ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΤο Αγρίνιο πάει Ταιβάν

Το Αγρίνιο πάει Ταιβάν

Με εισιτήριο την ελιά και το λάδι και στο βάθος τον τουρισμό

Το Αγρίνιο πάει Ταϊβάν

Πρόθεση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων από τον πρέσβη της Ταϊβάν – Στη Διεθνή Έκθεση της Ταϊβάν θα συμμετέχει το Αγρίνιο με τοπικές επιχειρήσεις

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Ταιβάν επισκέφθηκε χθες το πρωί το Αγρίνιο και είχε συνάντηση με επισήμους και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου. Σκοπός της επίσκεψης, η οποία ήταν πρωτοβουλία του Αιτωλοακαρνάνα Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ Χρήστου Βασιλάκου, ήταν η ενημέρωση των Ασιατών για τοπικά προϊόντα, όπως η ελιά και το λάδι, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων των τοπικών επιχειρήσεων για έξοδο σε μια αγορά στην οποία η παρουσία τους είναι ανύπαρκτη. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον εμπορικό ακόλουθο Alfred Yaw-Huei Wang, την ακόλουθο της πρεσβείας Lily Ying Li Chen και τον επικεφαλής πρέσβη της χώρα στην Ελλάδα Kuo Boug Chang.

Με την επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα προσέγγισης με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές θέσεις, όπως προέκυψε όμως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας. Το λάδι και η ελιά της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούν εξαιρετικά και περιζήτητα προϊόντα για την χώρα η οποία είναι 18η στον κόσμο σχετικά με το εμπόριο κι έχει τζίρο 6 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση. Η χθεσινή συνάντηση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «άνοιγμα» των τοπικών επιχειρήσεων στην συγκεκριμένη αγορά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις ευνοικές τιμές φέτος για το λάδι και την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως, όπως ανέφερε και σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Σ».

Ο Πρέσβης της Ταιβάν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα στην αγορά της χώρας του, ενώ κατά την επαφή του με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, αποκάλυψε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η σύσφιξη των τουριστικών σχέσεων. Σκοπός είναι η προώθηση τουριστών από την Ταιβάν στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και τούμπαλιν, ώστε να συνδυαστεί η εμπορική με την τουριστική κίνηση. Εκ μέρους του ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε από  τον κ. Kuo Boug Chang να προσκαλέσει τον δήμο Αγρινίου και τις τοπικές επιχειρήσεις στην επόμενη ετήσια Διεθνή Έκθεση Οίνου και Τροφίμων που διοργανώνει η Ταιβάν, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν συνολικά 2.000 εταιρίες ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Η δέσμευση του Ταιβανέζου πρέσβη ήταν ότι αυτό θα γίνει ενώ θα εξασφαλιστούν επίσης και δωρεάν περίπτερα προώθησης και προβολής των προϊόντων του Αγρινίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 100 επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές, καμία δεν έχει εμπορικές σχέσεις με χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ως ένδειξη φιλίας, η αντιπροσωπεία της Ταιβάν έδωσε δωρεάν υπολογιστές σε δύο σχολεία του Αγρινίου και στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου.

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της επίσκεψης των Ταιβανέζων στο Αγρίνιο κ. Βασιλάκος δήλωσε «Όπως έχω επανειλημμένος πει από την θέση που είμαι και με τις αρμοδιότητες που έχω κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω όλη την χώρα και τον νομό μου, την Αιτωλοακαρνανία. Έτσι λοιπόν η σημερινή επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό και έχει διττό σκοπό. Να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς. Ο δεύτερος σκοπός είναι να κάνουν κάποιες δωρεές στην περιοχή, σε σχολεία θα προσφέρουν lap top, δωρεές τις οποίες είχαμε ευγενικά ζητήσει και ακόμη πιο ευγενικά αποδέχθηκαν και έπραξαν».

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου δήλωσε «Έχουμε πει  ότι η νέα δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να βγάλει την εξωστρέφεια για τον δήμο Αγρινίου. Είναι ένα από τα πρώτα βήματα το σημερινό. Ευχαριστούμε τον κ. Βασιλάκο και τον Πρέσβη της Ταιβάν για την επίσκεψη αυτή, είναι για μας ιδιαίτερη τιμή και χαρά.  Θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα κύκλο συνεργασίας και προώθησης των τοπικών προϊόντων μας και αυτό είναι ένα ξεκίνημα. Ζήτησα από τον Πρέσβη της Ταιβάν να μας προσκαλέσει στην μεγάλη έκθεση που διοργανώνουν προκειμένου ντόπιοι παραγωγοί και μεταποιητές να προωθήσουν τα προϊόντα τους που είναι και προϊόντα της περιοχής μας. Υπήρξε ακόμη μια καλή κίνηση φιλίας απέναντι στον δήμο προσφέροντας 6 υπολογιστές. Ξεκινάει μια πολύ καλή συνεργασία και αυτό είναι το ζητούμενο, να προχωρήσουμε με αμοιβαία συνεργασία προωθώντας και εξάγοντας τα προϊόντα μας». Οι επισκέψεις της Ταιβανέζικης αντιπροσωπίας ήταν στο δημαρχείο Αγρινίου, το Επιμελητήριο, το 6ο ΓΕΛ Αγρινίου, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και σε διάφορες τοπικές επιχειρήσεις.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr