Αγρίνιο: Μειώνουν το τζίρο πεζόδρομοι και λιγότερα αυτοκίνητα; - Τι λένε οι δύο Εμπορικοί Σύλλογοι

agrinio-kentro
Μειώνουν το τζίρο οι πεζόδρομοι και τα λιγότερα αυτοκίνητα στο Αγρίνιο; Τι λένε οι δύο εμπορικοί σύλλογοι όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". 

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Όσο κι αν στο Αγρίνιο οι πεζόδρομοι, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, η ρυμοτομία, η οικονομία και η κοινωνική ζωή, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη, εντούτοις τα τελευταία χρόνια μετρώνται στην καθημερινότητα τα οφέλη και τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στον αστικό ιστό και κυρίως από τα εμπόδια στα αυτοκίνητα, προς όφελος της ποιότητας ζωής.

Οι Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών που έχουν δημιουργηθεί βοηθούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα από σημαντικές εταιρίες έρευνας (*) που δείχνουν όμως κάτι διφορούμενο: ναι μεν, η πεζοδρόμηση και η αποκοπή του αυτοκινήτου από κάποια σημεία έχει κοινωνικά οφέλη, όπως ότι μειώθηκε επιτυχώς η ρύπανση σχεδόν κατά 19%, μάλιστα, ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι θα μετατοπιζόταν απλώς η ρύπανση από το κέντρο σε περιοχές των προαστίων, αυτό δεν συνέβη.

Συγκρίνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες πριν και μετά την εφαρμογή των ζωνών αυτών, όμως, διαπιστώθηκε μείωση σχεδόν κατά 21% στις δαπάνες σε καταστήματα!

Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 12% των ηλεκτρονικών δαπανών στο κέντρο (π.χ. στην Μαδρίτη) γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι αγοραστές ήταν πρόθυμοι να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου, αντί να οδηγούν στο κέντρο της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό λιανικό και εμπορικό εμπόριο πλήρωσε πράγματι τίμημα για καθαρότερο περιβάλλον και πεζοδρόμους.

Παρατηρήθηκε επίσης μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, όμως μιλάμε για πόλεις με υποδομές και με πρόβλεψη πριν από 2 δεκαετίες για το πάρκινγκ, αντίθετα από το Αγρίνιο όπου ήταν επιτακτική ανάγκη να ομορφύνει η πόλη, διότι αισθητικά ήταν υποβαθμισμένη.

Εδώ, όπως λένε οι ίδιοι οι πολίτες, λόγω προβληματικής ρυμοτομίας και έλλειψης χώρων, όταν υπάρχει κίνηση, όταν βρέχει όταν σχολάνε τα φροντιστήρια, στις γιορτές ή όταν κάποια από αυτά συνδυάζονται υπάρχει… μποτιλιάρισμα.

Συχνά οι διαδικτυακές πωλήσεις, δε, πάνε σε πιο οργανωμένα και μεγαλύτερα μαγαζιά, σε βάρος των μικρών.

Επίσης ευνοημένες είναι οι πόλεις και οι περιοχές που δέχονται σημαντικό τουρισμό ως προς τον κύκλο εργασιών, όμως ο τουρισμός από μόνος του δημιουργεί άλλα προβλήματα, κυρίως με την υποβάθμιση της ζωής των ντόπιων και την άνοδο του κόστους στέγασης, αν καταλήξει σε «υπερτουρισμό»,

Αυτό, λένε οι ερευνητές «δεν σημαίνει ότι οι πόλεις δεν πρέπει να περιορίσουν την κυκλοφορία, όμως καθώς κερδίζουν δημοτικότητα οι πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο, σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να σκεφτούν πώς να συνδυάσουν αυτές τις πολιτικές με πρωτοβουλίες για την προστασία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και με πιο αποτελεσματικές χρήσεις των δημοσίων μεταφορών, προκειμένου να μετριάσουν το κόστος για τους ιδιώτες».

Τι λένε οι δύο εμπορικοί σύλλογοι στο Αγρίνιο

Μιλώντας σχετικά στην «Συνείδηση», ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου («Ερμής»), υποστηρίζει ότι υπάρχει, όντως, πρόβλημα για τα μικρά εμπορικά καταστήματα, παρότι οι πεζοδρομήσεις και οι παρεμβάσεις που γίνονται εδώ και χρόνια χρειαζόταν στην πόλη.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος

«Όταν αυτές οι κινήσεις γίνονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς πρόβλεψη, ειδικά για χώρους στάθμευσης, θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Είναι απλό να λες, για παράδειγμα ότι σε μια απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητό σου και να κατέβεις για ψώνια, όμως αυτό δεν ισχύει ούτε για όταν βρέχει, ούτε το καλοκαίρι που έχει πλέον μόνιμα 40 βαθμούς.

Υπόστεγα και σκίαστρα δεν υπάρχουν, οι δρόμοι είναι στενοί με κίνηση περισσότερο από ό,τι προβλέπεται και οι συνθήκες μακροπρόθεσμα αποτρέπουν αρκετό κόσμο από τα ψώνια του.

Έχουμε διαπιστώσει το πρόβλημα, για το οποίο ίσως πει κάποιος ότι αντισταθμίζεται από περισσότερη επισκεψιμότητα επισκεπτών, από αισθητική και ίσως προβολή της πόλης. Όμως αυτό για εμάς σημαίνει ότι αλλάζει η πόλη-αγορά όπου έχουμε τα μαγαζιά μας, προς όφελος της προσφοράς υπηρεσιών, καφέ και όσα ευνοούν οι πεζόδρομοι και η απαγόρευση αυτοκινήτων.

Επίσης δεν είναι όλες οι πόλεις ίδιες, δεν είναι όλες αξιοθέατα ή ιστορικοί προορισμοί. Κάποια στιγμή, πάντως, θα έχουμε και μετρήσιμες τις επιπτώσεις για να πούμε περισσότερα», εξηγεί.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Κωστίκογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου (ΣΕΕΔΑ), θεωρεί ότι η έλλειψη διαθέσιμου εισοδήματος και οι τελευταίες εξελίξεις με την φορολόγηση είναι εκείνα που δυσκολεύουν περισσότερο από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο.

Ο Σωκράτης Κωστίκογλου

«Αν ο κόσμος είχε τη δυνατότητα, θα ψώνιζε περισσότερο, δεν θεωρώ ότι η απόσταση π.χ. από το δωρεάν πάρκινγκ στα «Σφαγεία» είναι αποτρεπτική για τον αγοραστή. Από την άλλη, η έλλειψη στάθμευσης και οι άλλες υποδομές που έπρεπε να υπάρχουν πολλά χρόνια πριν, όντως αποτελούν ένα πρόβλημα.

Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε ότι το Αγρίνιο άλλαξε, αναβαθμίστηκε στο κέντρο του, να θυμόμαστε και πως ήταν πριν από χρόνια, όταν άρχισαν οι παρεμβάσεις, όταν μάλιστα ο κόσμος μπορούσε να αγοράσει περισσότερο.

Προσωπικά, δεν θέλω να μηδενίσω ούτε το πρόβλημα, ούτε όμως όσα γίνονται, θεωρώ ότι και ο τοπικός καταναλωτής προσαρμόζεται κι εμείς ως έμποροι πρέπει να τον βοηθούμε, να ψάχνουμε για λύσεις, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Και, κυρίως, να τηρείται η νομιμότητα και όχι να βλέπουμε κάποιους να ενεργούν σε βάρος του συνόλου. Να θυμόμαστε, δε, ότι η κάθε πόλη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, άλλο το Αγρίνιο, άλλο η Λάρισα και άλλο οι ευρωπαϊκές πόλεις», τονίζει.

*Οι μελέτες διεξήχθησα στο Universidad Pública de Navarra της Ισπανίας, στο Πανεπιστήμιο Goethe και στο Mancomunidad de la Comarca de Pamplona και δημοσιεύτηκαν από καθηγητή Ricard Gil στο Liberal.gr.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

My Grand Road: Πρόληψη Οδικών Τροχαίων Συμβάντων στο ΕΠΑΛ Μακρυνείας Αιτ/νίας

Για δεύτερη φορά μέλη της ΑΜΚΕ My Grand Road επισκέφθηκαν την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2024 το ΕΠΑΛ Μακρυνείας του Νόμου Αιτωλοακαρνανίας μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Σχολείου του κ. Βασίλειου Σολωμού και ενημέρωσαν τους μαθητές για την πρόληψη των τροχαίων Συμβάντων.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;