Αγρίνιο: Πνευμονίες μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς η αύξηση των περιστατικών αγγίζει το 30% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια

Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά πνευμονιών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαπιστωθεί ραγδαία αύξηση των περιστατικών σε ιδιωτικά ιατρεία και το νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά φέτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς η αύξηση των περιστατικών αγγίζει το 30% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν υπάρχει πλέον άνοιξη και φθινόπωρο, υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και κυρίως στην περιοχή μας μεγάλη υγρασία, η οποία επηρεάζει αρνητικά όλες τις μεταβολές στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να είναι «γεμάτο» με πνευμονίες. Ο βασικός λόγω που υπάρχουν τόσα περιστατικά πνευμονίας είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξαφνικά από τη ζέστη στο κρύο και τη βροχή» δήλωσε στη «Σ» ο Αγρινιώτης Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα συμπτώματα που έχει ο ασθενής λέγοντας: «Ξαφνικά αποκτά πονοκέφαλο, μυαλγίες, αδυναμία, δεν έχει όρεξη, ιδρώνει πολύ εύκολα, βήχα και επίσης ξαφνικά θα ανεβάσει υψηλό πυρετό, ακόμη και 39. Οι πνευμονίες, όπως επίσης και οι λοιμώξεις του καλοκαιριού, οφείλονται σε ιούς και βακτηρίδια που λόγω της υγρασίας και της βροχής πέφτουν και είναι πιο εύκολο να τα εισπνεύσει κάποιος που βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο κλιματισμός, ο οποίος μέσα σε ένα δωμάτιο πρέπει να είναι από 23 έως και 26 βαθμούς, όπως επίσης και τα κακώς συντηρημένα κλιματιστικά. Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας οδηγούν τα αγγεία της μύτης και του στόματος σε σύσπαση, με αποτέλεσμα ο ιός να είναι εύκολο να μας προσβάλει».

Ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Συχνό φαινόμενο είναι και οι «άτυπες» πνευμονίες, οι οποίες παρουσιάζουν σε περιορισμένη κλίμακα τα συμπτώματα της πνευμονίας και ξαφνικά φέρνουν υψηλό πυρετό. «Οι νοσηλείες είναι αυξημένες. Στην παρούσα φάση ξεκινάει θεωρώ η ύφεση των συμπτωμάτων γιατί καιρός θα σταθεροποιηθεί, αλλά τον Αύγουστο θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Σήμερα, έχουμε ένα ποσοστό μέχρι και 30% αυξημένο από αυτό που θα έπρεπε να καταγράφεται, αλλά με την αλλαγή του καιρού τον Αύγουστο και την εναλλαγή της ζέστης και κρύου στο σπίτι και το γραφείο θα αυξηθεί περισσότερο» σημείωσε ο κ. Κατσουράκης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση” 

Εγνατία Οδός: Αγρινιώτης νταλικέρης παρέσυρε και σκότωσε 38χρονο μπροστά στη γυναίκα και τα ανήλικα παιδιά του!