ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοAγρίνιο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας από τους φυσικοθεραπευτές στην κεντρική πλατεία (εικόνες – ηχητικό)

Aγρίνιο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας από τους φυσικοθεραπευτές στην κεντρική πλατεία (εικόνες – ηχητικό)

Aγρίνιο: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας από τους φυσικοθεραπευτές στην κεντρική πλατεία (εικόνες – ηχητικό)

«Κατέβασαν  ρολά» σήμερα Τετάρτη (25.10.23) τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και στο Αγρίνιο πραγματοποίησαν κινητοποίηση ως μέτρο αντίδρασης στα επαίσχυντα, όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρα επιστροφών (rebate και claw back).

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα των claw back και rebate που έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 ευρώ, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ» τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα  «Συνείδηση» η πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ελένη Μαραβέλη, η οποία επεσήμανε ότι σήμερα  Τετάρτη και τα 168  μέλη του Συλλόγου σε Αιτωλοακαρνανία Λευκάδα (απασχολούνται σε συνολικά 65 εργαστήρια) θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Μάλιστα, εκπρόσωποι του Συλλόγου επρόκειτο να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που έχει οριστεί για σήμερα έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12:00 το μεσημέρι.

«Πρέπει να αναφερθεί ότι το 2013 υπήρξε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και άλλα επαίσχυντα μέτρα, με τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού (ανώτατου ορίου) για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, που την κάθε υπέρβαση του θεσπισμένου ορίου, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας πίσω το ποσό της «υπέρβασης».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Ελένη Μαραβέλη

Με άλλα λόγια όταν αρρωσταίνουν περισσότεροι ασφαλισμένοι και παραπεμφθούν για φυσικοθεραπεία από τους γιατρούς, τότε οι φυσικοθεραπευτές «τιμωρούνται» με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Δηλαδή εργάζονται με μια συμφωνημένη τιμή συνεδρίας 15 ευρώ και στο τέλος επιστρέφουν μεγάλη ποσοστιαία αναλογία από αυτά που εισέπραξαν, δουλεύοντας στην ουσία 2, 3 ή και 4 μήνες το χρόνο δωρεάν και η συνεδρία καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση στα 5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει ένας καφές!

Το χειρότερο είναι ότι αυτό το claw back επιβάλλεται σε υπηρεσίες (φυσικοθεραπεία) και μάλιστα σε υπηρεσίες που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μετά από παραπομπή ιατρού, χωρίς ούτε να ευθύνονται οι ίδιοι για την συνταγογράφηση τους, αλλά και ούτε να μπορούν να αρνηθούν να τις εκτελέσουν.

Από τον Απρίλιο του 2023 άρχισε να εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ, στην παροχή της φυσικοθεραπείας, ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου, με αποστολή εξαψήφιου κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου (OTP), ο οποίος παραδίνεται στο φυσικοθεραπευτή από τον ασφαλισμένο μαζί με το παραπεμπτικό στο οποίο αντιστοιχεί και άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η πραγματοποίησή των φυσικοθεραπειών» σημείωσε η κ. Μαραβέλη, σύμφωνα με την οποία: «η ετήσια πραγματική δαπάνη φυσικοθεραπείας ανέρχεται στα 108.000.00 ευρώ και υπολείπεται από την ετήσια επιτρεπτή του ΕΟΠΥΥ 30.000.000 ευρώ.

Γιατί η επιτρεπτή δαπάνη φυσικοθεραπείας έχει προσδιοριστεί από τον ΕΟΠΥΥ στα 77.700.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – η υποβληθείσα δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι 48.867.092,23 ευρώ με επιτρεπόμενο όριο τα 39.000.000 ευρώ.

Δηλαδή ετησίως περίπου 20.000.000 ευρώ παραπάνω, από την οριζόμενη που μαζί με το rebate, που υπολογίζεται σε 10.000.000 ευρώ ετησίως, το «έλλειμμα» που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές, φτάνει στα 30.000.000 ευρώ ετησίως. Το ετήσιο «κουστούμι» των 30.000.000 ευρώ που προκύπτει ως «υπέρβαση», στο τέλος του έτους θα επιστραφεί αναγκαστικά στον ΕΟΠΥΥ από τους φυσικοθεραπευτές.

Το τραγικό είναι ότι οι φυσικοθεραπευτές καταβάλλουν ήδη δόσεις κάθε μήνα για το clawback του 2018-2019 και σε αυτό το ποσό προστίθεται η εκάστοτε μηνιαία υπέρβαση του clawback, δηλαδή θα προστεθεί η δόση για την επιστροφή clawback του 2020, του 2021 και του 2022. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την παρακράτηση και του 20% του φόρου, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράττουν τίποτε».

Τόσο τα μέλη του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, όσο και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, για τους λόγους αυτούς, οι οποίοι όμως δεν είναι οι μόνοι, αλλά εκ των βασικότερων, προχώρησαν στην σημερινή κινητοποίηση απαιτώντας, όπως τονίζει η κ. Μαραβέλη, την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κάθε έτος, αλλά και την άμεση κατάργηση του νόμου για το claw back και το rebate, καθώς η χώρα έχει αποδεσμευτεί από την επιτήρηση των θεσμών.

Για τα αιτήματα του κλάδου και τις αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο αναφέρθηκε μιλώντας και στο “Δυτικά FM 92,8” και τη Φόνη Γερμενή η πρόεδρος του Συλλόγου:

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης στη Δυτική Ελλάδα με καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ