Και επίσημα κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο, παράλληλη έδρα στο Μεσολόγγι

Σε διαβούλευση ο νέος δικαστικός χάρτης

<p>dikastiria-dikastikomegaro1_1110x740</p>

Σε διαβούλευση τέθηκε ο νέος δικαστικός χάρτης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά το χωροταξικό που τόσες αντιδράσεις προκάλεσε και προκαλεί στην Αιτωλοακαρνανία, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι και περιφερειακή έδρα στη Ναύπακτο.

Έτσι στη διαμάχη που προηγήθηκε για την έδρα του Πρωτοδικείου νικητής αναδείχθηκε το Αγρίνιο με την απόφαση να παίρνεται τελικά από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ήδη από χθες οι αντιδράσεις στο Μεσολόγγι είναι έντονες.

Συγκεκριμένα σε σχέση με την αναδιάρθρωση των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους για την Αιτωλοακαρνανία οροβλέπεται:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο.

Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.

Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94)

Τέλος καταργείται το Ειρηνοδικείο Βόνιτσας και στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Δημήτρης Παπαδάκης 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ