ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: Μια τυπική μέρα στην αγορά ήταν φέτος η Black Friday – Μόνο black…

Αγρίνιο: Μια τυπική μέρα στην αγορά ήταν φέτος η Black Friday – Μόνο black…

Αγρίνιο: Μια τυπική μέρα στην αγορά ήταν φέτος η Black Friday – Μόνο black…
  • Αγρίνιο: Μια τυπική μέρα στην αγορά ήταν φέτος η Black Friday – Μόνο black…

  • Η υποτονική Black Friday γέμισε απαισιοδοξία τον εμπορικό κόσμο ενόψει και της εορταστικής περιόδου

Ο συνδυασμός πανδημίας, κακού καιρού και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα του νοικοκυριού οδήγησαν μόνο τους νεαρούς να επιλέξουν κυρίως προϊόντα τεχνολογίας, με την υπόλοιπη αγορά του Αγρινίου να «βλέπει» τη Black Friday ως μια τυπική ημέρα

Το αμερικάνικο έθιμο που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε εμπορικό θεσμό στην Ελλάδα έλαβε χθες «σάρκα και οστά». Τα πρώτα χρόνια όσες επιχειρήσεις συμμετείχαν, έβλεπαν τα ταμεία τους να γεμίζουν συνεχώς.

Τα τελευταία χρόνια όμως η Black Friday ατόνησε, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες οι επιχειρήσεις είχαν βάλει προσφορές στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μέρας!

Από τότε που η Black Friday έκανε «ποδαρικό» στην Ελλάδα οι καταναλωτές  εκμεταλλεύονταν την ημέρα για να προμηθευτούν προϊόντα τεχνολογίας (φορητούς υπολογιστές – κινητά κλπ), ηλεκτρικές συσκευές (από ηλεκτρικές σκούπες και τηλεοράσεις μέχρι ψυγεία και πλυντήρια), ενώ υπήρχαν και άτομα, σε μικρότερο βαθμό, που επέλεξαν την ημέρα αυτή για να ενισχύσουν την γκαρνταρόμπα τους.

Tα τελευταία χρόνια «μπήκαν» στη διαδικασία των προσφορών για την Black Friday η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως εμπορεύματος που διαθέτουν.

Φέτος, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά… Εκτός του καιρού, που απέτρεψε πολλούς να βγουν για να αναζητήσουν προσφορές για το προϊόν που επιθυμούν, πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας ήταν και η έλλειψη ρευστού, λόγω της ακρίβειας που έχει κυριαρχήσει ακόμη και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και προτεραιότητας για το κάθε νοικοκυριό.

Με εμφανέστατα τα «σημάδια» της έλλειψης χρημάτων η χθεσινή black Friday ήταν για τους περισσότερους επαγγελματίες του Αγρινίου απλά μια καλή τυπική ημέρα, χωρίς τίποτε να θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια που σημειώνονταν κοσμοσυρροή και υπήρχε τζίρος στα ταμεία κατά την συγκεκριμένη μέρα.

Ο Βασίλης Βλάχος

Ο Βασίλης Βλάχος τόνισε: «με τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά έπεσε κατά 80% κάτω.

Η φετινή Black Friday είναι μια καλή απλή καθημερινή ημέρα, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις αντίστοιχες ημέρες (Black Friday) του παρελθόντος. Όλα παίζουν ρόλο, ακόμη και ο καιρός επηρεάζει.

Το ενδιαφέρoν για την συγκεκριμένη ημέρα φέτος δεν ξεκίνησε από τις προηγούμενες μέρες, όπως γίνονταν άλλες φορές που ο κόσμος ρωτούσε. Η φετινή Black Friday είναι μια απλή Παρασκευή και τίποτε παραπάνω».

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς

Ο Θεοδόσης Γιαννακάς σημείωσε: «η σημερινή ημέρα είναι μαύρη. Ναι μεν είναι μια μέρα λίγο καλύτερη ως προς την κίνηση από μια συνηθισμένη Παρασκευή, αλλά δεν θυμίζει σε τίποτε ούτε τις Black Friday του παρελθόντος, αλλά ούτε και «συμβαδίζει» με όλο αυτό που ακούμε τις προηγούμενες ημέρες και διαφημίζεται. Οι λόγοι που υπάrχει αυτή η εικόνα και κατάσταση είναι δύο.

Ο ένας λόγος πιστεύω πως είναι ο covid, ο προβληματισμός και ο φόβος που έχει ο κόσμος και ο δεύτερος λόγος είναι η ακρίβεια και η έλλειψη χρημάτων στον κόσμο.

Τα είδη διατροφής και η ενέργεια έχουν φτάσει στο Θεό και ο κόσμος κοιτάζει να καλύψει τις βασικές ανάγκες του και τις ανάγκες της οικογένειάς του και όλα αυτά ο καταναλωτής τα πληρώνει με αίμα και μαζί με αυτόν τα πληρώνουμε και εμείς.

Φοβάμαι πως η ακρίβεια δεν θα σταματήσει εδώ και τώρα βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Φέτος το ενδιαφέρoν για την Black Friday δεν υπήρχε καθόλου τις προηγούμενες ημέρες, εν αντιθέσει με το παρελθόν που ο κόσμος ρωτούσε από νωρίτερα ή και ήθελε να αγοράσει κάτι νωρίτερα από την Βlack Friday γιατί λ.χ. σε λίγες ημέρες θα ήταν η συγκεκριμένη μέρα».

Ο Μπάμπης Γιαννόπουλος

Ο Μπάμπης Γιαννόπουλος τόνισε: «το έθιμο των καταναλωτών και των καταστηματαρχών, η Black Friday, που τα προηγούμενα χρόνια είχε δυναμικό παρών, φέτος δεν ήταν τίποτε παραπάνω από μια καλή τυπική Παρασκευή. Δεν είναι αυτό που ξέραμε, ότι δηλαδή θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και ο καιρός. Υπάρχει όμως τον τελευταίο καιρό ένα καταθλιπτικό κλίμα στο Αγρίνιο.

Πάνω σ’ αυτό να πω πως ήταν λάθος η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου που έκανε το ωράριο 10.00 με 14.30 και 17.00 με 21.00. Έπρεπε να κρατηθεί το ωράριο, όπως ήταν και να μειωθεί η προσέλευση από τα λεωφορεία και τα σχολεία. Φέτος, δεν υπάρχει όμως αισιοδοξία, αλλά υπάρχει θα έλεγα τρομοκρατία με το ενδεχόμενο νέο lockdown και υπάρχει πίεση για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί που λειτουργεί αρνητικά.

Να επισημάνω πως για να εμβολιαστεί κάποιος πρέπει να το σκεφτεί πολύ και σοβαρά, διότι είναι για το κοινό καλό και για το καλό της δημόσιας υγείας. Δεν συμφωνώ με το ό,τι λένε ο ανεμβολίαστος θα μείνει εκτός από διάφορα πράγματα, δηλαδή δεν συμφωνώ με την τακτική εκφοβισμού του κράτους, γιατί δημιουργεί αντίδραση και χάνεται η ισορροπία στην αγορά και η διάθεση του καταναλωτή.

Τα ψώνια είναι πρώτα απ’ όλα θέμα διάθεσης, καθώς η οικονομία δεν είναι αυτή που θέλουμε, ούτε καν αυτή που περιμένουμε. Έρχονται γιορτινές μέρες και δεν υπάρχει διάθεση στους καταναλωτές».

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Να εξαιρεθεί  το Αγρίνιο από το άνοιγμα των καταστημάτων στις 10 το πρωί

Με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αγρινίου ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ζητά να εξαιρεθεί η πόλη του Αγρινίου από τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που επιβάλλουν άνοιγμα των καταστημάτων στις 10 το πρωί.

“Η κίνηση στην αγορά της πόλης μας από τις 6-11-2021 που εφαρμόζονται τα νέα μέτρα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, σε σημείο που να κυκλοφορούν πολύ λιγότεροι συμπολίτες μας από εκείνους που κυκλοφορούσαν στο τυπικό lockdown της ίδιας ακριβώς περιόδου το 2020” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Με αφορμή την ΚΥΑ 72486 της 20-11-2021 η οποία προβλέπει μεταξύ των άλλων μέτρων και την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς και στην πόλη του Αγρινίου,το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου θέλει σας γνωρίσει τα πιο κάτω.

Στην πόλη του Αγρινίου η μετακίνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κίνηση στην αγορά της πόλης μας από τις 6-11-2021 που εφαρμόζονται τα νέα μέτρα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, σε σημείο που να κυκλοφορούν πολύ λιγότεροι συμπολίτες μας από εκείνους που κυκλοφορούσαν στο τυπικό lockdown της ίδιας ακριβώς περιόδου το 2020.

Κατά συνέπεια δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού οι οποίες θα επέβαλλαν την έναρξη λειτουργίας της αγοράς στις 10 το πρωί, όπως μπορεί κάποιος να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την εφαρμογή του μέτρου στα πολύ λίγα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.

Επίσης να τονίσουμε ότι η αγορά του Αγρινίου απευθύνεται και στην ενδοχώρα του Nομού (κωμοπόλεις, χωριά) οι κάτοικοι της οποίας συνήθως προγραμματίζουν να επισκέπτονται την πόλη μας τις πρωινές ώρες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε να εξαιρεθεί από το μέτρο ανοίγματος της αγοράς στις 10 το πρωί η πόλη του Αγρινίου, ιδιαίτερα δε εν όψει της εορταστικής περιόδου, στην οποία όλοι οι συνάδελφοι έχουν πλέον εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για αύξηση της κίνησης,για να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να πάρουν μια μικρή ανάσα και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

SOS – Νοσοκομείο Αγρινίου: Συνεχής ροή ασθενών με covid-19

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr