Αγρίνιο: Στάση εργασίας στη ΔΕΥΑ ενάντια στην εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση του νερού - Δηλώσεις του Κ. Κιτσοπάνου στον "Δυτικά Fm 92,8"

Με στάση εργασίας ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Αγρινίου για την απόσυρση του νομοσχεδίου που εμπλέκει ιδιώτες στη διαχείριση του νερού.

deya-3

Με στάση εργασίας ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Αγρινίου, οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως υποστηρίζουν ανοίγει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση του νερού η οποία με τη σειρά της θα φέρει αύξηση στα τιμολόγια.

Η ΠΟΕ - ΔΕΥΑ προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τις 15.00,  στην οποία συμμετείχε και η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου, για να διατρανώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που αποσκοπεί, όπως εκτιμούν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύσσωμη η ομοσπονδία των εργαζομένων στις εν λόγω υπηρεσίες και οι Δημοτικές Αρχές ανά την χώρα ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο ήδη είναι στη Βουλή από τις 09/03 προς συζήτηση.

Σκοπός και στόχος της πανελλαδικής κινητοποίησης, αλλά και των εργαζομένων όπως επίσης και της Διοίκησης της ΔΕΥΑ Αγρινίου που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

"Η κυβέρνηση πάει να κάνει μεγάλο λάθος"

Για το θέμα μίλησε στον "Δυτικά Fm 92,8" ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Δήμητρας Λαοπόδη σημείωσε: «Οι αντιδράσεις που υπάρχουν για το νέο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ και την ένταξή τους στην ΡΑΕ ξεκινά από μια διαδικασία που εννοείται ότι θα ήταν για την διαχείριση του νερού. Μέσα από μια ΣΔΙΤ για την Κέρκυρα για τους υδάτινους πόρους της ξεκίνησε και η διαχείριση του δικτύου κάτι που ανοίγει τον δρόμο για εμπλοκή ιδιωτών τελικά στο εμπόριο του νερού. Μελλοντικά μπορεί να πάμε στα αρδευτικά, τις γεωτρήσεις κ.λ.π. όπου θα υπάρχει ίσως νόμος για να παρεμβαίνουν μόνο ορισμένοι στα δίκτυα. Επίσης υπάρχει κι ένα μεγάλο πρόβλημα για το τι θα γίνει με τα απαραίτητα έργα σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικότητα κι ενδεχόμενο κέρδος σε ό, τι αφορά το νερό και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε πρακτικές που απέτυχαν όπως συνέβη με το νερό στο Παρίσι όπου η Nestle απέτυχε παταγωδώς. Η κυβέρνηση πάει να κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος στο συγκεκριμένο θέμα».

"Οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση"

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αγρινίου Διονύσης Ματσούκας μιλώντας στο sinidisi.gr, τόνισε μεταξύ άλλων:  «Ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί ο τομέας παροχής
υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα δεν ιδιωτικοποιείται και αυτό είναι βάση του συντάγματος. Πέραν όμως αυτού δεν υφίσταται απολύτως καμία ανάγκη ή κανένας λόγος για τη δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αποβλήτων και υδάτων. Δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά στον τομέα αυτό και παράλληλα απ' ότι έδειξε η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που υπάρχει και σήμερα δεν κατάφερε τα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου να τα μειώσει. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό σημαίνει πως οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση των νερών που πολύ απλά σημαίνει αύξηση των τιμολογίων...".