ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: Πλήθος κόσμου στον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου (εικόνες)

Αγρίνιο: Πλήθος κόσμου στον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου (εικόνες)

Αγρίνιο: Πλήθος κόσμου στον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου (εικόνες)

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιείται αυτή την ώρα ο εσπερινός του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, παρουσία εκατοντάδων πιστών. Θα ψαλούν τα εγκώμια εμπρός στην εικόνα του μαρτυρίου του Αγίου, ενώ προεξάρχει και κηρύσσει ο σεβαστός πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως π. Θεόκλητος Ράπτης.

Σημειώνεται ότι οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο Αγρίνιο για τον Άγιο Δημήτριο κορυφώνονται αύριο Πέμπτη, όπου θα χοροστατήσει και θα ιερουργήσει στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία o Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Όλη την ημέρα της εορτής (αύριο Πέμπτη 26/10), ο Ναός θα παραμείνει ανοικτός για προσκύνημα και το απόγευμα ώρα 6 θα τελεστεί η Ιερά Παράκληση. Ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε και ο πρώτος προστάτης του Αγρινίου. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη ενορία των Χριστιανών Ελλήνων στο τότε Βραχώρι, από το 1664. Γι΄αυτό μάλιστα στο προαύλιο χώρο του, φιλοξενούσε το κοιμητήριο των Ελλήνων μέχρι το 1949!

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περίπου το 280 μ.χ ή 284 μ.Χ. και πέθανε μαρτυρικά επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. άλλοι λένε και το 306 μ.χ.

Ο Άγιος Δημήτριος κατάγετω από αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Διάλεξε το έπάγγελμα του στρατιωτικού στον Ρωμαϊκού στρατού και σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ενώ ήταν χιλίαρχος κάτω από τις διαταγές του Γαλερίου Μαξιμιανού,αυτός που έγινε αυτοκράτορας αργότερα και όσο ήταν όταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ. Αγνοώντας το διάταγμα περί διώξεως των Χριστιανών απο τον Διοκλητιανό ο Άγιος Δημήτριος συνελήφθει και φυλακίστηκε.

Στη φυλακή, όπως αναφέρει και το agiosbios.gr μαζί του ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας ο οποίος θαμονωμαχούσε με τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία ζήτησε βοήθεια και συμβουλή από τον Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος του είπε, θα τον νικήσεις και να μην φοβάσαι και ο Νέστορας νίκησε το Λυαίο. Αυτό προκαλέσε την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, και ο Νέστορας και ο Δημήτριος.

Οι συγγραφείς που έγραψαν για αυτόν μετά, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου έμεινε στον τόπο του μαρτυρίου, ο τάφος δε μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και ονομάστηκε του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη αγιογραφία μας ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο ενώ ο Άγιος Γεώργιος είναι καβαλάρης σε άσπρο άλογο να σκοτώνει το δράκο.

Γιάννενα: 57χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα – Τον βρήκε η μητέρα του νεκρό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ