Αγρίνιο: Λαμπαδηφορία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - "Οι ψυχές μας είναι ακόμα εκεί..."(εικόνες - video)

Μια ιδιαίτερη λαμπαδηφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή (27.05.23) στο Αγρίνιο, με αφετηρία την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και ολοκληρώθηκε το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας.

lampadoforeia pontiwn agrinio (8)

Μια ιδιαίτερη λαμπαδηφορία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (27.05.23) στο Αγρίνιο, με αφετηρία την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και ολοκληρώθηκε το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια σεμνή, αλλά εντυπωσιακή και πρωτότυπη, για την περιοχή εκδήλωση μνήμης που έχει ως σκοπό να τιμήσει την Γενοκτονία των Ποντίων, κατά την οποία «χάθηκαν» άδικα 353.000 ψυχές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων για την εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών Προσφύγων, που συνδιοργανώνουν η  Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, με τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.

Η λαμπαδηφορία μέσω της Ελευθερίου Βενιζέλου και της οδού Παπαστράτου κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Η πορεία μνήμης αποτελεί μια από τις σπουδαίες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που προγραμματίζονται  κάθε χρόνο στην πόλη!

Μετά την λήξη της σεμνής τελετής ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Αγρινίου και είναι υπό την αιγίδα της Ένωσης Δήμων, μέσω της οποία οι συμμετέχοντες δήμοι διεκδικούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Αρμενίων. "Πρέπει να μάθουμε να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας" τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως: "κάποια στιγμή η Γενοκτονία θα πρέπει να αναγνωριστεί απ όλο τον κόσμο".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας  «Δημήτρης Ψαθάς» Δημοσθένης Σιδηρόπουλος συγκλόνισε με τα λεγόμενά του. "Η Γενοκτονία δεν είναι μόνο μια λέξη, αλλά εθνικό ζήτημα και καλά θα κάνει η συντεταγμένη πολιτεία να έρθει στη θέση των παιδιών και την Γενοκτονία να την πάει στο τραπέζι όχι της διαπραγμάτευσης, αλλά στο τραπέζι της αναγνώρισης. Μπορεί τα σώματά μας να ήρθαν στη Ελλάδα,  στη χώρα μας, αλλά οι ψυχές μας είναι ακόμη στον Πόντο.  Είναι εκεί μαζί με τις 353.000 ψυχές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή...

Το άκουσμα της ποντιακής λύρας και στίχοι των τραγουδιών.  δημιουργούσαν κλίμα συγκίνησης και ενίσχυαν τα μηνύματα της εκδήλωσης.

 

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση μνήμης:

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου την Δευτέρα 29 Μαΐου