ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Πλήρωναν ΕΦΚΑ με πάγια εντολή αλλά από το 2020 φαινόταν «μπαταχτζήδες»!

Αγρίνιο: Πλήρωναν ΕΦΚΑ με πάγια εντολή αλλά από το 2020 φαινόταν «μπαταχτζήδες»!

Αγρίνιο: Πλήρωναν ΕΦΚΑ με πάγια εντολή αλλά από το 2020 φαινόταν «μπαταχτζήδες»!

Ο ΕΦΚΑ δεν ενημερώνει προσωπικά… Πρόστιμο κι ανασφάλιστη λόγω κωδικού πληρωμής! Πλήρωναν ΕΦΚΑ με πάγια εντολή, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, αλλά από το 2020 φαινόταν «μπαταχτζήδες»!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η Μ.Β είναι αγρότισσα από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, η οποία πλήρωνε για χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές της στον ΕΦΚΑ μέσω τραπεζικής πάγιας εντολής. Στο διάστημα από τότε μέχρι πρόσφατα δεν χρειάστηκε υπηρεσίες Υγείας ή κάποιο χαρτί για διαδικασία ή αίτημα που να απαιτούσε ενημερότητα. Προ λίγων ημερών όμως όταν χρειάστηκε κάποιες εξετάσεις ενημερώθηκε ότι αυτές δεν καλύπτονται διότι είναι ανασφάλιστη!

Ανέτρεξε στον ΕΦΚΑ και της είπαν ότι αυτό συμβαίνει, διότι από το Μάρτιο του 2020 έπαυσε να ισχύει η πάγια εντολή της, διότι ο ΕΦΚΑ άλλαξε ο ίδιος τον κωδικό που έπρεπε να πηγαίνουν τα χρήματα, χωρίς όμως να την ενημερώσει, όπως γενικά δεν ενημέρωσε κανέναν στην χώρα προσωπικά παρά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αθήνα, 18-03-2020. Οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν μέχρι σήμερα τις εισφορές τους μέσω πάγιας εντολής ,θα πρέπει να αναθέσουν νέα πάγια εντολή με το νέο κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω του internet banking της τράπεζας που συνεργάζονται. Στους ασφαλισμένους συνιστάται και η διατήρησή της υφιστάμενης πάγιας εντολής προκειμένου να πληρωθούν τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των εισφορών του έτους 2019. Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ».

Εννοείται ότι εδώ και μια πενταετία, από το 2017, ο ΕΦΚΑ δεν αποστέλλει ειδοποιήσεις για αλλαγές που μπορεί να αφορούν υποχρεώσεις ή ρυθμίσεις και απλά ο κάθε ασφαλισμένος πρέπει να ενημερώνεται ή να ελέγχει μέσω τράπεζας ή e-banking τον λογαριασμό του και το κατά πόσον αυτός κινείται στην πάγια εντολή! Το αποτέλεσμα ήταν να μην έχει ασφάλεια αυτά τα δύο χρόνια, να πληρώσει αναδρομικά, αλλά να της χρεωθεί και ένα πρόστιμο της τάξης των 400 ευρώ!

Η απάντηση και το άδικο του προστίμου

Η απάντηση του ΕΦΚΑ στο Αγρίνιο προτάσσει τη νομιμότητα. Σε επικοινωνία της «Σ» δόθηκε η εξήγηση ότι πρόκειται για κάτι που συνέβη σε όλη την χώρα και για το οποίο οι πολίτες έπρεπε να είναι ενημερωμένοι. «Εδώ και χρόνια δεν αποστέλλονται προσωπικές ειδοποιήσεις, οι πολίτες δεν μπορεί να αγνοούν τις αποφάσεις εφόσον έχουν δημοσιευτεί επισήμως από τον ΕΦΚΑ κι αν οι ίδιοι δεν έχουν επαφή με εισφορές και φορολογικά θα πρέπει ο εκάστοτε λογιστής να ενημερώνει και να εξηγεί τις διαδικασίες», είναι η επίσημη θέση, που όντως περιγράφει μια νόμιμη διαδικασία, καθόλου φιλική όμως προς αγρότες ή άλλους ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με τέτοια αντικείμενα.

«Ζήτησα να κάνω ένσταση και μου είπαν ότι θα πρέπει να πάω στα κεντρικά στη Πάτρα, όπου το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και πάλι, όπως είπαν. Εγώ έκανα αίτηση για διαγραφή τουλάχιστον του προστίμου και η απάντηση (φωτο) είναι η υπηρεσιακή που μου λέει και πάλι ότι από τον Μάρτιο του 2020 άλλαξαν οι κωδικοί, τα γνωστά «RF» δηλαδή.

Τι να το κάνω εγώ αυτό; Εννοείται ότι θα έπρεπε να βλέπω τον λογαριασμό μου στην τράπεζα αν πάρθηκαν τα χρήματα από την πάγια εντολή. Ούτε η τράπεζα έχει κάποια   υποχρέωση να με ενημερώσει ότι τα λεφτά πλέον δεν «τραβιούνται» από τον λογαριασμό. Νομίζω ότι όλα αυτά συμβαίνουν για να πληρώνουμε πρόστιμα», αναφέρει η Μ.Β.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε δημιουργηθεί άλλο σοβαρό ζήτημα με τον ΕΦΚΑ όταν κάποιοι αγρότες που δεν μπορούσαν κάθε μήνα να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ (γιατί έχουν εισόδημα μια φορά τον χρόνο όταν πουλήσουν την παραγωγή τους), στο τέλος του 2021 πήγαν και εξόφλησαν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους μαζί με τις προσαυξήσεις και στην συνέχεια κατέθεσαν αίτηση για τα προγράμματα τουρισμού και το βοήθημα για τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες της Αγροτικής Εστίας – ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ ήταν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι στις 31/12/2021.

Επειδή όμως το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ είχε ενημερωθεί για τις πληρωμές μόνον μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2021, δεν φαίνονταν οι πληρωμές που έγιναν μετά το μήνα αυτό, ήταν ασφαλιστικά μη ενήμεροι κι αποκλείστηκαν από τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας!

Δεν πήραν, έτσι, ούτε το βοήθημα μητέρας, ούτε εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αγροτικού τουρισμού και η διοίκηση του Οργανισμού τους ανέφερε ότι λόγω της καθυστέρησης πληρωμής ΕΦΚΑ η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών πάει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

Τουλάχιστον το πρόστιμο, στις περιπτώσεις που κάποιος αποδεδειγμένα ήθελε να πληρώνει και μάλιστα με πάγια εντολή, θα έπρεπε να απαλείφεται και ίσως πρέπει να το δει αυτό ο ΕΦΚΑ,αφού υπάρχουν αρκετές ανάλογες περιπτώσεις.

Σε τελική ανάλυση, αν υποθέσουμε ότι δεν είναι υποχρεωμένη  να στείλει ένα ενημερωτικό e-mail(στο προσωπικό ταχυδρομείο των ασφαλισμένων ή στο περιβάλλον του taxisnet) μια δημόσια υπηρεσία όταν αλλάζει κωδικούς πληρωμής, υπάρχει και η φιλική συμπεριφορά προς τον πολίτη. Και στη προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν υπάρχει…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Πλήρωναν ΕΦΚΑ με πάγια εντολή αλλά από το 2020 φαινόταν «μπαταχτζήδες»!

Αιτωλοακαρνανία: Έρχονται νέες συμβάσεις για αποκαταστάσεις

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ