Αγρίνιο: Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες καθυστερούν το Δήμο παρά το GIS

Αγρίνιο: Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες καθυστερούν το δήμο παρά το GIS αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία συμπληρώνει πως στο 99% και με νομική τεκμηρίωση τα δημοτικά ακίνητα και οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά το κράτος έχει δικούς του ρυθμούς!

Αγρίνιο: Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες καθυστερούν το δήμο παρά το GIS

Αγρίνιο: Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες καθυστερούν το δήμο παρά το GIS αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία συμπληρώνει ότι στο 99% και με νομική τεκμηρίωση τα δημοτικά ακίνητα και οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά το κράτος έχει δικούς του ρυθμούς!

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Δεν είναι λίγοι οι δήμοι ανά την Ελλάδα όπου διαπιστώνεται μεγάλη καθυστέρηση ή και αδυναμία να ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης δημοτικών ακινήτων και κοινόχρηστων χώρων.

Αρκετοί κάνουν λόγο για αδιέξοδο καθώς η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών είναι η 31-12-22 σύμφωνα με τον ν.4623/19 και δεν προλαβαίνουν, ενώ υπάρχει και η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες που λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή που προβλήματα παρατηρούνται στην διασταύρωση των στοιχείων από το Κτηματολόγιο, ακόμη και για δήμους όπου υπάρχει καλή επιστημονική δουλειά και νομική τεκμηρίωση. Υπάρχουν ακόμη κι ερωτήσεις βουλευτών σε περιοχές όπου ο δήμος έχει δηλώσει ότι μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας προέρχεται από εκτάσεις που δόθηκαν μετά από διανομές αγρών ή συνοικισμών, οι οποίες όμως δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τη διαδικασίας της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης, με συνέπεια πληθώρα εκτάσεων του δήμου να εμφανίζεται ως ιδιοκτησία ιδιωτών.

Πολλές φορές, αρκετά ακίνητα που αποκτήθηκαν από δήμους μετά από αγορά, παραχώρηση κυριότητας, κληρονομιά κτλ, αν και δηλώθηκαν εμπρόθεσμα κατά το στάδιο συλλογής στοιχείων κτηματογράφησης δεν ελήφθησαν υπόψη.

Ομοίως, δεν αποτυπώνονται ορθά οι κοινόχρηστοι χώροι ενώ οι ιδιοκτησίες (σχολικά συγκροτήματα κλπ) που κατ’ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περιήλθαν στην ιδιοκτησία του εκάστοτε δήμου μετά το στάδιο της κτηματογράφησης, θα πρέπει να διορθωθούν, αφού εμφανίζονται ως ιδιοκτησία ιδιωτών.

Να σημειωθεί ότι για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες και δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που ζητούν χρηματοδοτήσεις για να ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες μέρος των απαιτούμενων εργασιών για να μην χαθεί δημοτική περιουσία! Ομοίως ζητούν και παράταση φυσικά πέραν της 31-12-2022.

Στο δήμο Αγρινίου τα πράγματα πήγαν διαφορετικά καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της χαρτογράφησης της δημοτικής περιουσίας κατά 99% αρκετούς μήνες πριν λόγω του συστήματος GIS (Geographical Information System – Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) του δήμου. Μια ηλεκτρονική εφαρμογή που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μέσω Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

Ο δήμος Αγρινίου είχε τη δυνατότητα της συστηματικής παρακολούθησης της περιουσίας του με άμεση πρόσβαση σε ένα σύνολο πολεοδομικών δεδομένων του δήμου. Όμως παρά ταύτα τα προβλήματα φαίνεται ότι δημιουργούνται από το ίδιο το κρατικό σύστημα και τους οργανισμούς του.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Αγρινίου Δημήτρη Τζιώλη, όσο κι αν ο δήμος έχει κινηθεί πολύ διαφορετικά και πιο έγκαιρα από άλλους, εντούτοις το Κράτος έχει τους δικούς του ρυθμούς.

«Παρότι εμείς εγκαίρως κάναμε την χαρτογράφηση, αλλά και την νομική τεκμηρίωση, υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά του υπουργείου για τους δασικούς χάρτες, καθώς αμφισβητούν περιοχές που έχουν κριθεί ως δημοτικά ακίνητα και δημοτικοί χώροι, λέγοντας ότι είναι δασικά! Και η προθεσμία όντως λήγει την Παρασκευή, οπότε αναμένουμε κι εμείς κάποια παράταση. Το χειρότερο συμβαίνει με το ίδιο το Κτηματολόγιο, το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει και πολύ καλή δουλειά. Με καθυστέρηση και χωρίς να έχει τις κατάλληλες εξηγήσεις, δεν έχει κάνει δεκτές αποτυπώσεις μας και χρειάζεται να επαναλάβουμε διαδικασίες που είναι δεδομένο ότι έχουμε δίκιο ως δήμος», εξηγεί ο κ. Τζιώλης.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ: Τι θα φέρει στην Αιτωλοακαρνανία;