ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΣτ. Καμμένος: “Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας”

Στ. Καμμένος: “Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας”

Στ. Καμμένος: “Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας”

Η παράταξη στον Δήμο Αγρινίου “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” στην οποία επικεφαλής είναι ο Σταύρος Καμμένος εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με το ζήτημα του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου που λειτουργεί ένα από τα Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970. Το θέμα το πρωί της Δευτέρας αναδείχθηκε στον Δυτικά FM.

Το δελτίο τύπου της παράταξης έχει ως εξής:

“Στην κοιλάδα του οικισμού Ραΐνας της ΤΚ Σκουτεσιάδας του Δήμου Αγρινίου λειτουργεί ένα από τα Κέντρα Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της πρώην ΔΕΗ και νυν ΑΔΜΗΕ, το οποίο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970.

Κι αν ήδη από τότε έλαβαν χώρα μια σειρά «ακροβασιών» για τη δημιουργία του, η συνεχιζόμενη επέκτασή του δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απάντησης χθες, ούτε καν εδώ και τώρα.

Ένα ΚΥΤ που δημιουργήθηκε με έξι γραμμές υψηλής τάσης, λειτουργεί σήμερα με δέκα ενώ έχουν εκπονηθεί σχέδια περαιτέρω επέκτασης!!

Από τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής ανακίνησαν το θέμα, έρχονται στο φως στοιχεία τουλάχιστον ανησυχητικά καθώς από τη μία ρητές προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΚΥΤ φαίνεται να παραβιάζονται ενώ ήδη εκκρεμούν διαδικασίες ενώπιον των Δικαστικών Αρχών από την άλλη καταγράφονται περιστατικά σοβαρότατων προβλημάτων υγείας στους κατοίκους της περιοχής (καρκίνος, θυροειδείς, καταρράκτες).

Η πρακτική των τελευταίων χρόνων, από τις Σκουριές μέχρι τα Αιολικά Πάρκα στις αλπικές ζώνες των βουνών μας δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας και επανάπαυσης, αντιθέτως θέτουν καθήκον επιφυλακής για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής!!

Οι εποπτεύουσες αρχές (Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος) οφείλουν να πράττουν τα δέοντα, να εξηγήσουν τους λόγους της αδράνειάς τους μέχρι την αντίδραση των κατοίκων και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα.

Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ξεκαθαρίζουμε ότι τα μάτια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας είναι ορθάνοιχτα, στραμμένα στο ζήτημα και θα εγγυηθούν ότι δε θα υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Το ηλεκτρικό ρεύμα από την παραγωγή και τη μεταφορά μέχρι την κατανάλωσή του είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε διαδικασία υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος δε θυσιάζονται στο βωμό οποιασδήποτε κερδοφορίας. Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας”.

Νίκος Παπαναστάσης στον “Δυτικά Fm”: “Θερίζει” ο καρκίνος στις Ραΐνες Αγρινίου (ηχητικό)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →