ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΑγρίνιο: Ξεμένουν από… Xanax τα φαρμακεία

Αγρίνιο: Ξεμένουν από… Xanax τα φαρμακεία

Αγρίνιο: Ξεμένουν από… Xanax τα φαρμακεία

Ξεμένουν από… Xanax τα φαρμακεία στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τελούν υπό… εξαφάνιση με ανυπολόγιστε συνέπειες για τους ασθενείς

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από τον Ιόνιο είχαμε αναφέρει το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων της Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της οποίας όλο και περισσότεροι ασθενείς έκαναν «αγώνα δρόμου» για να καλυφθούν και να αποκτήσουν το φάρμακο που είχαν ανάγκη, όπως επίσης και οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, συχνά όμως χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους!

Ανέκαθεν υπήρχε το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα φαίνεται πως έφτασαν στο απροχώρητο, ενώ το ζήτημα είχε απασχολήσει ιδιαίτερα και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Στην περιοχή μας λ.χ. παρουσιάζονταν ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες, από αναπνευστικά μέχρι και φάρμακα για το ζάχαρο, καρδιολογικά κλπ. Ωστόσο, με πρόσφατη ανάρτησή του στα social media ο φαρμακοποιός Ανδρέας Σκαρτσάρης αναφέρθηκε και στην τεράστια έλλειψη σε αγχολυτικά και ηρεμιστικά φάρμακα τύπου Xanax και όχι μόνο από τα ράφια των φαρμακείων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής!

Το πιο διαδεδομένο αγχολυτικό στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς!

Ο κ. Σκαρτσάρης μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Αγρίνιο: Ξεμένουν από… Xanax τα φαρμακεία
Ο Ανδρέας Σκαρτσάρης

«με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας και σε αντιστοιχία και η περιοχή μας  βρισκόταν πάντα αρκετά «πίσω» σε σχέση με άλλες χώρες του Δυτικού Κόσμου, ως προς τη συνταγογράφηση και κατανάλωση ψυχιατρικών φαρμάκων. Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει και να εξακολουθεί να αλλάζει κυρίως τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από το 1998 μέχρι το 2007 αυξήθηκε κατά 368% και από το 2002 μέχρι το 2011 κατά 130,6%.Το γεγονός αυτό βέβαια έχει πολλές αιτίες και δεν είναι η στιγμή αυτή για να τις αναλύσουμε.

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2021 είχαμε μία δραματική αύξηση στα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα της τάξης του 60%.Τον Μάρτιο του 2021 είχαμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών σε σχέση με πριν την πανδημία και συνολικά και ειδικότερα σε ηρεμιστικά φάρμακα. Στην περιοχή του Αγρινίου οι ελλείψεις σε αγχολυτικά και ηρεμιστικά φάρμακα έχει «φουντώσει» περίπου τον τελευταίο ενάμισι μήνα.

Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Πριν δύο χρόνια ακριβώς είχαμε το ίδιο πρόβλημα των ελλείψεων σε πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σήμερα όμως που μιλάμε το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει δραματικές διαστάσεις. Δεν θέλω να γίνω υπερβολικός και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θέλω να επηρεάσω αρνητικά τον κόσμο.

Όλο τον χειμώνα άλλωστε ζήσαμε με τις ελλείψεις των αντιβιοτικών και των εισπνεόμενων (παράλληλα με ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών φαρμάκων). Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις στα ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά (τύπου xanax) έχουν κορυφωθεί και κάθε μέρα έχουμε νέες προσθήκες στο μεγάλο κατάλογο των ελλειπτικών φαρμάκων. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε ενημέρωση για το πότε τα φάρμακα θα επιστρέψουν στα ράφια μας και θα είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς μας.

Αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ασθενής δεν βρίσκει τα φάρμακα είναι να τον ενημερώνουμε για την κατάσταση και να υποχρεώνεται να πηγαίνει από φαρμακείο σε φαρμακείο με την αγωνία μήπως και βρει κάποιο κουτί.

Δεν έχουμε καμία επίσημη και συγκεκριμένη πληροφόρηση μέχρι τώρα για το πότε αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ομαλοποιηθεί από  αύριο μέχρι… το άγνωστο στην κυριολεξία. Μπροστά μας όμως είναι ο Αύγουστος που οι περισσότερες εταιρίες είναι κλειστές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σκοπός της ανάρτησης μου στα κοινωνικά δίκτυα για το θέμα ήταν για να εκφράσω καταρχήν την αγωνία μου ως φαρμακοποιός  που θέλει να διασφαλίσει τη σωστή θεραπεία στους ασθενείς του και καθημερινά -όπως και όλοι οι συνάδελφοι μου- δίνουμε αγώνα και στην κυριολεξία παρακαλάμε για ένα κουτί ελλειπτικού φαρμάκου.

Όμως ως μέλος και της κοινότητας δεν κρύβω  την ανησυχία μου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απορρύθμιση αυτή της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, στους  ασθενείς  (με την επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας λόγω επιπλέον ανησυχίας και άγχους) και στην ίδια την κοινότητα.

Η έλλειψη αυτών των φαρμάκων, λόγω της σωματικής και ψυχολογικής εξάρτησης που προκαλούν, μπορεί να έχει  συνέπειες όπως νευρικότητα, άγχος, αϋπνίες έως και πιο σοβαρές όπως επιληπτικές κρίσεις με σπασμούς, επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς. Όλα αυτά δεν είναι θεωρητικά, τα ακούμε και τα  ζούμε στην καθημερινότητα μας στο φαρμακείο.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων, των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιοποίησης ίσως υπάρξει μία παραπάνω  κινητοποίηση, μία επιπλέον πίεση για να ληφθεί σοβαρότερα υπ’όψιν το θέμα από την πολιτική ηγεσία, η οποία  γνωρίζει το πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με τη βαρύτητα και σοβαρότητα που απαιτείται.

Η πανδημία ήταν πιστεύω μια ευκαιρία  να δούμε ποια είναι τα σημαντικά και ουσιαστικά πράγματα στη ζωή μας. Η ευκαιρία και η αφορμή για  να ενισχύσουμε την υγεία και  την έρευνα, να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία μας και να επενδύσουμε στην παιδεία. Η πανδημία δεν έφυγε, η ευκαιρία;»

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Λεσίνι: Ξεκινά η αποκατάσταση

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ