Αγρίνιο: Συγκέντρωση διεκδίκησης από τους συνταξιούχους της Αιτωλοακαρνανίας την Πέμπτη - Τα αιτήματά τους (video)

Τα συνεργαζόμενα σωματεία συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν παναιτωλοακαρνανική συγκέντρωση διεκδίκησης την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 10:30 το πρωί, στο Αγρίνιο (κεντρική πλατεία).

συνταξιούχοι συγκέντρωση Αγρίνιο

Τα συνεργαζόμενα σωματεία συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν παναιτωλοακαρνανική συγκέντρωση διεκδίκησης την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 10:30 το πρωί, στο Αγρίνιο (κεντρική πλατεία).

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης (28.02.23) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.

Στη συνέντευξη έδωσαν το "παρών" εκπρόσωποι από τα Σωματεία Συνταξιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αμφιλοχίας, από το Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και το Ταμείο Εμπόρων.

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Δημητρουλής, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα 7 σωματεία συνταξιούχων της Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν απόφαση για να οργανώσουμε όλοι μαζί μια συγκέντρωση διεκδίκησης την Πέμπτη 02/03 στο Αγρίνιο. Εμείς οι συνταξιούχοι έχουμε 13 χρόνια να πάρουμε αύξηση και εκτός αυτού μας έχουν γίνει και 11 περικοπές επιπλέον μέσα στα χρόνια αυτά. Μας έκοψε την 13η και την 1 η σύνταξη το 2012 η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το ΕΚΑΣ σε 450.000 συνταξιούχους και ψήφισε το Νόμο Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων από το 2016 και έπειτα, βγάζοντας τις συντάξεις αυτές με λιγότερα χρήματα κατά 33%.

Επίσης, ο Νόμος Κατρούγκαλου, μέσω της προσωπικής διαφοράς, έβαλε χέρι στους παλιούς συνταξιούχους, με το αιτιολογικό ότι έπαιρναν περισσότερα χρήματα. Παρά τους κανονισμούς και τους νόμους των ταμείων με πρωτοβουλία του ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε νέο αλγόριθμο υπολογισμού, αυτόν της προσωπικής διαφοράς. Φτάνοντας στο σήμερα με βάση και το νόμο που είχε ψηφιστεί, από 01/23 θα έπρεπε να δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις όμως στους συνταξιούχους έκαναν πολύ θόρυβο χωρίς λόγο. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό που λένε πως έδωσαν αυξήσεις στους συνταξιούχους. Η πραγματικότητα είναι πως 975.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν ούτε 1 ευρώ αύξηση στην τσέπη τους. Χρωστούσαν και με την λογιστική αύξηση δεν πήραν καμία αύξηση στην τσέπη τους.

Περίπου ένα εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν μικρή αύξηση, από 21 ευρώ έως και 40 ευρώ. Οι αγρότες λ.χ. πήραν αύξηση από 21 έως 25 ευρώ, ελάχιστη δηλαδή αύξηση με βάση το κύμα ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης κλπ, με βάση το ότι επί 13 χρόνια δεν πήραμε καμία αύξηση και τέλος είναι και 650 χιλιάδες συνταξιούχοι που πήραν μια αύξηση από 41 ευρώ έως 96 ευρώ καθαρά. Αυτή είναι η αλήθεια με τις αυξήσεις. Εμείς οι συνταξιούχοι λέμε πως οι 975 χιλιάδες συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ευρώ αύξηση και άλλοι πήραν ελάχιστη αύξηση.

Γι' αυτό οργανώνουμε την συγκέντρωση διεκδίκησης την Πέμπτη προβάλλοντας τα διαχρονικά αιτήματά μας που είναι η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, καθώς δεν αποδεχόμαστε ότι πρέπει να περικοπούν αφού έχουμε πληρώσει ασφαλιστικές περικοπές. Ένα ακόμη αίτημά μας είναι η πλήρης ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην καταβαλλόμενη σύνταξη, ενώ τονίζουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε το Νόμο  Κατρούγκαλου, γιατί ζημιώνει στο μέγιστο τους συνταξιούχους.

Το τρίτο αίτημά μας είναι να γίνουν γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις μας, γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε πως με 40 ευρώ δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε τις αυξήσεις που υπάρχουν σε κάθε τομέα, καθώς επί 13χρόνια έχουμε δεχθεί και τόσες περικοπές. Τέλος, ακόμη ένα αίτημά μας είναι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα δύο νοσοκομεία της
Αιτωλοακαρνανίας, στο Νοσοκομείο του Αγρινίου και στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, όπως επίσης και στα Κέντρα Υγείας. Ιδιαιτέρως τονίζουμε τις αδυναμίες του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, το οποίο οδηγείται στο να γίνει Κέντρο Υγείας και γενικά να υποβιβαστεί, κάτι που δεν δεχόμαστε. Για τα αιτήματά μας θα παλέψουμε πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο».

Δείτε αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. Δημητρουλή:

Τοποθετήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έκαναν επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Γιώργος Τσούνης και του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσούνης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός

Θανατηφόρο τροχαίο στις Αλυκές Μεσολογγίου – Ο οδηγός εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια του αυτοκινήτου (εικόνες)