ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Στα 54 εκατ. ευρώ η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Αγρίνιο: Στα 54 εκατ. ευρώ η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Αγρίνιο: Στα 54 εκατ. ευρώ η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Υπερδιπλασιάζονται τα χρήματα, αλλά προβληματίζει η απορρόφηση

Φαρμάκης: «Θέλουμε το Αγρίνιο να γίνει μία πραγματικά πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη»

Παπαναστασίου: Μιλάμε για σίγουρη χρηματοδότηση και ώριμα έργα

Πανηγυρικούς τόνους έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Γιώργος Παπαναστασίου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα των νέων έργων, που ανακοινώθηκε πως θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, έχει πια υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση του προγράμματος το 2016. Έτσι από τα 21 εκατ. ευρώ αρχικά, ο δήμος Αγρινίου θα καταφέρει να εντάξει έργα, που ξεπερνούν τα 54 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Άλκιστις Σταθοπούλου, προέκυψε και ένα «μελανό» στοιχείο από την έως τώρα πορεία του προγράμματος. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απορρόφηση, καθώς στα περίπου 9,5 εκατ. ευρώ των έργων, που έχουν ήδη ενταχθεί, οι πληρωμές ανέρχονται σε μόλις 6 εκατ. ευρώ περίπου, με την Αλκ. Σταθοπούλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πιεστικά πλέον χρονοδιαγράμματα.

«Η ουσία δεν είναι ο υπερδιπλασιασμός του προγράμματος, αλλά το γεγονός ότι το Αγρίνιο αλλάζει σελίδα και αποκτά σύμβολα» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας για τα νέα έργα, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης. Πρόσθεσε μάλιστα ο Περιφερειάρχης πως «χτίζεται το Αγρίνιο του αύριο, καθώς η πόλη αξιοποιεί το κτιριακό της απόθεμα, το υδατικό της στοιχείο, αποκτά περισσότερο πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, γίνεται πιο φιλική στον πολίτη και στο περιβάλλον». Αναφορικά με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ο Νεκτ. Φαρμάκης  υπογράμμισε ότι «τα χρήματα δεν υπάρχουν για τους κουμπαράδες, αλλά για να επενδύονται σε έργα και δράσεις υπό την προϋπόθεση να υπηρετούν ένα γενικότερο σχεδιασμό και ένα νέο αφήγημα για τις πόλεις».

Εξηγώντας ότι ως «βιώσιμη στρατηγική» δεν νοείται πλέον ένα έργο υποδομής ή ανάπλασης, όπως μία πλατεία ή ένας δρόμος, αλλά μία «συστάδα» έργων που εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο και το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας, ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε το σύνολο των έργων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ΒΑΑ του Δήμου Αγρινίου και τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις για τη δημιουργία «πράσινου» δακτυλίου περιμετρικά  της πόλης και περιβαλλοντική αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής της πόλης και της λειτουργίας αυτής.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε σπουδαίο ημέρα για το Αγρίνιο τη χθεσινή και τόνισε ότι η στρατηγική που παρουσιάστηκε το 2016 από το Δήμο Αγρινίου ήταν πραγματικά ένα οραματικό σχέδιο για το Αγρίνιο. Ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, όσο και τις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου για την προετοιμασία και την ωρίμανση των έργων. Ενώ σε σχέση με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος είπε χαρακτηριστικά ότι «ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μας». «Μιλάμε για σίγουρη χρηματοδότηση και ώριμα έργα» είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγρινίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ωριμότητα των έργων επιβεβαίωσε και ο Νεκτάριος Φαρμάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν υπήρχε ωριμότητα δεν θα εντάσσονταν αυτά τα έργα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι εθνικός στόχος οι απορροφησιμότητες».

Προβληματίζει η απορρόφηση, ανησυχία για το αν προλαβαίνουμε

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι πράγματι πρόκειται για μια σπουδαία ημέρα, αλλά η υπογράμμισε ότι εξίσου σπουδαία ημέρα ήταν η πριν από έξι χρόνια, όταν η τότε Περιφερειακή Αρχή ψήφιζε στο ΕΣΠΑ τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ωστόσο η επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την ωριμότητα των έργων και των μελετών τους και υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ικανοποίηση για την απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», Σταύρος Καμμένος, υπογράμμισε πως αν δεν υπήρχε η παράταση του ΕΣΠΑ, τώρα θα γίνονταν ο απολογισμός  και αυτός θα ήταν μόλις 6 εκατ. ευρώ απορρόφηση.  Επίσης σημείωσε ότι η αναθεώρηση του προγράμματος ανακυκλώνει έργα που δεν έγιναν στο παρελθόν, όπως το έργο της επέκτασης των πεζοδρόμων. Ενώ τέλος στηλίτευσε το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν στο ΕΣΠΑ έργα, που αρχικά προωθούνταν στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», γιατί κατά τη γνώμη του το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια φούσκα, με αποτέλεσμα «τα έργα να φορτώνονται στον Φαρμάκη».  Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο τόπος μας αξίζει» στάθηκε και αυτός στην έως τώρα χαμηλή απορρόφηση του προγράμματος, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει αγώνας ταχύτητας για να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά έως το τέλος του 2023. Χαρακτήρισε την επικαιροποίηση του προγράμματος ως μια μεγάλη ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη για το Αγρίνιο.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου από την πλευρά του εκτίμησε ότι είναι μια σημαντική μέρα για τυμπανοκρουσίες και υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που ακολουθείται είναι μια στρατηγική που δεν καθορίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. «Τι κι αν έχεις ανάγκη για αρδευτικά έργα σου λένε θα κάνεις πεζοδρομήσεις» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα έργα που εντάσσονται δεν είναι πρώτη προτεραιότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ανάγκες για την σχολική στέγη ή για αντιπλημμυρικά έργα δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σε ανάλογο τόνο ο Στέλιος Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο τόνισε ότι ο πακτωλός των κοινοτικών πόρων και τις προηγούμενες εποχές και τώρα δεν πάνε στις πραγματικές και μεγάλες ανάγκες. «Τι σόι βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή όταν σε μια πόλη τα παιδιά στεγάζονται σε καταγώγια αντί για σχολεία;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί ούτε τις ανάγκες για την ύδρευση της περιοχής και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου, ούτε τις ανάγκες για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργος Καραμητσόπουλος εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του την ανησυχία του για την χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων έως τώρα, καθώς και στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετά ουσιαστικά έργα, ιδίως στις δημοτικές ενότητες, δεν περιλαμβάνονται στο υπάρχοντα σχεδιασμό.

Οι απαντήσεις για την απορρόφηση

Το δικαιολογημένο προβληματισμό για τη χαμηλή έως τώρα απορρόφηση κονδυλίων, που παρατηρείται όχι μόνο στο δήμο Αγρινίου, αλλά και συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κλήθηκαν να απαντήσουν τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο Περιφερειάρχης. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι η απορρόφηση των έργων του δήμου Αγρινίου σε σχέση με τις εντάξεις είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με άλλους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πάνω από το μέσο όρο της Δυτικής Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαναστασίου σημείωσε ότι όπως συνέβη και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους η απορρόφηση των κονδυλίων «τρέχει» περισσότερο στα τελευταία χρόνια του προγράμματος και όχι στα πρώτα χρόνια της προγραμματικής περιόδου, όπου γίνονται οι ωριμάνσεις των έργων σε επίπεδο μελετών. Εκτίμησε πάντως ο δήμαρχος Αγρινίου ότι υπάρχει ακόμη χρόνος, προκειμένου τα έργα, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

Τα νέα έργα που εντάσσονται

Τα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της ΒΑΑ Αγρινίου αφορούν συνολικό προϋπολογισμό 52.734.000,00 ευρώ. Τρία έργα με προϋπολογισμό 7.500.000,00 ευρώ αφορούν στην αρχική στρατηγική και 15 έργα με προϋπολογισμό 45.234.000,00 ευρώ αφορούν νέα έργα μετά την επικαιροποίηση της στρατηγικής. Αυτά είναι:

1.         ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΗΓΑΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ, 6.000.000,00 ευρώ (νέο)

2.         ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 2.000.000,00 ευρώ (νέο)

3.         ΚΤΙΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΟΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ., 16.744.000,00 ευρώ  (νέο)

4.         ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ  ΩΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, 2.740.000,00 ευρώ (νέο)

5.         ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΡΑΜΠΩΝ ΑΜΕΑ ΟΔΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 1.000.000,00 ευρώ (νέο)

6.         ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΕΥΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 2.800.000,00 ευρώ (νέο)

7.         ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΤ 118-119-125-132 ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ, 2.500.000,00 ευρώ (νέο)

8.         ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΣΩΧΩΡΙΤΗ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, 1.000.000,00 ευρώ (νέο)

9.         ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ “ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ”, 2.500.000,00 ευρώ (νέο)

10.        ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΔΟΥ ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ Ν.Α ΕΙΣΟΔΟ ΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 2.350.000,00 ευρώ (νέο)

11.        ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ-ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΟΔΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 3.250.000,00 ευρώ (νέο)

12.        ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΙΣΟΔΟ ΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 2.350.000,00 ευρώ (νέο)

13.        ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, 4.000.000,00 ευρώ (παλιό)

14.        ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 1.800.000,00 ευρώ, (παλιό)

15.        ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ( Α ΦΑΣΗ), 1.700.000,00 ευρώ (παλιό)

Τα ήδη ενταγμένα έργα

Α. Έως σήμερα έχουν ενταχθεί 7 πράξεις με προϋπολογισμό 6.234.387,18 ευρώ:

1.         ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ,  392.717,35 ευρώ, (Συμβασιοποιημένο, σε φάση ολοκλήρωσης)

2.         ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΠΟΛΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 2.251.669,83, (Συμβασιοποιημένο, σε εξέλιξη)

3.         ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ, 2.840.000,00 ευρώ, (Σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης)

4.         ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 500.000,00 ευρώ, (Σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης)

5.         ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ GIS BAA ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 30.000,00 ευρώ, (Σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης)

6.         ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 170.000,00 ευρώ, (Σε διαδικασία δημοπράτησης)

7.         ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ  ΣΤΟΛΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 50.000,00 ευρώ, (Σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης)

Δημήτρης Παπαδάκης – “Εφημερίδα “Συνείδηση”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr