Αγρίνιο: Πανεπιστήμιο και Δήμος έκαναν «πράσινη» συμφωνία - Ζητούμενο οι μηδενικοί ρύποι

Στην "πράσινη" συμφωνία ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο και Δήμο όπου ζητούμενο είναι οι μηδενικοί ρύποι στο Αγρίνιο, αναφέρεται θέμα που δημοσιεύει η εφημερίδα "Συνείδηση".  

Εθνικές Εκλογές 25ης Ιουνίου: Αποτελέσματα στον Δήμο Αγρινίου (Συνεχής Ενσωμάτωση)

Στην "πράσινη" συμφωνία ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο και Δήμο όπου ζητούμενο είναι οι μηδενικοί ρύποι στο Αγρίνιο, αναφέρεται θέμα που δημοσιεύει η εφημερίδα "Συνείδηση".

Υποψήφιος για την ένταξή του στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είναι ο Δήμος Αγρινίου μαζί με άλλους 21 δήμους της χώρας,

Σχεδόν ταυτόχρονα με το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε ο Δήμος Αγρινίου με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αυτή τη δράση, από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου πέρασε και το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Αγρινίου με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρόκειται για μία συνεργασία που θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται το επόμενο χρονικό διάστημα με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου που εδρεύει στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου στο οποίο ηγείται ο καθηγητής Σοφοκλής Μακρίδης.

Για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Δήμο Αγρινίου ο καθηγητής Σοφοκλής Μακρίδης μίλησε στο «Δυτικά FM 92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη.

«Όλοι πλέον ξέρουμε τι σημαίνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα κυρίως ως προς τον άνθρακα. Το να μειώσουμε τους ρύπους απορρέει από την «Πράσινη Συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με το Δήμο Αγρινίου –όπως και το Δήμο Τρικκαίων- αναζητώντας λύσεις μηδενικών ρύπων. Δεν αναζητούμε το υδρογόνο ως υδρογόνο, αλλά ως λύση για μηδενικούς ρύπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοφοκλής Μακρίδης.

Ο καθηγητής, Σοφοκλής Μακρίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου (InnoEnergy)

Η συνεργασία του δήμου Αγρινίου με το Πανεπιστήμιο το επόμενο χρονικό διάστημα πιθανότατα θα συγκεκριμενοποιηθεί σε μία προγραμματική σύμβαση που στόχο θα έχει να προχωρήσουν στοχευμένες δράσεις. Ποιες όμως θα μπορούσαν να ήταν αυτές; Η «έξυπνη» διαχείριση των αποβλήτων και ιδίως των οργανικών αποβλήτων με τη μετατροπή τους σε ενέργεια μέσω του βιοαερίου, θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Σοφοκλή Μακρίδη, να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ένα άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με το καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών είναι τα σχολεία. «Τα σχολεία θα πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομα με μηδενικούς ρύπους, όπου τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και στη διαχείριση των αποβλήτων και στην κυκλική οικονομία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν συμβεί, έτσι οι κοινωνίες θα προχωρήσουν σε μία εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Μακρίδης.

«Προϊόντος του χρόνου» πρόσθεσε ο Σοφοκλής Μακρίδης «θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε αυτές τις δράσεις σε μεγαλύτερες δομές σε άλλα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και φυσικά στην ιδιωτική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρότυπο, που να έχει ένα ανταποδοτικό όφελος από το Δήμο από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, που ακολουθούν ένα πράσινο μοντέλο. Πρέπει ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να έχει μία ώθηση για να το κάνει αυτό».

«Με τη συνεργασία μας με το Δήμο Αγρινίου μπορούμε να κάνουμε κινήσεις και στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, αλλά και στο κομμάτι της ενεργοποίησης φοιτητών για να μπορέσουν να αποδώσουν στην πόλη που ζουν πράγματα προς την κοινωνία, γιατί και το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να συνδεθεί με την πόλη, την κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις της περιοχής» εξήγησε ο Σ. Μακρίδης.

Παράλληλα ο Σ. Μακρίδης αναφέρθηκε ακόμη στη δράση του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου, που διευθύνει αναφέροντας χαρακτηριστικά τη συνεργασία που υπάρχει με το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο, ενός εκ των 100 πιο καινοτόμων πανεπιστημίων του κόσμου.

Σε μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση από απόφοιτο του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο του Σ. Μακρίδη έχει δημιουργηθεί μια spin – off εταιρεία με σκοπό την έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή έργων παραγωγής ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Εφημερίδα "Συνείδησης" - Δημήτρης Παπαδάκης

Κορονοϊός: 352 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 18.640 σε όλη την χώρα