ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΑγρίνιο – Σχολεία: Γρίφος η καθαριότητα

Αγρίνιο – Σχολεία: Γρίφος η καθαριότητα

Αγρίνιο – Σχολεία: Γρίφος η καθαριότητα
  • Εν αναμονή των εντολών του ΥΠΕΣ οι δήμοι της χώρας
  • Προβληματισμός για το αν είναι εφικτή η τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ δεδομένων των ελλείψεων
  • «Τα σχολεία του δήμου Αγρινίου λάμπουν από καθαριότητα» λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σε γρίφο αναδεικνύεται το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία, μετά το άνοιγμα και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς πλέον προβλέπεται ο καθαρισμός των σχολικών χώρων δύο φορές την ημέρα.

Όσο λειτουργούσαν τα σχολεία μόνο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η καθαριότητα μπορούσε να γίνει πιο σχολαστικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς το σύνολο των καθαριστριών είχε μεταφερθεί στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Με το άνοιγμα όμως των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, σε μια εβδομάδα, η εικόνα αλλάζει, και το μεγαλύτερο πρόβλημα, προκύπτει για τα σχολεία τα οποία καθαρίζονταν μόνο από συμβασιούχους, οι οποίες εργάζονται μόνο απογευματινές ώρες.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πως αναμένεται ειδική νομοθετική ρύθμιση και προβλέπονται επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. Αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένουν από ώρα σε ώρα οι δήμοι της χώρας, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την επαναλειτουργία των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδεχόμενες λύσεις που έχουν οι δήμοι στα χέρια τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς είναι αμφίβολο αν από οικονομικής απόψεως, αλλά και χρονικής, μπορούν να προβούν στην πρόσληψη σχολικών καθαριστριών,ενώ από τη στιγμή που ανοίγουν ταυτόχρονα και οι παιδικοί σταθμοί δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια να μετακινηθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.

O αντιδήμαρχος Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης.

«Περιμένουμε πάνω από τον υπολογιστή να λάβουμε οδηγίες και σχετική εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί πράγματι το θέμα είναι σοβαρό και αυτή τη στιγμή όλη η Ελλάδα ρωτά για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για το θέμα στη «Σ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου Χρήστος Ζαρκαβέλης. Ωστόσο υπογράμμισε πως το όποιο πρόβλημα θα είναι προσωρινό, καθώς από τις 12 Ιουνίου που θα τελειώσουν τα μαθήματα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, θα μπορέσει να γίνει η αντίστοιχη μετακίνηση προσωπικού, που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες και να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας στις μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πάντως ο Χρήστος Ζαρκαβέληςεκτιμά πως ο δήμος Αγρινίου είναι έτοιμος να λειτουργήσει τα σχολεία, ενώ οι σχολικές καθαρίστριες έχουν εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, προστατευτικά γυαλιά, ποδιές κτλ). «Αυτή τη στιγμή τα σχολεία του δήμου Αγρινίου λάμπουν από καθαριότητα και ευελπιστούμε πως δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως δεν αντιμετωπίσαμε με την επανέναρξη των μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια» είπε ακόμη ο Χρ. Ζαρκαβέλης ωστόσο πρόσθεσε πως «οι δήμοι της χώρας σε αυτή την υγειονομική κρίση αντιμετώπισαν με επιτυχία πολλά θέματα, όμως πλέον χρειάζεται ενίσχυση των δήμων και των σχολικών επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών. Για την καθαριότητα πρέπει να γίνουν προσλήψεις ή να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών, έτσι ώστε να είναι οι δήμοι έτοιμοι και για τη νέα σχολική χρονιά».

Στο τραπέζι πράγματι η τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας –μπήκε από την ίδια την Υπουργό Παιδείας- καθώς και  οι προσλήψεις τετραμηνιτών για την καθαριότητα (ιδίως των παιδικών σταθμών) «σε περίπτωση που το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί» ή όπως προτείνουν αρκετοί δήμαρχοι οι προσλήψεις μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Επιφυλακτικοί οι γονείς για την επιστροφή των μαθητών

Ορισμένοι γονείς πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις, που υπάρχουν από τους επιστήμονες συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσκόπηση κατέγραφε τον προβληματισμό μεγάλης μερίδας των γονέων για το άνοιγμα των δημοτικών. Η συζήτηση για το ζήτημα τις καθαριότητας και την έλλειψη καθαριστριών επιτείνει αυτό τον προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι έως τώρα η επάνοδος των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύλησε χωρίς προβλήματα.

Θεοδωρικάκος για καθαρίστριες σχολείων: Όχι σε μονιμοποίηση -Λύση οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), αναζητεί λύση για το πρόβλημα των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, ώστε με τη νέα εκπαιδευτική σεζόν οι συμβάσεις τους να είναι ορισμένου χρόνου για να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

«Δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι στον αέρα γιατί δεν είναι στον αέρα. Θέλουμε να δώσουμε μια λύση δίκαιη και οριστική στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Και αυτό θα κάνουμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κ. Γιάννη Δελή και της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να επιλυθεί το πρόβλημα και να μπει τέλος σε ένα καθεστώς πελατειακών σχέσεων, για το οποίο δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών πριν από τη συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων είχε συνάντηση με το Συντονιστικό των 35 Σωματείων των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα, στους οποίους εξέθεσε τη λύση που προκρίνει, καθώς το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στη Βουλή, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δεν προκρίνουν μια λύση ανάλογη με εκείνη του διαγωνισμού στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω ΑΣΕΠ, καθώς οι περισσότεροι δεν θα ήταν επιτυχόντες στον διαγωνισμό.

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr