλα κρίθηκαν στο νωθρό ξεκίνημα μας»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr