ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο: «Μαύρες» μέρες στην εστίαση!

Αγρίνιο: «Μαύρες» μέρες στην εστίαση!

Αγρίνιο: «Μαύρες» μέρες στην εστίαση!

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, μετά την άρση του lockdown

Πτώση της τάξεως του 90% σε εστιατόρια και ταβέρνες, 50% στα καφέ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εστίασης και αναψυχής Αγρινίου, Κώστα Ναστούλη 

Πάνω από ένα στα τέσσερα καταστήματα εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης σε πανελλαδικό επίπεδο δε σήκωσε ρολά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους, μετά την άρση της καραντίνας, με το πρόβλημα να εστιάζεται περισσότερο στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, καθώς και στις επιχειρήσεις των νησιών. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος των καταστημάτων σημείωσε καθίζηση σε… δυσθεώρητα βάθη, της τάξης ακόμα και του 80%, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στο φόβο για τον κορωνοϊό, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως στον άσχημο καιρό για την εποχή αλλά και στην αβεβαιότητα για τα οικονομικά των νοικοκυριών το επόμενο διάστημα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες και με δεδομένο ότι θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Κλειστό το 25%-30% των καταστημάτων

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, από τις 25 Μαΐου, όταν ήρθη η καραντίνα για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης και μέχρι σήμερα, επαναλειτούργησε το 70%-75% των επιχειρήσεων του κλάδου. Αυτά που δε σήκωσαν ρολά, ήταν καταστήματα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δηλαδή δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο ή ήταν εποχικά.

Στο μεταξύ, «μαύρες» ήταν οι πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου και στο Αγρίνιο, με τους ιδιοκτήτες να καρδιοχτυπούν για την επόμενη μέρα και να βλέπουν το ταμείο τους σχεδόν άδειο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, Κώστας Ναστούλης

«Τις πρώτες μέρες η πτώση στον τομέα του φαγητού, σε εστιατόρια και ταβέρνες του Αγρινίου, αγγίζει το 90% και η πτώση στις επιχειρήσεις του καφέ το 50%» τονίζει μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, Κώστας Ναστούλης, ο οποίος συμπληρώνει: «στον κλάδο του φαγητού υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν έκαναν ούτε σεφτέ την πρώτη εβδομάδα. Τα καφέ πήραν μια μικρή «ανάσα», αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα, καθώς η επιστροφή από την καραντίνα δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά ούτε καν πλησίασε τις πιο συγκρατημένες έστω προσδοκίες. Φοβόμαστε ότι δεν θα είναι καθόλου καλό το καλοκαίρι, αλλά ούτε ο χειμώνας. Οι καφετέριες κάνουν μέχρι στιγμής μόνο ένα «γέμισμα» την ημέρα».

Ο κ. Ναστούλης εκτιμά ωστόσο πως το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο ο καιρός βελτιώνεται η κίνηση θα τονωθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

«Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι δεν θα είναι κανένας βιώσιμος. Ελπίζουμε να βοηθήσει το γεγονός ότι αρκετοί δεν θα πάνε διακοπές λόγω της ρευστής κατάστασης με τον κορωνοϊό και να δουλέψουμε το καλοκαίρι. Τις επόμενες μέρες οι έλεγχοι για τα μέτρα τήρησης των κανόνων ασφαλείας για τον ιό θα εντατικοποιηθούν. Τα μέλη του συλλόγου μας είναι από την πρώτη στιγμή ενήμερα για τα νέα μέτρα και για το τι πρέπει να πράξουν. Σημασία έχει ο κόσμος να αντιληφθεί πως οι επιχειρήσεις εστίασης ζουν από τους κατοίκους της περιοχής και με γνώμονα αυτό να βοηθήσουν την κατάσταση. Φοβάμαι πως οι τουλάχιστον 4.500 εργαζόμενοι στον κλάδο μας και πέριξ αυτού σε όλο τον δήμο Αγρινίου ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί» σημείωσε ο κ. Ναστούλης, ο οποίος αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ υπογράμμισε: «τα καφέ θα βοηθηθούν αρκετά. Στον κλάδο του φαγητού το 13% αφορά ελάχιστα προϊόντα π.χ. αναψυκτικά που εστιατόρια και στις ταβέρνες έχουν ελάχιστη κατανάλωση».

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”       

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr