ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: «Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ έχουν υποστεί όλες τις περικοπές»

Αγρίνιο: «Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ έχουν υποστεί όλες τις περικοπές»

Αγρίνιο: «Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ έχουν υποστεί όλες τις περικοπές»

Αγρίνιο: «Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ έχουν υποστεί όλες τις περικοπές» Υπάλληλοι ΔΕΥΑ κινδυνεύουν με επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει επίσης πως θετικό νέο είναι η πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση για όλους

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένα ζήτημα που είχε σχεδόν ξεχαστεί επανέφεραν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στην πρόσφατη συνάντησή τους με κλιμάκιο του τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) όπου πέραν του υψηλού ενεργειακού κόστους και του πάγιου αιτήματός τους για αλλαγή του τιμολογίου παροχής ρεύματος σε βιομηχανικό, αναφέρθηκαν στον κίνδυνο εργαζόμενοι να κληθούν να καταβάλουν σημαντικά χρηματικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μετά την πρόσφατη μεταστροφή της νομολογίας του Αρείου Πάγου σχετικά με την περικοπή μέχρι 25% στις αποδοχές τους πολλών εργαζομένων του κλάδου, όπου σε άλλες ΔΕΥΑ τα χρήματα αυτά «κόπηκαν» και σε άλλες όχι. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι όπως σε Ρόδο, Ξάνθη και αλλού προσέφυγαν πριν από μία δεκαετία(!) στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να θεωρηθούν οι υπηρεσίες τους όχι απολύτως κρατικές, ως ΝΠΙΔ, και να αποφύγουν τις περικοπές.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων μπορεί να δεσμεύτηκαν ότι με τη συγκρότηση της νέας Βουλής θα λάβουν άμεσα χώρα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μην κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι με εξοντωτικές περικοπές των αποδοχών τους, δεν αναιρεί την παράνοια που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο καθώς για το θέμα αυτό υπήρξαν δύο διαφορετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν οι Δ.Ε.Υ.Α. υπόκεινται στις μειώσεις αποδοχών όλων των μνημονιακών νόμων. Σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 31 του ν.4024/2011 πέρασε τελικά η μείωση έως και 25% σταδιακά με αναίρεση της… αναίρεσης της περικοπής!

Για παράδειγμα οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων είχαν χρόνια διένεξη με τις διάφορες διοικήσεις της Επιχείρησης για το ύψος των μισθών βάσει της νομοθεσίας του 2013, είχαν οδηγηθεί οι δύο πλευρές στα δικαστήρια και τελικά καταλογίστηκαν ποσά που είχαν εισπράξει ως επιπλέον απολαβές βάσει του ενιαίου μισθολογίου στους εργαζόμενους, κάτι που έφερε αρκετούς αντιμέτωπους με οφειλές χιλιάδων ευρώ. Αντίστοιχα, σε όσες ΔΕΥΑ δεν λήφθηκε υπόψη η ερμηνευτική εγκύκλιος που είχε βγει την εποχή της νομολογίας για τις περικοπές υπάρχει πλέον ενδεχόμενο οι υπάλληλοι να χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα!

Σε ό,τι αφορά το Αγρίνιο πάντως, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΑ Διονύσης Ματσούκας εξήγησε στην «Συνείδηση» ότι οι περικοπές του κλάδου έχουν εφαρμοστεί όλες μέχρι τελευταίου ευρώ και μάλιστα η ΔΕΥΑ Αγρινίου μπήκε από τις πρώτες στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ δεν είχε και προσφυγές εργαζομένων σε αυτή την κατεύθυνση. «Όχι απλά έχουμε πληρώσει ακριβά με πολλές περικοπές, αλλά ίσως ο μισθός μας από το 2011 και μετά να έχει χάσει περισσότερο από το 25% που αναφέρεται! Πάντως, είναι γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων του κλάδου που θα έχουν πρόβλημα σε άλλες περιοχές. Εμάς εδώ στο Αγρίνιο οι μισθοί μας είναι από την πρώτη στιγμή στο Ενιαίο Μισθολόγιο», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών με αίτημα την αποκατάσταση των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των όρων αμοιβής των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, από την 1/1/2013, το προσωπικό των ΔΕΥΑ έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, με συνέπεια να μην υπάρχει ένα ισορροπημένο και αξιοπρεπές σύστημα αμοιβής που να ανταποκρίνεται στις ειδικές συνθήκες εργασίας του συγκεκριμένου προσωπικού. Για το λόγο αυτό, η ΓΣΕΕ συνηγορεί στο αίτημα της ΠΟΕ- ΔΕΥΑ για την εξαίρεση του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, από την εφαρμογή των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου.

…Και ένα καλό νέο για τους εργαζόμενους

Αν πρέπει πάντως να σημειωθεί κάτι θετικό που θα προκύψει για όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ στο εξής είναι ότι θα υπάρξει πρόνοια ιδιωτικής ασφάλισης που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

– Ασφάλεια ζωής

– Απώλεια ζωής από ατύχημα, ΜΟΑ/ΜΜΑ από ατύχημα

– Απώλεια εισοδήματος από ασθένεια και ατύχημα

– Ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα

– Ευρεία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

– Νοσοκομειακή περίθαλψη

– Εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

– Νοσοκομειακό επίδομα με ημερήσιο ποσό

– Παροχές μητρότητας

– Σοβαρές ασθένειες

– Ετήσιο check up

Το κόστος για κάθε εργαζόμενο, επίσης, κατ’ ελάχιστον θα είναι 350 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το ποσό των 250 ευρώ θα καλύπτει η Δ.Ε.Υ.Α. και το ποσό των 100 ευρώ ο εργαζόμενος. Με ειδικότερα συμφωνία των μερών επιτρέπεται ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δυτική Ελλάδα: «Πρωταθλήτρια» στον κίνδυνο φτώχειας

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ