ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που “μετάλαβαν από το δισκοπότηρο της θυσίας…”

Αγρίνιο: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που “μετάλαβαν από το δισκοπότηρο της θυσίας…”

Αγρίνιο: Τιμήθηκαν οι πατριώτες που “μετάλαβαν από το δισκοπότηρο της θυσίας…”

“Σήμερα, τιμούμε τους πατριώτες που μετάλαβαν από το δισκοπότηρο της θυσίας. Η εποποιία της Επανάστασης στη Δυτική Ρούμελη ξεκίνησε από το Βραχώρι, όπως ήταν η ονομασία της πόλης”. Αυτά ήταν τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το σημαντικό ιστορικό γεγονός. κατά την επίσκεψή της στο το Αγρίνιο όπου τίμησε με την παρουσία της τον εορτασμό της επετείου για την απελευθέρωσης της πόλης .

“Η απελευθέρωση του  καταξίωσε τους γενναίους πολιορκητές και δημιούργησε προϋποθέσεις για να καταστεί το Βραχώρι ο πρώτος πυρήνας του Επαναστατημένου Έθνους στη Δυτική Ρούμελη. Με την πολιορκία και τη νίκη η υπόθεση της Επανάστασης στη Αιτωλοακαρνανία κέρδισε το πρώτο πολεμικό έπαθλο ανδρείας και αρετής”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακκελλαροπούλου,  κατά την ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη του Αγρινίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στην Μητρόπολη λίγο πριν τις 11 το πρωί για την προγραμματισμένη επίσημη Δοξολογία η οποία εψάλη χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Παρόντες ήταν οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης, Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης, Δ. Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φαρμάκης, ο υποστράτηγος Λ. Γιοβάνης, οι δήμαρχοι: Κ.Λύρος, Σπ. Κωνσταντάρας, Γ.Κατσούλας, Γ.Αποστολάκης, Γ. Τριανταφυλλάκης, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ιστορικός Ανθή Παπαθανασίου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων : «Για τη δικαιοσύνη του παρόντος και για τη δικαιοσύνη των αιώνων, το προσκλητήριο των ηρώων, στη λαμπρή τούτη στιγμή: Γιωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, Αλεξάκης Βλαχόπουλος, Γιώτης Βαρνακιώτης, Γιαννάκης Στάϊκος, Θοδωράκης Γρίβας, Γώγος Μπακόλας, Ανδρέας Ίσκος, Δημήτρης Μακρής, Κώστας Σαδήμας, Σωτήρης Κοτζαμάνης, Πέτρος Ντόβας, Αναγνώστης Καραγιάννης.

Όλοι αυτοί, τα μεγάλα πρόσωπα της Αρχής μας! Και έσμιξαν με τους άλλους Μεγάλους της Επανάστασης του 1821 και ακολούθησαν τη δημιουργική της πορεία. Όλοι μαζί, μίλησαν με το καριοφίλι και την ασημένια πάλα, εγείροντας σε διαρκή χρόνο, την ένταση μιας φλόγας, για Αρετή και Ελευθερία».

Αμέσως μετά, η κ. Κ. Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου μετέβησαν στο Μνημείο Πεσόντων διασχίζοντας την οδό Τσικνιά. Κατά μήκος της οδού είχαν στοιχηθεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Αγρινίου μαζί με μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων της πόλης.

 

Στην πλατεία Μαρίας Δημάδη τελέστε επιμνημόσυνη από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Η τιμή που μου κάνετε σήμερα, μια τέτοια ιστορική ημέρα, είναι μεγάλη…”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr