ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο – Μεσολόγγι: Άνοιξε η… σεζόν για τις «κόντρες» και η Αστυνομία τρέχει!

Αγρίνιο – Μεσολόγγι: Άνοιξε η… σεζόν για τις «κόντρες» και η Αστυνομία τρέχει!

Αγρίνιο – Μεσολόγγι: Άνοιξε η… σεζόν για τις «κόντρες» και η Αστυνομία τρέχει!

Άνοιξε η… σεζόν για τις «κόντρες» σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και η Αστυνομία τρέχει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Συνείδηση”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε η… καλοκαιρινή σεζόν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς κι ένας από αυτούς αφορά στο φαινόμενο «κόντρες». Διεξάγονται, συνήθως από «πειραγμένα» οχήματα  σε δρόμους του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού κλπ.

Όταν  νεαροί μαζεύονται τα καλοκαιρινά βράδια (είναι αξιοσημείωτο ότι οι κόντρες τον χειμώνα είναι ελάχιστες) σε δρόμους που είναι αρκετά ευρύχωροι, αλλά που μετά από κάποια ώρα δεν έχουν πολλή κυκλοφορία.

Εκεί επιδίδονται σε διαγωνισμούς ταχύτητας κι επικινδυνότητας, χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για μέτρα προστασία, κράνη, ζώνες κλπ.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Αγρίνιο, μετά από αρκετό καιρό, η Αστυνομία κατάφερε να μπλοκάρει «αυτοσχέδιο αγώνα» συλλαμβάνοντας έναν από τους δύο οδηγούς των αυτοκινήτων που εκείνη την ώρα «διαγωνίζονταν» παρουσία και θεατών.

Το συμβάν έλαβε χώρα στην Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου, με το δεύτερο οδηγό να αναζητείται.

Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου αφού, όπως προαναφέρθηκε, άνοιξε… η σεζόν και η αστυνομία φιλοδοξεί να περιορίσει το φαινόμενο με το μόνο τρόπο που διαθέτει: με συνεχείς και στοχευμένες γκεστ-σταρ εμφανίσεις!

Το σκηνικό στήνεται μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός μέσα από τα social media και τις σχετικές κλειστές ομάδες που έχουν οι πρωτεργάτες του χώρου (instagram, Tik Tok), με συγκεκριμένα ραντεβού που στη αρχή δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της Αστυνομίας και προσελκύουν μικρό αριθμό θεατών, μέχρι να μεγαλώσει η φήμη της διοργάνωσης και να έχουμε αύξηση από τους 50 ή 60 θεατές στις αρκετές εκατοντάδες και στα δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Αστυνομία ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος όχι μόνο για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους θεατές.

Τα συγκεκριμένα φεστιβάλ ταχύτητας και κινδύνου διοργανώνονται εδώ και πολλά χρόνια στο Αγρίνιο, συνήθως από την περιοχή της Αερογέφυρας μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, παράγοντας και εκατοντάδες ντεσιμπέλ αλλά και ανησυχία για τους κατοίκους των περιοχών της συγκεκριμένης ζώνης.

Όμως, έχουμε πλέον και μια μετακίνηση προς την περιοχή του Μεσολογγίου αλλά και του Αιτωλικού(έχουν αναφερθεί αγώνες μικρής κλίμακας και στην παλιά εθνική προς Αμφιλοχία) όπου πριν λίγες μέρες είχαμε εκατοντάδες οχήματα με πάνω από 35 να βρίσκονται με κάποια βεβαιωμένη παράβαση!

Μέχρι, δε, να κάνει η Αστυνομία συνδυασμένες δράσεις- και από τις δύο Διευθύνσεις της Αιτωλοακαρνανίας-, το νέο “hot spot” για τις κόντρες είχε γίνει ένα σημείο της Παραϊόνιας Οδού στην έξοδο «Άγιος Ηλίας» στην ευθεία όπου υπάρχει και τούνελ, όπου το σημείο είχε θεωρηθεί ιδανικό για τέτοια παράνομη δράση, ειδικά τις Κυριακές διότι βόλευε και η χαμηλή κυκλοφορία.

Τελικά, μετά από πολλές επεμβάσεις της Αστυνομίας φαίνεται να «έσπασε» κάπως το συγκεκριμένο ραντεβού που άρχιζε να μαζεύει ακόμη και πάνω από χίλιους θεατές!

Σύμφωνα με πηγές της «Σ», για την Αστυνομία μια από τις πιο δύσκολες αποστολές είναι όχι τόσο η αποθάρρυνση των συμμετεχόντων και του κοινού, αλλά το σταμάτημα και η βεβαίωση των παραβάσεων που βάζουν σε κίνδυνο ζωές.

Πολύ συχνά αναγκάζονται να τρέξουν πίσω από οχήματα που κάνουν την κόντρα, αφού πρώτα έχουν πιάσει τις δύο «άκρες» της κόντρας (π.χ. στο Αγρίνιο σε Αερογέφυρα και Αγ. Δημήτριο), χωρίς όμως να λάβει διαστάσεις η διαδικασία και να καταλήξουν σε κάποια επικίνδυνη καταδίωξη.

Μόνος σύμμαχος η τεχνολογία καθώς δεν είναι τόσο σπάνιο το φαινόμενο της «σύλληψης» μέσα από κάμερα του οχήματος που κάνει «κόντρα», ενώ όλο και συχνότερα γίνεται προσπάθεια να παρακολουθείται το θέμα στην πηγή, στα «δίκτυα» δηλαδή.

Μια λήψη στην πινακίδα, πάντως, μια βεβαίωση της παράβασης του ορίου ταχύτητας και μια αποστολή μετά από λίγες μέρες στον τόπο διαμονής του παραβάτη, λύνουν το θέμα. Ή, μάλλον, στον τόπο διαμονής του δράστη αφού το φαινόμενο απειλεί ζωές.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δήμος Ξηρομέρου: «Πλώρη» για τον εναλλακτικό τουρισμό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ