ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτισμοςΑγρίνιο: Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν 38 χρόνια αναφέρεται στην πρώτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ (video)

Αγρίνιο: Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν 38 χρόνια αναφέρεται στην πρώτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ (video)

Αγρίνιο: Ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πριν 38 χρόνια αναφέρεται στην πρώτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ (video)

Στην πολιτιστική αποκέντρωση ήταν αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης που γυρίστηκε πριν από 38 ολόκληρα χρόνια στο Αγρίνιο και δίνει έμφαση στην ίδρυση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ), του θεσμού που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ προβάλλει σκηνές από πρόβα της πρώτης παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Πρόκειται για “Το Στραβόξυλο” του Δημήτρη Ψαθά που σκηνοθέτησε ο Πάνος Παπαϊωάννου το 1984 (σκηνικά-κοστούμια:Γιάννης Καρύδης, μουσική: Άκης Λυμούρης, ηθοποιοί: Ευάγγελος Πρωτόπαπας, Αντιγόνη Κουκούλη, Νίκη Μανουσάκη, Άγγελος Σταθόπουλος, Δανάη Ζώη, Γιώργος Βερτσώνης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Παπάς, Ελένη Τσακάλου, Μαριλένα Λιναράκη).

Δεδομένου ότι σήμερα (30.09.22) ανακοινώθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Θεάτρου τα όσα αναφέρει ο σκηνοθέτης εκείνης της παράστασης έχουν ιδιαίτερη αξία (δείτε περίπου στο 9ο λεπτό).

Για το χρέος της Αυτοδιοίκησης να συνθέσει τις πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου μιλούσε τότε ο αείμνηστος δήμαρχος Στέλιος Τσιτσιμελής τονίζοντας τη σημασία του θεάτρου (δείτε από το 7ο λεπτό).

Παρεμπιπτόντως, υπενθυμίζεται ότι πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής (1983-1986) του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου υπήρξει ο αείμνηστος Νίκος Σιαφκάλης.

Αποχαιρετώντας τον το καλοκαίρι του 2017 ο Γιώργος Μικέλλης ο οποίος υπήρξε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής είχε πει ότι άφησε πίσω του ένα “καλοτάξιδο σκαρί” που έφτιαξε με σκληρή δουλειά, φαντασία και όραμα, αλλά πάνω απ’ όλα με απόλυτη εμπιστοσύνη και εκτίμηση στην κρίση του κοινού.

“Στο βιβλίο σου «Η Πορεία μου στο Θέατρο – Φωτογραφίες μιας Ζωής», έγραψες: « Με την πρώτη θεατρική περίοδο λειτουργίας του θεάτρου στο Αγρίνιο πάνω σε επαγγελματική βάση, επιτελέστηκε ένα θαύμα. Το κοινό της περιφέρειας για το οποίο εκφράζονταν υποτιμητικά για δεκαετίες οι θίασοι της πρωτεύουσας και ο Τύπος και το χαρακτήριζαν δήθεν υπανάπτυκτο, έτρεξε μαζικά στις αίθουσες του θεάτρου. 184 παραστάσεις με σύνολο 40.133 θεατές, δηλαδή περίπου 250 θεατές ανά παράσταση, είναι κάτι που θα ζήλευαν πολλοί αθηναϊκοί θίασοι»” είχε σημειώσει.

Επίσης, ο  Γιώργος Μικέλλης  είχε τονίσει ότι αρχαίο θέατρο Οινιαδών υπάρχει σαν χώρος σύγχρονων παραστάσεων, γιατί υπήρξε ο Νίκος Σιαφκάλης και ο συνοδοιπόρος του, ο “μεγάλος λάτρης του θεάτρου”, τότε δήμαρχος Αγρινίου, Στέλιος Τσιτσιμελής.

Στο ντοκιμαντέρ παραουσιάζονται και άλλες εκφάνσεις πολιτιστικής δράσης της εποχής ενώ πολλοί Αγρινιώτες στα πλάνα που προβάλλονται από την πόλη, 38 χρόνια πριν, αναγνωρίζουν ανθρώπους τους, ακόμη και τους εαυτούς τους!

Στη Διεθνή έκθεση Beyond 2022 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ