Αγρίνιο: Βραβεύτηκε η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών για την 50χρονη προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό (εικόνες)

Στο 37ο  Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

agrinio-skinothetes-3

Στο πλαίσιο του 37ου  Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο κατά το τριήμερο 14, 15 και 16 Ιουνίου 2024, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών βραβεύτηκε για την 50χρονη διαδρομή της και την προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό.

Την οργάνωση του Συνεδρίου είχε η ΟΚΛΕ και η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αγρινίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΥΠ.ΠΟ. με την παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (1973- 2023), με ομιλητή τον Πρόεδρο της Εταιρείας Χάρη Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός στην όλη διοργάνωση.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. εξήρε το ρόλο του σωματείου για τα 50 και πλέον χρόνια ζωής, τονίζοντας
ότι «…από το 1973 μέχρι σήμερα η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αγωνίζεται  αδιάκοπα και με όχημα την κοινή δράση έχει πετύχει ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των Ελλήνων Σκηνοθετών».

Αναφερόμενος στα ιδρυτικά, πρώτα μέλη του σωματείου εστίασε στο γεγονός ότι «…με το κύρος του ονόματος τους, την εμπνευσμένη διοίκηση τους αλλά και τους υψηλούς στόχους που έθεσαν εξαρχής και πέτυχαν μέσα από τους διαρκείς αγώνες του σωματείου, ανέβασαν πολύ γρήγορα την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στην υψηλότερη βαθμίδα συνδικαλιστικής συνέπειας και πολιτιστικής παρουσίας».

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου εκτέθηκαν στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Ελληνίς» μοναδικά αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Πλυτά (1915-2006), της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας, μέρος από το αρχείο της που ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

Επίσης, προβλήθηκε στον κινηματογράφο  «Ελληνίς» ένα ψηφιοποιημένο σπάνιο ντοκουμέντο του 1987, από το αρχείο του σωματείου μας, της τότε εκπομπής «ΚΛΑΚΕΤΑ», με θέμα το μέλλον της ταινίας μικρού μήκους, μια προβολή που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους συνέδρους.