ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο – Πανεπιστήμιο: “Πέταξαν” τα 178 στρέμματα 

Αγρίνιο – Πανεπιστήμιο: “Πέταξαν” τα 178 στρέμματα 

Αγρίνιο – Πανεπιστήμιο: “Πέταξαν” τα 178 στρέμματα 
  • Όνειρο ήταν και πάει: Αυτοδίκαια ανακλήθηκε η παραχώρηση, λέει το Υπουργείο Οικονομικών
  • Από το μηδέν η συζήτηση αν προκύψει προοπτική για δημιουργία υποδομών του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ήταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λίνος Μπλέτσας, με επιστολή του προς την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την έκταση των 178 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου του Αγρινίου, που είχαν παραχωρηθεί από το 2007 για την ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ο δήμος Αγρινίου, επανήλθαν προ διετίας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και να εγκριθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της έκτασης, ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Πέρυσι μάλιστα από τα χείλη της Πρυτάνεως ειπώθηκε πως το Πανεπιστήμιο δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη έκταση ελλείψει πόρων.

Το χρονικό του προαναγγελθέντος «θανάτου» έρχεται να επιβεβαιώσει το έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που διαβιβάστηκε στη βουλή, και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα «Σ». Σε αυτό, που φέρει ημερομηνία 19/5/2020 ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει πως δεδομένου ότι ο σκοπός της παραχώρησης της έκτασης δεν υλοποιήθηκε εντός της προθεσμίας (Μάρτιος 2017), η παραχώρηση έχει αυτοδίκαια ανακληθεί. Μάλιστα –σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό Οικονομικών- η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου θα προβεί στην έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης.

Κάπως έτσι λοιπόν 13 χρόνια μετά την παραχώρηση της έκτασης η ιδέα του πανεπιστημιακού campus στο παλαιό αεροδρόμιο του Αγρινίου περνά στην ιστορία ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για να «ορθοποδήσει» το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο και να αποκτήσει τις στοιχειώδεις υποδομές για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί πως από το 2013, που τέθηκε σε ισχύ το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αγρινίου, ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο, προκειμένου να εγκριθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της έκτασης στο παλαιό αεροδρόμιο. Όμως ταυτόχρονα εκείνη την εποχή το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καταργούνταν και τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου περνούσαν στη δικαιοδοσία του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όμως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την ανάπτυξη υποδομών στο Αγρίνιο. Ο περιβόητος φάκελος για το ρυμοτομικό σχέδιο παρέμεινε στα συρτάρια του Πανεπιστημίου και δενκατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφέρειας, ώστε στην συνέχεια να διαβιβαστεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Μια ακόμη απόδειξη για την εμφανή αδιαφορία του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το γεγονός ότι ουδέποτε ζητήθηκε η παράταση της παραχώρησης της έκτασης στο αεροδρόμιο. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί aprioriανέφικτο, αφού συνέβη ήδη μια φορά το 2012.

Πέρυσι, με την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη μέσα από το «νόμο Γαβρόγλου» και την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τμήματα στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, έστω και η ίδρυση ορισμένων από αυτά παραπέμφθηκε σε μελλοντικό χρόνο, άνοιξε εκ νέου η συζήτηση για το στεγαστικό ζήτημα των τμημάτων του Αγρινίου. Εξάλλου, διόλου τυχαία, το Πανεπιστήμιο με την ίδρυση του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, προέβη εκ νέου σε μίσθωση του κτιρίου της «Ένωσης Αγρινίου».

Στο εξής αυτή η συζήτηση, αν ποτέ γίνει με ρεαλιστικούς όρους και με πραγματική βούληση να βρεθεί λύση, εκτός από τους πόρους θα περιλαμβάνει και το χώρο…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr