Αγρίνιο: Τα ερωτηματικά για τη διάρρηξη στον ναό Αγίου Χριστοφόρου - «Ίσως είχαν ανιχνευτή μετάλλων» λέει στη «Σ» ο εφημέριος

Η μεγάλη συναισθηματική αξία που έχει ο Άγιος Χριστόφορος (παλαιός και νέος) για το Αγρίνιο έδωσε ξεχωριστή σημασία στη θρασύτατη διάρρηξη και κλοπή,

Αγρίνιο Άγιος Χριστόφορος κλοπή ανιχνευτής μετάλλων

Η μεγάλη συναισθηματική αξία που έχει ο Άγιος Χριστόφορος (παλαιός και νέος) για το Αγρίνιο και το ψυχολογικό δέσιμο των πιστών της περιοχής με τον πολιούχο, έδωσε ξεχωριστή σημασία στη θρασύτατη διάρρηξη και κλοπή, που διέπραξαν άγνωστοι μερικά 24ωρα πριν.

Η λέξη «διάρρηξη» μάλιστα μπορεί να μην αποδίδει ακριβώς την πράξη στο μέγεθός της, καθώς περισσότερο επρόκειτο για επιδρομή, με ξήλωμα κάγκελων από παράθυρο, ξήλωμα κάμερας, που υπήρχε για να εποπτεύει το σημείο και εισβολή σε ώρα που δεν φυλασσόταν ο χώρος.

Αν και, όπως είναι φυσιολογικό, η αστυνομική έρευνα είναι αυτή που θα αναζητήσει και θα βρει στοιχεία για να εξιχνιάσει τη υπόθεση, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά καθώς και μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα στο ποιος μπορεί να προσεγγίζει τα γραφεία και να έχει οπτική ή άλλη επαφή με το χώρο.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, οι άγνωστοι “βούτηξαν” σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 30.000 ευρώ, 15 λίρες και άλλα χρυσά αντικείμενα, κάτι που δεν είναι και τόσο παράξενο σε ό, τι αφορά τα χρήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν σημαντικές γιορτές ή και πολλές εκδηλώσεις στους δύο ναούς δεν είναι παράξενο να μετρούν στα συγκεκριμένα γραφεία κέρματα και χαρτονομίσματα που μπορεί να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Πώς όμως οι εισβολείς πήγαν στο… σωστό χρηματοκιβώτιο και αγνόησαν δύο άλλα, ένα εκ των οποίων επίσης περιείχε κάποια χρήματα, ενώ το δεύτερο ήταν πιο εντυπωσιακό καθώς το είχε παραχωρήσει πριν ένα χρόνο στον ναό η Τράπεζα της Ελλάδος; Ήταν κάποια πληροφορία; Υπήρξε κάποια στιγμή οπτική επαφή ή συνέβη κάτι άλλο;

Η εφημερίδα «Συνείδηση» επικοινώνησε με τον εφημέριο του ναού (σ.σ. βρισκόταν εκτός Αγρινίου) πατέρα Βασίλειο Δημόπουλο, προκειμένου να φωτιστεί το γεγονός της ενασχόλησης των ληστών μόνο με το ένα χρηματοκιβώτιο. Η απάντηση είναι τα τάματα, τα χρυσαφικά και τα αφιερώματα, ίσως μαζί με τις λίρες. Διότι σύμφωνα με τον πατέρα Βασίλειο, αν και δεν αποκλείεται κάποιος να είχε δει τον χώρο την ώρα που γινόταν κάποια καταμέτρηση, εντούτοις το που βρίσκονται τα τάματα το γνώριζαν μόνο οι ιερείς.

Η φύλαξη και η πρόσβαση

«Γι΄ αυτό εικάζω ότι ίσως να μην είναι θέμα πληροφόρησης ή οπτικής επαφής, αλλά να διέθεταν οι εισβολείς κάποιο σύγχρονο μηχάνημα εντοπισμού μετάλλων», εξηγεί ο πατέρας Βασίλειος και συμπληρώνει:

«Κάποια μηχανήματα είναι διαδεδομένα και μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια μέταλλα σε ακτίνα εκατό μέτρων. Αυτό ίσως τους επέτρεψε να μην ασχοληθούν με τα άλλα χρηματοκιβώτια. Αυτά τα τάματα και τα χρυσαφικά έχουν δεκαετίες στον ναό, εγώ τα βρήκα όταν πήγα στον Άγιο Χριστόφορο και στα νεότερα χρόνια δεν προστέθηκαν πολλά. Παλιότερα η αξία τους δεν ήταν τόσο μεγάλη, είχε γίνει και μια απογραφή από την Ιερά Σύνοδο και μάλιστα λέγαμε να τα εκποιήσουμε με ειδική άδεια, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί η τιμή τότε δεν άξιζε. Όμως πλέον αυτή έχει ανέβει λόγω της αξίας των πολύτιμων μετάλλων, όπως έχει ανέβει και η τιμή της λίρας».

Ο ίδιος ο εφημέριος πάντως δεν αρνείται ότι η φύλαξη είναι κάπως… χαλαρή. Ο ναός φυλάσσεται από εταιρία security με τις κάμερες να είναι συνδεδεμένες με αυτήν, αλλά αντιθέτως, τα γραφεία όπου συγκεντρώνονται και τα χρήματα έχουν μεν (ή μάλλον είχαν, διότι καταστράφηκαν πλέον από τους εισβολείς) κάμερα και συναγερμό αλλά, δεν υπάρχει σύνδεση με εταιρία φύλαξης! Το σύστημα έχει συνδεθεί με το τηλέφωνο στο σπίτι του εφημέριου και στη συνέχεια με άλλα δύο τηλέφωνα, ένα εκ των οποίων ανήκει σε νεωκόρο. «Αυτό σημαίνει ότι συχνά χτυπά ο συναγερμός και τελικά δεν είναι κάτι, μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και από την κίνηση κάποιου εντόμου. Πάντως, ευτυχώς που απουσίαζα από το σπίτι, διότι μένω κοντά κι αν κατέβαινα άμεσα όταν χτύπησε ο συναγερμός ίσως να έπεφτα πάνω σε επικίνδυνους ανθρώπους», αναφέρει ο πάτερας Βασίλειος Δημόπουλος.

Η γενικότερη χαλαρότητα

Υπάρχουν, όμως, κι άλλα φαινόμενα που δείχνουν ότι οι εκκλησιαστικές αρχές πρέπει να αρχίσουν να ελέγχουν περισσότερο την πρόσβαση στους ναούς, όταν εκείνοι δεν λειτουργούν, στην προκειμένη περίπτωση στον Άγιο Χριστόφορο. Σύμφωνα με περίοικους, έχει τύχει να συγκεντρωθούν ρούχα και παπούτσια για τους φτωχούς της ενορίας και να περνά κάποιος με αγροτικό όχημα, να φορτώνει τα πάντα στην καρότσα και να φεύγει! Επικρατεί η υποψία ότι αυτό συμβαίνει γιατί συγκεκριμένοι παίρνουν τα ρούχα και τα παπούτσια για να τα μεταπωλήσουν! Κάτι τέτοιο συνέβη την 1η Νοεμβρίου, γεγονός που η «Σ» το μετέφερε στον πατέρα Βασίλειο.

«Δυστυχώς έχει ξανασυμβεί, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να πούμε στους πιστούς να μην αφήνουν τις προσφορές τους έξω από τον ναό. Μέχρι πρόσφατα όλοι ήξεραν ότι αυτά τα είδη πάνε σε συγκεκριμένες φτωχές οικογένειες και τα άφηναν σε μια σακούλα έξω από τον ναό. Ίσως πριν τα μαζέψουμε εμείς, κάποιοι να περνούν και να τα παίρνουν, είναι κι αυτά σημάδια των καιρών. Ίσως πρέπει και ο ναός να αρχίσει να λαμβάνει πιο πολλά μέτρα…», ήταν η απάντηση του εφημέριου του Αγίου Χριστοφόρου.

Εφημερίδα "Συνείδηση" - Γιάννης Συμψηρής

Τον Μητροπολίτη Ιερόθεο ευχαριστεί το 1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου – Δώρισε 60 βιβλία που έχει συγγράψει