ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Πρωτοχρονιάτικο παρανάλωμα κάδων μεταξύ Αγίου Γρηγορίου και Αγίου Κωνσταντίνου (video – εικόνες)

Αγρίνιο: Πρωτοχρονιάτικο παρανάλωμα κάδων μεταξύ Αγίου Γρηγορίου και Αγίου Κωνσταντίνου (video – εικόνες)

Αγρίνιο: Πρωτοχρονιάτικο παρανάλωμα κάδων μεταξύ Αγίου Γρηγορίου και Αγίου Κωνσταντίνου (video – εικόνες)

Μετά από ένα διάστημα αρκετών μηνών «νηνεμίας», το βράδυ της Πρωτοχρονιάς επανήλθε σε περιοχή του Αγρινίου, με μεγάλη σφοδρότητα μάλιστα, η γνωστή πληγή των καμένων κάδων, προφανώς από κάποιους αντικοινωνικούς συμπολίτες που θεωρούν ότι έτσι ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους δίνοντας μάχες με πλαστικά.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή των παλιών εργατικών κατοικιών του Αγίου Κωνσταντίνου αλλά στην ουσία εντός της ενορίας του Αγίου Γρηγορίου, οι περίοικοι δεν σταμάτησαν να καλούν την  Πυροσβεστική σε τουλάχιστον 7 περιπτώσεις κατά τις οποίες είχαν λαμπαδιάσει κάδοι του Δήμου Αγρινίου.

Κλήσεις υπήρξαν και προς την Αστυνομία γύρω από την οδό Εργάνης και ειδικά στην συμβολή των οδών Λιγοβιτσίου και Μελισσουργών όπου η φωτιά από έναν κάδο έφερε σε κίνδυνο παρακείμενο αυτοκίνητο, μάλιστα το αυτοκίνητο μόλις είχε αγοραστεί από κάτοικο της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες! Στις συνεχείς κλήσεις των πολιτών η Πυροσβεστική πρέπει να τονιστεί ότι είχε άμεση αντίδραση.

Οι ίδιες οι μαρτυρίες των πυροσβεστών δείχνουν ότι αντιμετώπιζαν κάτι συγχρονισμένο αφού σε κάποιες περιπτώσεις δήλωναν ότι αυτό συνέβαινε όλο το βράδυ μόνο στην περιοχή. Το συγκεκριμένο σημείο του Αγρινίου δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, αφού είναι γνωστό πως υπάρχει και πρόβλημα με το σχολικό συγκρότημα σε κοντινή απόσταση που γίνεται συχνά θέατρο βανδαλισμών και φθορών, φιλοξενώντας νεαρούς που λειτουργούν με μηδενιστικό τρόπο.

Σημαντική παράμετρος (διακρίνεται και σε βίντεο και φωτογραφίες στο ρεπορτάζ) είναι και ένα παρατημένο από κάθε φροντίδα οικόπεδο και κτίριο στο σημείο, ακριβώς μπροστά από κάδους που κάηκαν χθες, για το οποίο περίοικοι λένε ότι προσπαθούν να βρουν άκρη εδώ και μήνες προκειμένου να καθαριστεί αλλά αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατόν, διότι ο δήμος αναμένει εισαγγελική απόφαση από τον Νοέμβριο για να παρέμβει αφού οι ιδιοκτήτες αγνοούνται!

Το εγκαταλελειμμένο οικόπεδο με το το υπό κατάρρευση κτίσμα. Ο κάδος απορριμμάτων που διακρίνεται είναι αυτός που έγινε παρανάλωμα του πυρός

«Ελπίζουμε να μην επανήλθε το γνωστό φαινόμενο»

Μιλώντας με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου Ευστράτιο Πετράκη, σχετικά με το πώς πήγε γενικότερα η περίοδος των γιορτών αναφορικά με τέτοια ζητήματα, η εφημερίδα  «Συνείδηση» πληροφορείται ότι εντός των ημερών θα υπάρξει μια σύσκεψη και με τις αστυνομικές αρχές για να εκτιμηθεί το φαινόμενο: «Είχαμε καιρό που τέτοια περιστατικά ήταν πολύ σποραδικά και μεμονωμένα, ελπίζουμε να είναι κάτι τυχαίο και να οφείλεται σε παρεκτροπή λόγω των γιορτών, ελπίζουμε να μην επανέλθει το φαινόμενο να έχουμε κάθε μήνα δεκάδες καμένους κάδους», επισημαίνει ο κ. Πετράκης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής στο Αγρίνιο μέχρι τη 1η Ιανουαρίου η Πυροσβεστική είχε παρέμβει κυρίως για τζάκια και, δυστυχώς, για τροχαία. «Μέχρι χθες βράδυ είχαμε ξεχάσει το φαινόμενο δυστυχώς ασχολούμενοι με τροχαία σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις, όπως το περιστατικό στην Περιμετρική που έχει συγκλονίσει όλο το Αγρίνιο. Τώρα θα το δούμε, γιατί όντως είναι περίεργο σε μια γειτονιά να υπάρχουν σε ένα βράδυ σχεδόν 10 εμπρησμοί σε κάδους του Δήμου», τονίζει.

Επεισόδια στην υπόθεση «κάδοι»

Πρόκειται για παλιά ιστορία που χρονολογείται από τις εποχές των ταραχών μετά το 2008, όταν άρχισε να γίνεται με τρόπο επιδεικτικό η καταστροφή γενικά της δημόσια περιουσίας ως απόδειξη «αντίστασης» ή(δήθεν) «ανυπακοής», πράγμα που ήρθε να προστεθεί στον χαβαλέ κάποιων μεθυσμένων στις γιορτές, στις πυρκαγιές από στάχτες τζακιών που πετιούνται στους κάδους και από τις συνηθισμένες απροσεξίες. Έτσι κατά διαστήματα το φαινόμενο αποκτά έξαρση, όχι μόνο μέσα στον αστικό ιστό του Αγρινίου.

Το 2017, με ανακοίνωση τους, οι τότε πρόεδρος και γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου και Γιάννης Γιοπάνος, αντίστοιχα, εξέφραζαν την ανησυχία τους και το προβληματισμό τους «για την πυρκαγιά που προκλήθηκε σε κάδους απορριμμάτων επί της στοάς Παπαγιάννη, οι οποίοι βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο για την ασφάλεια των επιχειρήσεων των συναδέλφων που βρίσκονται κοντά στο σημείο αυτό και όχι μόνο».

Το 2019 είχε παραστεί ανάγκη για αντικατάσταση των κάδων στην πλατεία της Χαραυγής στο Καινούργιο που είχαν καταστραφεί από εμπρησμό καθώς είχε μεταβεί και κλιμάκιο της Π.Υ Αγρινίου για αυτοψία στην περιοχή με αξιοποίηση πληροφοριών και συγκέντρωση στοιχείων κάνοντας προανάκριση και κινώντας νομικές διαδικασίες.

Μετά από ένα διάστημα ύφεσης εν μέσω πανδημίας το καλοκαίρι που πέρασε είχαμε επαναφορά στα περιστατικά τον Ιούνιο, όταν η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για πυρκαγιά σε κάδο στη συμβολή των οδών Ελπίδος αι Βλαχερνών ενώ όπως είχε κάνει γνωστό και με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Κομματάς δύο ακόμη κάδοι που είχαν προ ημερών αντικατασταθεί στην οδό Σισμάνη, βρέθηκαν ξανά καμένοι.

Η Πυροσβεστική Αγρινίου δεν θέλει να υποβαθμίσει αλλά ούτε και να υπερτονίσει το όλο ζήτημα, πάντως, σύμφωνα με πηγές, υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι έρευνες με βάση το μοτίβο του παρελθόντος και τις περιοχές που παρατηρείται το φαινόμενο…

Γιάννης Συμψηρής

Ορκίστηκε η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου Ευαγγελία Μιχαηλίδου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ