ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Προφασίζονται οφειλές στο Δήμο Αγρινίου για να κλέψουν – Νέες ηλεκτρονικές απάτες

Αγρίνιο: Προφασίζονται οφειλές στο Δήμο Αγρινίου για να κλέψουν – Νέες ηλεκτρονικές απάτες

Αγρίνιο: Προφασίζονται οφειλές στο Δήμο Αγρινίου για να κλέψουν – Νέες ηλεκτρονικές απάτες

Στο έλεος των επιτήδειων οι πολίτες με e-banking. Νέα περιστατικά με ηλεκτρονικές απάτες στο Αγρίνιο, αυτή την φορά μέσω viber, και όπως φαίνεται η περιοχή είναι μόνιμα στο στόχαστρο των επιτήδειων.

Θύμα αυτή την φορά ήταν και ο δήμος Αγρινίου που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης πολιτών οι οποίοι καλούνται δήθεν από το Δήμο Αγρινίου προκειμένου να καταβάλλουν οφειλές. Τα περιστατικά αφορούν προμηθευτές από τους οποίους ζητήθηκαν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Δήμος Αγρινίου εφιστά την προσοχή και ενημερώνει τους πολίτες ότι πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πρόσβασης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς, προηγουμένως, να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγρινίου.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση των καταγγελιών».

Το κόλπο είναι γνωστό από παλιά και αφορά στους πολίτες που απατώνται και μπαίνουν σε ένα δήθεν τραπεζικό περιβάλλον και στην συνέχεια να οδηγούνται στο σημείο να δώσουν τους κωδικούς τους και μετά να δουν τα φτερά τους να έχουν κάνει «φτερά». Προ μηνών ο Αγρινιώτης πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης είχε αναφέρει σωρεία απάτες σε ηλεκτρονικές κάρτες πολιτών, ακόμη και μισθοδοτικές!

Είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Προσοχή κλέβουν λεφτά από τις κάρτες μισθοδοσίας, τις χρεωστικές πιστωτικές, προθεσμιακές, χωρίς να έχεις δώσει στοιχεία ή ανοίξεις κάποιο μήνυμα ή email! Συχνά με συναλλαγές από Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, οι χάκερ έσπασαν τους κωδικούς των τραπεζών πιθανώς. Η ηλεκτρονική απάτη πάει σύννεφο». Επρόκειτο τότε για πιστωτικές κάρτες χωρίς να έχεις δώσει τα στοιχεία σου ή να έχεις ανταλλάξει mail και χωρίς να περιορίζεται το ζήτημα σε κάποιο είδος κάρτας, ακόμη και περιπτώσεις χτυπημάτων σε μισθοδοσίες υπήρξαν.

Οι συλλήψεις και οι… Ινδοί ειδικοί!

Πριν από μια τριετία περίπου στο Αγρίνιο είχε εμφανιστεί η τηλεφωνική απάτη που έγινε γνωστή ως «Μicrosoft» μάλιστα από… ινδικό κινητό και η οποία ζητούσε απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή των υποψήφιων θυμάτων. Οι κλήσεις γινόταν κυρίως σε σταθερά τηλέφωνα και οι απατεώνες παρουσιαζόταν ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft που προσφέρονταν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων!

Ζητούσαν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή, επιχειρώντας ακόμα και να «προβλέψουν» το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον υπολογιστή και να αποκτήσουν έτσι την εμπιστοσύνη του θύματος του μέσα από την τεχνική του Social Engineering. Έστελναν τα ανυποψίαστα θύματα σε συγκεκριμένο διαδικτυακό ιστοχώρο, αποκτούσαν δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία…

Παράλληλα, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου είχαν εξαρθρώσει συμμορία που εξαπατούσε πολίτες σε όλη την Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2021, συλλαμβάνοντας επτά άτομα και ταυτοπιώντας τα στοιχεία έξι ακόμα εμπλεκομένων ατόμων. Άλλα 44(!) άτομα δημιουργούσαν και διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες με το χρηματικό ποσό να φθάνει, σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου το 1.000.000 ευρώ.

Η δράση της συμμορίας είχε αναπτυχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και οι απατεώνες αφού έκαναν τους αγοραστές, επικοινωνούσαν με υποψήφια θύματα τα οποία είχαν αναρτήσει σε ιστοσελίδες, αγγελίες πώλησης οχημάτων, κυνηγετικών όπλων και άλλων αντικειμένων.

Οι δράστες, επικαλούμενοι κατάθεση ποσού ως προκαταβολή, ζητούσαν από τους παθόντες τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους, το IBAN, καθώς και τον εξαψήφιο κωδικό OTP που αποστέλλεται για επιβεβαίωση αλλαγής κωδικού πρόσβασης και επιβεβαίωση συναλλαγής. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς συνεργών τους. Μετά την διάπραξη των απατών μετέβαιναν οι ίδιοι ή έστελναν συνεργούς τους άμεσα σε ΑΤΜ για την ανάληψη των χρηματικών ποσών!

Οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν συχνά τις κάρτες τους για τις κινήσεις, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να μην αφήνουν μεγάλα διαστήματα μεταξύ συναλλαγών και να προσέχουν ιδιαίτερα τις πιστωτικές τους, όπου δεν είναι ένας λογαριασμός, αλλά οι κωδικοί σπάνε πιο εύκολα. Επίσης πρέπει άμεσα να καταγγέλλουν την απάτη στην τράπεζά τους και να κάνουν τάχιστα Αίτηση Αμφισβήτησης, καθώς και να καταγγέλλουν τα φαινόμενα αυτά στις ενώσεις καταναλωτών. Απαραίτητη επισήμανση είναι ότι για καταβολή χρημάτων σε πολίτη το μόνο που απαιτείται είναι ο αριθμός ΙΒΑΝ και δεν χρειάζεται κανένας άλλος κωδικός.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Συνελήφθη 15χρονη για κλοπή πορτοφολιού

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ