ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Δικάζεται η πρώτη ρήτρα αναπροσαρμογής

Αγρίνιο: Δικάζεται η πρώτη ρήτρα αναπροσαρμογής

Αγρίνιο: Δικάζεται η πρώτη ρήτρα αναπροσαρμογής

35.000 ευρώ μόνο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής κλήθηκε το τελευταίο πεντάμηνο να πληρώσει επιχείρηση στον κλάδο της εστίασης στο Αγρίνιο

Βραχνάς για τις επιχειρήσεις, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους, έχει γίνει τους τελευταίους μήνες η ρήτρα αναπροσαρμογής με αστρονομικά ποσά στους λογαριασμούς, που είναι απαγορευτικό σε πολλούς να τους εξοφλήσουν.

Το θετικό είναι ότι ενώ απομένουν λιγότερο από δέκα μέρες για την εκδίκαση των δύο πρώτων συλλογικών αγωγών από καταναλωτικές ενώσεις (ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπέμπει ασαφή μηνύματα για τη θεσμική τύχη του επίμαχου μαθηματικού τύπου που έχει πλήξει χιλιάδες καταναλωτές πυροδοτώντας σοβαρές αντιδράσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Κ. Σκρέκας μιλά δημοσίως άλλοτε για «αναστολή» και άλλοτε για «ουσιαστική κατάργηση» της ρήτρας, ενώ διαρροές σε ΜΜΕ κάνουν λόγο για «υπουργική απόφαση» που θα αναστέλλει τη χρήση της στις χρεώσεις ρεύματος από τον Ιούλιο.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των καταναλωτικών ενώσεων καθιστούν σαφές ότι η εκδίκαση των συλλογικών αγωγών κατά των παρόχων είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαρίσει η Δικαιοσύνη τη νομιμότητα ή όχι της ρήτρας, δηλαδή να αποφανθεί υπέρ της ακυρότητάς της.

Στο… πεδίο όμως οι αγωγές κατά των παρόχων για την ρήτρα αναπροσαρμογής συνεχίζονται, με τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες να ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλλαν για την παράνομη και καταχρηστική –όπως χαρακτηρίζεται ρήτρα- και φυσικά να σταματήσει να επιβάλλεται στο εξής.  Προχθές, Πέμπτη, στο Πρωτοδικείο Αγρινίου, όπως πληροφορείται η «Σ» κατατέθηκε από τη δικηγορική εταιρεία «Ξενοφών Λεων. Υφαντής – Γεώργιος Λεων. Υφαντής & Συνεργάτες» η πρώτη αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής για λογαριασμό επιχείρηση στον κλάδο της εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της εστίασης τυγχάνει από τους πλέον ενεργοβόρους, αλλά και από τους πλέον πληττόμενους την τελευταία διετία και τα αστρονομικά ποσά που ζητούν οι πάροχοι μόνο για ρήτρα αναπροσαρμογής θέτουν εν αμφιβόλω γενικότερα το μέλλον του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο που οι Σύλλογοι της εστίασης, ανά την Ελλάδα, όπως και αυτός του Αγρινίου το προσεχές διάστημα ετοιμάζονται να καταθέσουν συλλογές αγωγές κατά των παρόχων για τη ληστρική όπως χαρακτηρίζεται ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στην συγκεκριμένη αγωγή που αναφέρεται η «Σ» η επιχείρηση που στράφηκε εναντίον του παρόχου, κλήθηκε το τελευταίο πεντάμηνο να πληρώσει για δύο παροχές, αλλά μόνο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής συνολικά 35.000 ευρώ!

Μέσω της αγωγής ζητείται να αναγνωριστεί ο παράνομος και καταχρηστικός χαρακτήρας της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς αντιβαίνει στους όρους προστασίας των καταναλωτών και το ν. 2251/1994, λόγω της μονομερούς από την πλευρά του παρόχου τροποποίησης των όρων της σύμβασης με την επιχείρηση μέσω της επιβολή της ρήτρας. Ζητείται λοιπόν να επιστραφούν τα χρήματα που έχει καταβάλλει η επιχείρηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και φυσικά να πάψει να επιβάλλεται στους επόμενους λογαριασμούς.

ΣΚΕΑΝΑ: Προχωρά σε πρόσθετη παρέμβαση στην αγωγή του ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας

Στην Πάτρα με ομόφωνη απόφαση το ΔΣ του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) θα προχωρήσει στην πρόσθετη παρέμβαση στην αγωγή που έχει καταθέσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, ζητώντας πίσω τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η απόφαση του Δ.Σ. του ΣΚΕΑΝΑ είναι να συμμετάσχει μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς στην αγωγή του Ινστιτούτου, έτσι ώστε να δώσει την δυνατότητα στα μέλη του να πάρουν πίσω τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων που έχουν ήδη καταθέσει κατά τους περασμένους μήνες στο πλαίσιο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο ο ΣΚΕΑΝΑ λογαριάζει να προχωρήσει σε κύρια αγωγή (από μόνος του) για το ίδιο θέμα.

Μέσα στην επόμενες ημέρες ο σύλλογος θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το ζήτημα της πρόσθετης παρέμβασης στην αγωγή του ΙΝΚΑ, αλλά και σε ενημέρωση για τα ασφαλιστικά μέτρα που είναι να καταθέσει κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, διασφαλίζοντας τα μέλη του από διακοπές ρεύματος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Μωβ Μέδουσες: «Πολιορκούν» και το Ιόνιο Πέλαγος – «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ