ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: Πάσχα της φτώχειας για πολλούς – Αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου

Αγρίνιο: Πάσχα της φτώχειας για πολλούς – Αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου

Αγρίνιο: Πάσχα της φτώχειας για πολλούς – Αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου

Αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου. Πάσχα της φτώχειας για πολλούς σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία μέσα από το δημοσίευμά της τονίζει πως η ενεργειακή κρίση οδήγησε αρκετούς συμπολίτες μας να ζητήσουν από την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βοήθεια για να πληρώσουν το ρεύμα, ενώ η «εκτόξευση» του ρεύματος «κλυδωνίζει» ακόμη και τη λειτουργία των συσσιτίων.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας αναδεικνύεται περίτρανα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου, όπως παρουσίασε πρόσφατα η «Σ» με στοιχεία, αλλά και από τα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου καθιστώντας σαφές ότι η εορταστική περίοδος δεν είναι ίδια για όλους τους Αγρινιώτες.

Στην εκκλησία, μόνο του Αγίου Δημητρίου, έχουν καταφύγει πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας για βοήθεια, πέραν από αυτούς που εντάσσονται στα συσσίτια του πνευματικού κέντρου της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Ευαγγελίστριας δηλαδή, οι οποίοι μετά την 25η Μαρτίου αυξήθηκαν.

Η «ηλεκτροπληξία» που έχει «χτυπήσει» όλη την κοινωνία από τις υψηλές τιμές του ρεύματος, κάποιους συνανθρώπους μας τους έχει «γονατίσει» και μοναδική διέξοδο, που βρήκαν ήταν η εκκλησία.

Η ενεργειακή κρίση έχει «χτυπήσει» και το ίδιο ο «οικοδόμημα» των συσσιτίων, καθώς το ρεύμα έχει «εκτοξευτεί», όπως επίσης και οι τιμές των πρώτων υλών για την μαγειρική και γενικότερα η τιμή όλων των προϊόντων, που χρειάζονται οι άνθρωποι των συσσιτίων για να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας, παρασκευάζοντας φαγητό.

Παράλληλα σε όλη αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ο κόσμος δεν είναι «συνεπής» στον τακτικό εκκλησιασμό του έχει δυσκολέψει την κατάσταση, καθώς πηγή εισοδήματος για τα συσσίτια, το κοινωνικό φροντιστήριο, αλλά και πηγή στήριξης της φάρμας του «Κτήματος Ταξιαρχών» είναι ο οβολός του εκάστοτε πιστού.

Ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου και «ψυχή» των συσσιτίων πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης παρουσιάζει την πραγματική εικόνα λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Θεανθρώπου και τα στοιχεία που παραχωρεί στη «Σ» είναι «γροθιά στο στομάχι» για κάθε άνθρωπο.

Συγκεκριμένα ο πατέρας Καντάνης τονίζει:

Αγρίνιο: Πάσχα της φτώχειας για πολλούς - Αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου
O πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης

«οι εγγεγραμμένοι στα συσσίτια είναι 235. Αρκετοί θα φιλοξενηθούν σε συγγενείς και υπολογίζουμε πως θα είμαστε 180 με 200 άτομα αυτοί που θα πάρουν ψητό αρνί, κουλούρια, αυγά για την Κυριακή του Πάσχα. Τα συσσίτια έχουν αυξητική τάση. Έφυγαν κάποιοι πριν λίγες ημέρες για να πάμε να δουλέψουν για σεζόν σε νησί, αλλά ήρθαν άλλοι.

Η πίεση ήταν και παραμένει πολύ μεγάλη στα συσσίτια. Αυτή η πίεση προέκυψε από την καραντίνα, από την αύξηση της τιμής όλων των προϊόντων και του ρεύματος, από τον φόβο πολλών ανθρώπων να έρθουν στην εκκλησία, ο οποίος άρχισε σιγά – σιγά να ξεπερνιέται. Ευχόμαστε να μην προκύψει η κρίση στο επισιτιστικό κομμάτι, διότι τότε στα συσσίτια θα έχουμε σοβαρό ζήτημα.

Υπήρχαν σοβαρές και μεγάλες προσφορές προς τα συσσίτια, αλλά και ο κόσμος συνεχώς προσπαθεί να βοηθάει με ό,τι μπορεί και με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας. Θα μας φέρνουν τρία αρνιά για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα συσσίτια, ώστε να καταφέρουμε να δώσουμε σε κάθε άτομο μερίδα περίπου 600 γραμμαρίων.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε άτομο που έχει ανάγκη. Άτομα που ήταν στο παρελθόν στα συσσίτια και είχαν αποχωρήσει, 6 δηλαδή άτομα, τώρα επέστρεψαν. Επίσης ήρθαν 18 ακόμη νέα άτομα στα συσσίτια από την 25η Μαρτίου και έπειτα.

Η Ένωση Εφοπλιστών συνεχίζει το πρόγραμμα και μας χορηγεί για 50 οικογένειες, εκτός συσσιτίων, κιβώτια με τα απαραίτητα σχεδόν για ένα μήνα. Επίσης, άτομα – οικογένειες που δεν εντάσσονται στα συσσίτια έρχονται και ζητούν βοήθεια για το ρεύμα του σπιτιού τους, αλλά και φοιτητές ή φαντάροι που προέρχονται κυρίως από το κοινωνικό φροντιστήριο, μας ζητάνε να καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης από εκεί που βρίσκονται προς το σπίτι τους, τα εισιτήριά τους δηλαδή.

Για το ρεύμα ήρθαν περισσότερα από 20 άτομα για να μας ζητήσουν βοήθεια και για τα εισιτήρια 9 παιδιά. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, υπάρχει άτομο που σιτίζεται από τα συσσίτια και ζει στο σπίτι του χωρίς ρεύμα, με κεριά. Αλλά η κατάσταση έχει δυσκολέψει και για εμάς και την λειτουργία των συσσιτίων, γιατί το ρεύμα έχει εκτοξευτεί με τους φούρνους κλπ.

Οι δυνατότητές μας πλέον είναι πολύ περιορισμένες, γιατί η καραντίνα, ο φόβος πολλών ανθρώπων να έρθουν στην εκκλησία μας οδήγησε να δυσκολευόμαστε πολύ να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες, να στηριχθεί δηλαδή το κοινωνικό φροντιστήριο, να στηριχθεί η φάρμα, να στηριχθούν τα συσσίτια.

Συνεχώς η προσπάθεια δυσκολεύει. Βλέπουμε δυσκολία και σε εταιρείες που αποταθήκαμε για βοήθεια, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Αρχίζει να φαίνεται μια δυσκολία στο θέμα των τροφίμων.

Συνεπώς, η βοήθεια, η προσφορά από κάθε συνάνθρωπό μας είναι ευπρόσδεκτη και ευχαριστούμε για την προθυμία και το ενδιαφέρον που βλέπουμε λ.χ. από σχολεία που μετά από δύο χρόνια μας βοήθησαν χωρίς να τους το ζητήσουμε. Καλούμε τον κάθε συνάνθρωπό μας να ζήσει από κοντά τα συσσίτια και να δει από μόνος του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Φιλοξενούμε επίσης μια τετραμελή οικογένεια από την Ουκρανία, όπως επίσης και δύο ακόμη συγγενικά τους πρόσωπα που ήρθαν μαζί τους και τους βοηθήσαμε σε ρούχα, μέσω του συσσιτίου, σε άλλες ανάγκες που προέκυψαν αφού ήρθαν.

Ο μικρός Σάσα, το παιδί της οικογένειας, συμμετέχει στο κατηχητικό και σε διάφορες άλλες δράσεις. Δεν μπορεί να καταλάβει, αλλά νιώθει ήρεμος και αισθάνεται κοντά στην παράδοση της χώρας του».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αεροδρόμιο Ακτίου: Δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση πίσω από τη Σαντορίνη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr