ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα ΝεαΑγρίνιο: Απλοποιούν ακόμη και το φαγητό τους – Η κρίση φέρνει περισσότερους στο κατώφλι των δομών της Εκκλησίας

Αγρίνιο: Απλοποιούν ακόμη και το φαγητό τους – Η κρίση φέρνει περισσότερους στο κατώφλι των δομών της Εκκλησίας

Αγρίνιο: Απλοποιούν ακόμη και το φαγητό τους – Η κρίση φέρνει περισσότερους στο κατώφλι των δομών της Εκκλησίας

Η κρίση φέρνει περισσότερους στο κατώφλι των δομών της Εκκλησίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως απλοποιούν ακόμη και το φαγητό τους. Τι στοιχεία παρουσιάζει ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου π. Κωνσταντίνος Καντάνης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

17η Οκτωβρίου. Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας και στην περιοχή του Αγρινίου φαίνεται πως δυστυχώς ζει και βασιλεύει… Μετά τα στοιχεία σοκ που παρουσίασε η «Σ» και αφορούσαν τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγρινίου και τον μεγάλο αριθμό Αγρινιωτών στους οποίους προσφέρουν βοήθεια, διαπιστώνεται πως συνεχώς πληθαίνουν τα άτομα που χωρίς να είναι ενταγμένα στην δομή των συσσιτίων του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου σπεύδουν στην εκκλησία για βοήθεια!

Είναι θετικό πως η κοινωνία να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στη φτώχεια, διότι ενίοτε ο καθένας όταν αισθάνεται άνεση και ασφάλεια ξεχνά όλους όσους έχουν ανάγκη, αν και από τις 2010 και έπειτα τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και το ένα έρχεται πίσω από το άλλο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να είναι σε δυσχερή θέση.

Τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως η «Σ» σε σχέση με τους δικαιούχους των κοινωνικών δομών του Δήμου Αγρινίου δεν είναι τα μόνα, καθώς ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου π. Κωνσταντίνος Καντάνης, συντονιστής των συσσιτίων της Εκκλησίας και του Κοινωνικού Φροντιστηρίου παρουσιάζει άλλες πτυχές εξίσου δύσκολες για την κοινωνία του Αγρινίου, που και αυτές μαρτυρούν την έκταση και το βάθος της οικονομικής δυσχέρειας που επικρατεί και εντείνεται από τις συνθήκες πληθωρισμού που βιώνει η χώρα.

Ο π. Κωνσταντίνος Καντάνης

«Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης που ζούμε είναι ότι μέσα στα δικαιολογητικά που παρουσιάζει κάποιος γονέας, κάποια οικογένεια, για να ενταχθεί το παιδί της στο κοινωνικό φροντιστήριο είναι και ότι έβαζαν και φωτοτυπία του λογαριασμού ρεύματος, κάτι που δεν χρειαζόμαστε και δεν ζητάμε ως δικαιολογητικό και το διαπιστώσαμε δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό. Το έβαζαν διότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν.

Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε πλάτη για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Στα συσσίτια υπάρχουν συνεχώς νέες εγγραφές. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο ήρθαν επιπλέον 6 άτομα, ενώ συνολικά είναι ενταγμένα στα συσσίτια 227 άτομα. Συχνά άλλοι φεύγουν για κάποιο διάστημα, επειδή βρίσκουν εργασία και άλλοι έρχονται τότε. Επαναλαμβάνεται συνεχώς αυτό με αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς 227 περίπου άτομα.

Το δύσκολο και αυτό που φαίνεται περισσότερο είναι στα παιδιά, στους μαθητές. Στο κοινωνικό φροντιστήριο είναι 160 μαθητές. Στους μαθητές του Γυμνασίου υπάρχει αριθμός αναμονής για ένταξη στο κοινωνικό φροντιστήριο. Αναμένουν 11 παιδιά δυστυχώς. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε επιπλέον τμήματα. Υπάρχει επίσης αναμονή από τους μαθητές, διότι διορίστηκαν και 15 εκπαιδευτικοί που στελέχωναν το κοινωνικό φροντιστήριο. Αντίστοιχο πρόβλημα διαπιστώνουμε και στα παιδιά της Γ Λυκείου. Υπάρχουν παιδιά που ζητούν βοήθεια στα Λατινικά και δεν μπορούμε να τα καλύψουμε με καθηγητή. Παρά ταύτα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Φέτος υπάρχει μια πολύ καλή «φουρνιά» μαθητών που αξίζει να βοηθηθούν.

Επίσης, βλέπουμε πως διαφοροποιείται πλέον και η διατροφή σε πολλά σπίτια, με σκοπό να μπορέσουν να βγάλουν εις πέρας κάποια από τα έξοδά τους. Απλοποιούν πολύ το φαγητό που τρώνε βάσει του κόστους, επιλέγουν τα φθηνότερα και λιγότερα προϊόντα, με τα οποία προσπαθούν να μαγειρέψουν. Έχουν έρθει πολλές οικογένειες το τελευταίο διάστημα για να μας πουν ότι δεν έχουν διάφορα υλικά για φαγητό, εκτός φυσικά από την έλλειψη φαγητού που υπάρχει.

Έρχονται επίσης αρκετοί συνάνθρωποί μας για να μας ζητήσουν οικονομική ενίσχυση για τα φάρμακά τους, για να καλύψουν λογαριασμούς του σπιτιού κλπ. Επίσης υπάρχει και η βοήθεια της Ένωσης Εφοπλιστών με τα πακέτα τους. Δίνουμε σε 50 οικογένειες πακέτα που περιλαμβάνουν τρόφιμα, γάλα και διάφορα προϊόντα για το σπίτι λ.χ. απορρυπαντικά, καθαριστικά, οδοντόκρεμες κλπ που είναι αρκετά για ένα μήνα. Είναι σημαντική η βοήθεια αυτή, γιατί καλύπτουν σχεδόν όλο το μήνα από πολλές οικογένειες. Δυστυχώς κάθε μέρα βλέπουμε πως για πολύ λίγο χάνουν επιδόματα κάποιοι συνάνθρωπό μας και δεν έχουν καμία άλλη πηγή εισοδήματος.

Επίσης ένα θετικό που βλέπουμε είναι πως υπάρχει μέσα από τους ανθρώπους που ξέρουμε ότι έχουν ανάγκη και στηρίζουμε η πρόθεση να συγκροτήσουν συνεργεία για να δουλέψουν σε αγροτικές δουλειές, στη συγκομιδή της ελιάς, σε πορτοκάλια κλπ. Ας το λάβει και αυτό κάποιος στα υπόψη του» τόνισε μιλώντας στη «Σ» ο πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ποιοι Αιτωλοακαρνάνες εντάσσονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ