ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου

Αγρίνιο: Τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου

Αγρίνιο: Τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στο ομώνυμο παρεκκλήσι του Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου

Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας η σημερινή. Και στο Αγρίνιο στις 9 Νοεμβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Το πρωί τελέστηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του πρωτοπρεσβύτερου Χρήστου Μήτσιου στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται  στον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου  Ο θεολόγος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός ανέλαβε να κηρύξει το θείο λόγο.

Δείτε σχετικό απόσπασμα:

Σημειώνεται ότι στο παρεκκλήσι εκτίθεται Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου το οποίο προσκυνούν με ευλάβεια οι πιστοί. Η ανακομιδή των λειψάνων του  στην Αίγινα πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1953.

Το 1960 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Α΄ με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος υποστήριξε την αγιότητα του Νεκταρίου Κεφαλά.

Όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, σαράντα έτη μετά την κοίμηση του Νεκταρίου ανακηρύχθηκε Άγιος, στις 20 Απριλίου του έτους 1961 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα καθώς αξιολόγησε τα θαύματα όπως και το μεγάλο ποιμαντικό και εκκλησιαστικό έργο. Η επίσημη διαδικασία ανακήρυξής του έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 1961.

Με την ανακήρυξη του Νεκταρίου Κεφαλά σε Άγιο ο Αθηναγόρας αποφάσισε ακόμα πως οι άντρες και οι γυναίκες που φέρουν τα ονόματα Νεκτάριος και Νεκταρία θα εορτάζουν στις 9 Νοεμβρίου και όχι στις 11 Ιουλίου όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Μόλις το 1998 και ένα χρόνο μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’ απεκατέστησε συνοδικώς την κανονική τάξη περί του προσώπου του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέδωσε Συνοδική διαγνώμη «προς ἐκζήτησιν συγχωρήσεως παρά τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου διά την γενομένην εἰς αὐτόν ἀδικίαν ὑπό τῶν προαπελθόντων πατέρων καί ἀδελφῶν τοῦ Πατριαρχικοῦ θρόνου Ἀλεξανδρείας».

Θαύματα μετά θάνατον

Ο Άγιος Νεκτάριος θεωρείτο από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα όμως που περιγράφουν οι μοναχές, ο Κωστής Σακκόπουλος, φίλοι, ιερείς, νησιώτες είναι πραγματικά αξιοπερίεργα, που δικαιολογούν τη σημερινή του λαοφιλία.

Όπως λέγεται στο διπλανό κρεβάτι όπου νοσηλευόταν ο Άγιος νοσηλευόταν και ένας παραπληγικός, ο οποίος αδυνατούσε να περπατήσει.

Όταν όμως ακούμπησε τη φανέλα του κεκοιμημένου Αγίου πάνω του θεραπεύτηκε. Κατά τη μεταφορά του λέγεται ότι δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο.

Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμενε αναλλοίωτο για περισσότερα από 30 χρόνια. Το λείψανό του, για πρώτη φορά, εξετάφη 3 έτη μετά την κοίμησή του και σήμερα βρίσκεται στον νέο ναό του Αγίου στην Αίγινα

Προστάτης άγιος

Ο Άγιος Νεκτάριος, ύστερα από εισηγητική πρόταση επιτροπής Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, ανακηρύχθηκε ως Προστάτης άγιος των Γυμναστών, καθώς ο ίδιος ευλόγησε ως «oιωνό άριστο» τη σύσταση Γυμναστικού Συλλόγου και στόχος τέτοιων συλλόγων είναι η σωματική γυμνασία και η πνευματική ανάπτυξη, οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους στρέφεται η τελεία μόρφωση και η τελεία αγωγή.

Αργότερα, ως Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής φρόντιζε ιδιαίτερα για την άθληση των σπουδαστών και τη βελτίωση της διατροφής τους.

Επίσης, στην ίδια Σχολή καθιέρωσε το ποδόσφαιρο ως άθλημα για τους σπουδαστές ύστερα από παράκληση των ιδίων.

Έτσι ήταν ο πρώτος που έθεσε το ποδόσφαιρο ως άθλημα στο σχολικό χώρο.

Η εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ