Αγρίνιο : Αργή η διαδικασία για τα εγκαταλελειμμένα “σαράβαλα”

Πολλές δεκάδες "σαράβαλα" ακόμη είναι να μαζευτούν από τους δρόμους στο Αγρίνιο.  Από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε  και επισήμως το κυνήγι των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στους δρόμους του Αγρινίου στο κέντρο και την περιφέρεια του δήμο, το οποίο από το 2019 και έπειτα έχει ανατεθεί στην Δημοτική Αστυνομία.

egkataleleimena-autokinita

Πολλές δεκάδες "σαράβαλα" ακόμη είναι να μαζευτούν από τους δρόμους στο Αγρίνιο.  Από τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε  και επισήμως το κυνήγι των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στους δρόμους του Αγρινίου στο κέντρο και την περιφέρεια του δήμο, το οποίο από το 2019 και έπειτα έχει ανατεθεί στην Δημοτική Αστυνομία.

Στο Αγρίνιο υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες σαραβαλάκια που βρίσκονται σε δημοτικούς, δημόσιους ή ακόμη και κοινοτικούς δρόμους, μικρά και μεγάλα Ι.Χ, παλιά τζιπ, αγροτικά και van, τα οποία αποτελούν  εστία μόλυνσης και παράλληλα καταλαμβάνουν εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης που πλέον είναι πολύτιμες.

Από την περασμένη άνοιξη είχε γίνει μια μεγάλη επιχείρηση με σκοπό να είναι έτοιμη η Δημοτική Αστυνομία να διαχειριστεί την κατάσταση και έχει υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία που έχει αναλάβει να τα απομακρύνει και να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων συνεχίζουν να επικοινωνούν με την Δημοτική Αστυνομία και να ρωτούν σχετικά με τις προθεσμίες έχουν στη διάθεσή τους ώστε να απομακρύνουν το αυτοκίνητό τους από το σημείο που το έχουν σταθμεύσει επί μακρόν.

Από το 2019 σημάνθηκαν 230 εγκαταλελειμμένα οχήματα με 66 να απομακρύνονται άμεσα ενώ στην συνέχεια προέκυψαν ακόμη περισσότερα. Έχουν απομακρυνθεί 100 οχήματα ακόμη, με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να έχει αποσύρει 12 και τα υπόλοιπα να τα έχουν απομακρύνει οι ιδιοκτήτες τους. Τα υπόλοιπα στην ουσία είναι στην κυριότητα του Δήμου Αγρινίου, καθώς έχουν χαρακτηριστεί επισήμως εγκαταλελειμμένα αφού έχουν παρέλθει όλες οι ημερομηνίες που προβλέπονται από το νόμο, χωρίς να τα έχει αναζητήσει κανείς κατόπιν της ενημέρωσης που προηγήθηκε. Όπως εξηγεί η προϊσταμένη της Δημοτικής Αστυνομίας του Αγρινίου Αντωνία Σκιαδά το εγχείρημα είναι χρονοβόρο. «Έχουμε πολλά ακόμη να αποσύρουμε από το κέντρο και την περιφέρεια του Αγρινίου αλλά πρέπει οι ενέργειές μας να γίνουν σύννομα, να κάνουμε τα κατάλληλα έγγραφα, πολλές φορές υπάρχουν αντιρρήσεις, ιδιοκτήτες που δεν μένουν πια εδώ κλπ. Έχει σημασία και πότε έχει γίνει η καταγγελία και η σήμανσή τους», επισημαίνει.

Η διαδικασία

Μετά την εύρεση του εγκαταλελειμμένου οχήματος η διαδικασία που ακολουθείται βάσει του νόμου είναι η ακόλουθη:

Τοποθετείται από τη Δημοτική Αστυνομία ενημερωτικό αυτοκόλλητο για τους ιδιοκτήτες, ώστε να γνωρίζουν ότι  θεωρείται εγκαταλελειμμένο το όχημά τους από το Δήμο.

Η τοποθέτηση του αυτοκόλλητου σημαίνει, κατά κύριο, λόγο ότι μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που ορίζει ο νόμος, το όχημα περνά στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Αν ο δρόμος διαθέτει σήμανση περί απαγόρευσης στάσης ή στάθμευσης, το εγκαταλελειμμένο όχημα περνά στην ιδιοκτησία του Δήμου μετά από 45 μέρες, ενώ αν ο δρόμος δε διαθέτει σήμανση τότε το προβλεπόμενο διάστημα παραμονής του οχήματος, στο σημείο από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί το ενημερωτικό αυτοκόλλητο είναι 90 ημέρες.

Έπειτα εκδίδεται απόφαση συλλογής εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η οποία εκτελείται από εταιρεία ανακύκλωσης που έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή, για λογαριασμό της Δημοτικής Αστυνομίας και του Δήμου Αγρινίου.

Σημειώνεται ότι συχνά έρχονταν σε επαφή με την Δημοτική Αστυνομία Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Αγρινίου με σκοπό να γίνει «επιχείρηση» περισυλλογής των εγκαταλελειμμένων οχημάτων και στις κοινότητές τους.

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το 2641 3 64400 – 401 προκειμένου να ενημερώνουν τη Δημοτική Αστυνομία για εγκαταλελειμμένα δίκυκλα και αυτοκίνητα στην περιοχή τους.

 

Γιάννης Συμψηρής