ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Πανδημία και ακρίβεια οδηγούν την αγορά σε άτυπο lockdown

Αγρίνιο: Πανδημία και ακρίβεια οδηγούν την αγορά σε άτυπο lockdown

Αγρίνιο: Πανδημία και ακρίβεια οδηγούν την αγορά σε άτυπο lockdown

«Ακροβατούν» οι έμποροι του Αγρινίου, καθώς από την μια πλευρά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ οι εκπτώσεις μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποδίδουν και από την άλλη τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αναμένεται, όπως εκτιμούν, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κίνηση, κάτι που υποστηρίζουν θα φανεί άμεσα στην τοπική αγορά.

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ξεκίνησε η εκπτωτική περίοδος, με τους καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αγορές προϊόντων σε μειωμένες τιμές, με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις να διαρκούν έως τις 15 Νοεμβρίου. Οι εκπτώσεις ωστόσο, όπως αναφέρουν πολλοί έμποροι της πόλης που μίλησαν επώνυμα και ανώνυμα στη «Συνείδηση», είναι μικρές ως προς το ποσοστό, διότι, όπως τονίζουν, τα προϊόντα που έχουν στα ράφια τους προέρχονται από νέες παραλαβές, οι οποίες δεν θα σταματήσουν να έρχονται και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να μην έχουν την δυνατότητα οι έμποροι να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις όπως έχουμε συνηθίσει, της τάξεως δηλαδή του 50% και του 60%!

Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η εκπτωτική περίοδος αυτή την στιγμή είναι λάθος, διότι εκτός από τις νέες παραλαβές, την Παρασκευή 26/11 είναι η Black Friday και την Δευτέρα 29/11 η Cyber Monday. Το αρνητικό είναι, όπως αναφέρουν πολλοί έμποροι, πως οι προσφορές για την black Friday ξεκινούν πολλές ημέρες νωρίτερα και διαρκούν και αρκετές μέρες αργότερα από την συγκεκριμένη Παρασκευή, κάτι που επιβαρύνει την εκπτωτική περίοδο.

Ακόμη, η ρευστή κατάσταση και η ανύπαρκτη σχεδόν ψυχολογία, αλλά και το «κύμα» των αυξήσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα, για τους καταναλωτές είναι βασικός και ανασταλτικός παράγοντας, ώστε να διαθέσουν χρήματα οι καταναλωτές και να προμηθευτούν αυτά που τους αρέσουν.

Ο Κωνσταντίνος Μποκόρος τόνισε: «Το δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων πιστεύω πως θα βοηθήσει λίγο, αν και οι εκπτώσεις μας δεν είναι μεγάλες γιατί έρχονται συνεχώς νέες παραλαβές. Είναι όμως θετικό όμως να διαθέτεις καλύτερες τιμές στην αγορά με λ.χ. έκπτωση 20%. Οι εκπτώσεις γενικά είναι μικρές σε όλη την πόλη, γιατί δεν μιλάμε για ρούχα στο τέλος της σεζόν. Ο καθένας βρίσκει τα πάντα και συνέχεια έρχονται και θα έρχονται νέες παραλαβές. Σχετικά με τα νέα μέτρα πιστεύω πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην τοπική αγορά, γιατί θα σκεφτεί κάποιος να κάνει τεστ και μετά να έρθει να ψωνίσει. Κοστίζει 20 ευρώ για να μπορεί να έρθει στα εμπορικά καταστήματα δύο φορές. Οι ανεμβολίαστοι θα προτιμήσουν ίσως να προμηθευτούν κάτι από το διαδίκτυο, παρά να πληρώσουν για να ψάξουν και να αγοράσουν κάτι».

Ο Αλέκος Σύρμος ανέφερε: «Τα νέα μέτρα θα μας φέρουν δυσκολίες. Είναι δύσκολο να ελέγχεις την πόρτα αν έχει ο κάθε πελάτης σου πιστοποιητικό ή αν είναι ανεμβολίαστος. Θα υπάρχει κάμψη στην δουλειά μας και αυτό θα φανεί σε όλη την τοπική αγορά. Οι εκπτώσεις δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα, υπάρχουν και μαγαζιά που δεν κάνουν καθόλου. Συνεχώς παραλαμβάνουμε νέα προϊόντα, ενώ πολλοί είναι ανενημέρωτοι και δεν γνωρίζουν για την εκπτωτική περίοδο με αποτέλεσμα να μην ψάχνουν κάτι που να έχει έκπτωση, ενώ άλλοι ψάχνουν προϊόντα με έκπτωση. Πιστεύω πως οι εκπτώσεις αυτές είναι λάθος, δεν έπρεπε να υπάρχουν, διότι σε λίγες ημέρες θα έχουμε και την Black Friday και ενώ στο εξωτερικό είναι μια μέρα εδώ ξεκινάμε τις εκπτώσεις για την ημέρα αυτή μια εβδομάδα νωρίτερα και τις κρατάμε και μια εβδομάδα αργότερα, συνεπώς είναι λάθος όλο αυτό. Εκτός αυτού παραλαμβάνουμε συνεχώς νέα εμπορεύματα αυτή την περίοδο, συνεπώς δεν μπορούμε να τα διοχετεύσουμε με μεγάλες εκπτώσεις στην αγορά και επίσης υπάρχουν εταιρείες που δεν επιτρέπον στα προϊόντα τους εκπτώσεις».

Η Βασιλική Παπαθανασίου υποστήριξε ότι «είναι πεσμένη η κίνηση παρά την εκπτωτική περίοδο. Η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, όπως άλλες χρονιές. Θεωρώ πως είναι λόγω της κατάστασης που ζήσαμε και της πανδημίας, αλλά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν συμφωνώ με τα νέα μέτρα. Υπήρχαν περιορισμοί και νωρίτερα, αλλά τα νέα μέτρα θα δυσκολέψουν πολύ όλο τον κόσμο και αυτό θα φανεί στις τοπικές επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν αρνητικά. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τους πελάτες μας. Μετά από την εφαρμογή των μέτρων δεν θα υπάρχει η διάθεση να ψωνίσει ο κόσμος και θα φανεί δυστυχώς γρήγορα αυτό».

Η Μαρία Παλιούρα είπε: «Μέχρι στιγμής όσοι αναφέρονται στο ζήτημα των νέων μέτρων λένε ότι πρέπει να υπάρχει προσοχή. Δεν είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούσαν να βρουν. Βάζουν τους επαγγελματίες να είναι οι κακοί της υπόθεσης και δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς. Δεν ξέρω πλέον αν εδώ που έχουμε φτάσει υπάρχει λύση. Όταν εφαρμόζεται κάτι χαλαρά, δεν εφαρμόζεται στην πράξη, όταν κάτι είναι αυστηρό υπάρχουν προβλήματα, δεν ξέρω τι είναι σωστό και τι όχι, αλλά στο σημείο που είμαστε ο κόσμος έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει γιατί κάνει κάτι και γιατί δεν κάνει κάτι άλλο. Ο κόσμος σιγά – σιγά θα συνηθίσει, αν και δεν μπορούμε πλέον να ψυχολογήσουμε κανέναν. Οι εκπτώσεις μέχρι στιγμής έχουν κυλήσει χαλαρά, είναι δύσκολα τα πράγματα και η εποχή. Υπάρχει μια κάποια κίνηση, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι όλα είναι ομαλά. Η δυσκολία του κόσμου φαίνεται».

Ο Βαγγέλης Καρακίτσος δήλωσε: «Οι εκπτώσεις μέχρι στιγμής έχουν κυλήσει χαλαρά, υπάρχει φοβία στον κόσμο. Είναι συγκρατημένος πολύ, γιατί δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Τα νέα μέτρα δεν θα βοηθήσουν. Εκτός του διχασμού που υπάρχει στην κοινωνία μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θα συνεχιστεί, είναι και δύσκολο και για τους εμπόρους. Υπάρχει και μεγάλη σύγχυση. Ο κόσμος είναι πολύ μπερδεμένος και όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει, όσους έχουν την δυνατότητα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στο διαδίκτυο. Η κάμψη αυτή θα φανεί γρήγορα στην πόλη. Από την στιγμή που ξεκίνησαν τα μέτρα υπάρχει κάμψη, αλλά τώρα θα φανεί περισσότερο σε σημείο που ίσως κλείσουν και μαγαζιά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ξεχειλίζουν τα σκουπίδια και η αέναη αντιπαράθεση στο Μεσολόγγι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr