Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες)

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση" πάνω από 158 επιστήμονες του κλάδου συμμετέχουν στο 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αγρίνιο. Βαρύνουσα η σημασία της επιστημονικής γνώσης, όπως τονίζει η εφημερίδα, για την προστασία της αγροτικής παραγωγής

Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες)

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση" πάνω από 158 επιστήμονες του κλάδου συμμετέχουν στο 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αγρίνιο. Βαρύνουσα η σημασία της επιστημονικής γνώσης, όπως τονίζει η εφημερίδα, για την προστασία της αγροτικής παραγωγής

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες)

Στο Αγρίνιο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες (μέχρι και 27/5) το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου τουλάχιστον 158 επιστήμονες από όλα τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και παρουσιάζουν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες από όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της εντομολογίας, της ακαρεολογίας και της νηματωδολογίας, αλλά και επίκαιρα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος που αφορούν την φυτοπροστασία.

Το συγκεκριμένο συνέδριο, που διεξάγεται στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, είναι άκρως επιτυχημένο, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων επιστημόνων είναι ιδιαίτερα μεγάλος για την εποχή λόγω covid.

Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Οι ενότητες του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακές, σχετίζονται με την βιοποικιλότητα, τα έντομα υγειονομικής σημασίας, τη βιολογική και χημική καταπολέμηση και τις εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης, τη βιοσυστηματική και την αλληλεπίδραση εντόμων και φυτών, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα!

Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή εξέπληξε θετικά τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο, καθώς δεν είχαν επισκεφτεί πότε άλλοτε την περιοχή, αλλά οι περισσότεροι ούτε καν τη Δυτική Ελλάδα, γνωρίζοντας μόνο την Πάτρα ως «σημείο αναφοράς» της Δυτικής Ελλάδας.

Με το πανελλήνιο εντομολογικό συνέδριο η περιοχή του Αγρινίου γίνεται γνωστή, ενώ παράλληλα μπήκε και στο «χάρτη» του ενδιαφέροντος των επιστημόνων του κλάδου, οι οποίοι διαπίστωσαν και διαπιστώνουν λόγω της παραμονής τους στον τόπο μας, πως η περιοχή μας είναι «ευλογημένη», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Η Διδάκτορας Εντομολογίας  και Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Αφροδίτη Μπαρμπετάκη μιλώντας για το συνέδριο στη «Σ» ανέφερε:

Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες)
Η Αφροδίτη Μπαρμπετάκη

«κάθε δύο χρόνια η Εντομολογική εταιρία διοργανώνει συνέδριο, με σκοπό να επικοινωνήσει τη δουλειά που κάνουν οι ερευνητές της προς τα έξω και οι επιστήμονες να ανταλλάξουν ιδέες. Ο τομέας μας δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συναγωνιστικός.

Επιλέξαμε να ζητήσουμε από την Εντομολογική Εταιρία να γίνει αυτό το συνέδριο στο Αγρίνιο, γιατί ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει στη Δυτική Ελλάδα. Ήταν στόχος μας να φέρουμε τη γνώση στον τόπο μας.

Οι γεωτεχνικοί, οι γεωπόνοι στις Διευθύνσεις Γεωργίας ακόμη και οι αγρότες να μπορούν να έρθουν στο συνέδριο και να επικοινωνήσουν με την πηγή της επιστήμης και να υπάρχει διάχυση την γνώσης προς τα έξω.

Είναι σημαντικό να τεθούν ζητήματα πρακτικά του πρωτογενή τομέα προς την επιστήμη και το αντίστροφο.

Μέχρι τώρα θα παρουσιαστούν 158 εργασίες από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Θα παρουσιαστούν εργασίες από το Πανεπιστήμιο Γεωπονικής της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας, της Καλαμάτας, της Ορεστιάδας, ενώ όσο το συνέδριο είναι σε εξέλιξη οι συμμετοχές αυξάνονται.

Στην αρχή ήταν λίγο δύσπιστοι για την επιλογή του Αγρινίου, γιατί δεν είχε γίνει κανένα «άνοιγμα» στη Δυτική Ελλάδα, απ’ την οποία γνώριζαν μόνο την Πάτρα. Πλέον γνωρίζουν και το Αγρίνιο και έμειναν έκπληκτοι.

Στα προηγούμενα χρόνια, την πριν covid εποχή, οι εγγραφές σε αντίστοιχα συνέδρια ήταν περίπου στις 300, συνεπώς, οι συμμετοχές στο συνέδριο του Αγρινίου, που γίνεται μετά covid εποχή, είναι άκρως ικανοποιητικές.

Οι συνεδρίες σχετίζονται με την βιοποικιλότητα, τα έντομα υγειονομικής σημασίας, την βιολογική και χημική καταπολέμηση και τις εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης, τις εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης, με τα έντομα υγειονομικής σημασίας, τα κοινωνικά έντομα, τη βιοσυστηματική και την αλληλεπίδραση εντόμων και φυτών.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ευλογημένη από την φύση, διαθέτει πολλά νερά, είναι ένα πολύ καλό βιοσύστημα, έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει πολλά και διαφορετικά πράγματα στη γη της. Είμαστε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελιάς, εσπεριδοειδών, αλλά συνάμα έχουμε κηπευτικά, ακτινίδια και υπάρχει και η δυνατότητα για πολλές ακόμη καλλιέργειες.

Πρέπει να προστατεύουμε την παραγωγή μας. Στις παρούσες κρίσιμες καταστάσεις η προστασία της παραγωγής μας με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον μας, είναι στόχος.

Για εμάς ο στόχος είναι να κερδίσουμε τις νέες πληροφορίες, την καινούργια γνώση και να την μεταλαμπαδεύσουμε στους ανθρώπους που την εφαρμόζουν και εφαρμόζουν την προστασία της παραγωγής όλων αυτών που τρώμε.

Κάθε τόπος έχει την ομορφιά του, όλοι θα πρέπει να σκέφτονται και να δουλεύουν για τον τόπο τους και αυτό θα βελτιώσει τα πράγματα».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες) Στο Αγρίνιο το 19ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο (εικόνες)

Καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις – Αλλάζουν όλα στις φοιτητικές εκλογές με το νέο νομοσχέδιο