ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑγρίνιο – Κτίριο του πρώην Οργανισμού Καπνού: «Χάθηκε» η δωρεά Παναγόπουλου, «χάθηκε» ; και το πρωτόκολλο…

Αγρίνιο – Κτίριο του πρώην Οργανισμού Καπνού: «Χάθηκε» η δωρεά Παναγόπουλου, «χάθηκε» ; και το πρωτόκολλο…

Αγρίνιο – Κτίριο του πρώην Οργανισμού Καπνού: «Χάθηκε» η δωρεά Παναγόπουλου, «χάθηκε» ;  και το πρωτόκολλο…

Μπορεί να χάθηκε το τεχνολογικό και αρχειακό υλικό των Καπναποθηκών Παναγόπουλου που ήταν αποθηκευμένο στο κτίριο του πρώην ΕΟΚ, η «Σ» τουλάχιστον βρήκε το πρωτόκολλο – παράδοσης παραλαβής

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ως γνωστόν στις αρχές του 2012 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρήσει στο δήμο Αγρινίου το κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού επί της οδού Μακρή, με σκοπό αυτό να αξιοποιηθεί για τη στέγαση Μουσείου Καπνού και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου Αγρινίου.

Το κτίριο οκτώ χρόνια μετά δεν έχει αξιοποιηθεί, είτε γιατί το timing της παραχώρησης δεν ήταν καλό από άποψη διαθέσιμων πόρων, είτε γιατί ο δήμος Αγρινίου έχει προτεραιοποιήσει άλλα κτίρια προς αξιοποίηση, όπως αυτό των Καπναποθηκών Παπαστράτου που έχουν παραχωρηθεί από το 2004.

Όμως το κτίριο του πρώην Οργανισμού Καπνού έχει απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα και για ένα ακόμη λόγο, που δεν είναι άλλος από το τεχνολογικό και αρχειακό υλικό των Καπναποθηκών Παναγόπουλου, που βρίσκονταν στο κτίριο αλλά κάποια στιγμή «έκανε φτερά»… Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου τον Ιούνιο του 2018. Σε εκείνη λοιπόν τη συνεδρίαση από τη δημοτική αρχή Αγρινίου, τόσο από το δήμαρχο όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους έγγραφο της σχετικής με τη δωρεά του υλικού από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς το δήμο Αγρινίου αλληλογραφίας, όπως επίσης το γεγονός δεν υπάρχει στο δήμο Αγρινίου πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής για το κτίριο. Μάλιστα σε εκείνη τη συνεδρίαση στελέχη της δημοτικής αρχής του Π. Μοσχολιού, αλλά και ο ίδιος ο τέως δήμαρχος, δεν διέψευσαν αυτές τις αναφορές.

Σήμερα όμως η «Συνείδηση» δημοσιεύει το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του κτιρίου, δίνοντας μια επιπλέον πτυχή σε αυτό το ιδιότυπο «μυστήριο», που υπάρχει γύρω από αυτήν την υπόθεση. Η ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, που φέρει μάλιστα ημερομηνία του 2012 λίγο αργότερα από την υπουργική απόφαση παραχώρησης του κτιρίου, δείχνει πάρα πολλά… Τουλάχιστον ότι εκτός από το υλικό των Καπναποθηκών Παναγόπουλου «χάθηκε» ή έστω «παράπεσε» και το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του κτιρίου.

Αξιοσημείωτο όμως είναι πως παρά το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση παραχώρησης του κτιρίου αναφέρεται ρητά στο αρχειακό υλικό που βρίσκονταν αποθηκευμένο σε αυτό – μάλιστα ο Δήμος Αγρινίου βάσει της απόφασης υποχρεούνταν να εξασφαλίσει τη φύλαξη των κινητών πραγμάτων που ήταν  αποθηκευμένα στο κτίριο- στο πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν φυσικά είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι φυσικά αν κατά πόσο αυτό το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής είναι ικανό να καταστήσει και τυπικά ολοκληρωμένη την παραχώρηση του κτιρίου στο δήμο Αγρινίου και φυσικά εάν σήμερα το κτίριο αυτό ανήκει στο δήμο Αγρινίου, γιατί δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι έχουν παρέλθει οκτώ χρόνια από την παραχώρηση και η υπουργική απόφαση ανέφερε ρητά ότι «ανακαλείται σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του σκοπού για τον οποίο παραχωρήθηκε το ακίνητο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας».

Οι ευθύνες που υπάρχουν, πολιτικές (ή και άλλες άλλες), ακόμη κι αν δεν έχουν προσωποποιηθεί, είναι δεδομένες, αφού η «απώλεια» ενός μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης είναι ένα οδυνηρό θέμα για το Αγρίνιο, που κάποτε φιλοδοξούσε να αποκτήσει Μουσείο Καπνού βασισμένο σε αυτό το υλικό. Τέλος, είναι άκρως ανησυχητικό για το τι πραγματικά συμβαίνει στο δήμο Αγρινίου σε επίπεδο διοικητικής λειτουργίας, όταν ένας δήμαρχος αναζητά ένα έγγραφο και δεν το… βρίσκει, αλλά αυτό ανακαλύπτεται και αποκαλύπτεται αργότερα από ένα μέσo ενημέρωσης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου έκοψε την πίτα της (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr